Το λάθος μήνυμα του γραμματέα του ΟΗΕ

Παρακολούθησα το στιγμιότυπο όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε για δώρο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ένα σωσίβιο.

Ο λόγος του, τα νοήματα, οι λέξεις ήταν όλα προσεκτικά επιλεγμένα με την απαραίτητη σοβαρότητα και βαρύτητα που αρμόζουν στην περίσταση. Ηταν απ’ τις λίγες φορές που ένιωσα καλά ακούγοντας λόγο του πρωθυπουργού.

Ηταν τόσο εξαιρετικό το στιγμιότυπο που σου υπενθύμιζε την περιπέτεια των προσφύγων

και σχημάτιζε στο νου σου εικόνες που το συλλογικό ελληνικό ασυνείδητο δεν θα ξεχάσει ποτέ: απ’ τον μικρό Αυλάν και τους έλληνες ψαράδες, μέχρι τη Σούζαν Σάραντον και τις γιαγιάδες που τάιζαν το βρέφος.

Ηταν σχεδόν ανατριχιαστική η στιγμή που ο πρωθυπουργός παρέδωσε, με το δέοντα σεβασμό, το σωσίβιο στα χέρια του Μπαν Κι Μουν. Πρόκειται για το αντικείμενο με το οποίο χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν, με κίνδυνο της ζωής τους, το Αιγαίο για να φτάσουν σε μια ασφαλή χώρα. Είναι μεγάλης συμβολικής αξίας, είναι κάτι που το πιάνεις στα χέρια σου και συγκινείσαι. Είναι δυνατόν να μη συγκινηθείς; Να μην ανατριχιάσεις; Να μη σε πιάσει ένα δέος τέλος πάντων;

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει την ευφυή ιδέα να φορέσει το σωσίβιο. Σε δεύτερο χρόνο, συμπληρώνει τη γκάφα φορώντας το ανάποδα. Και ολοκληρώνει το φιάσκο, ποζάροντας γελαστός και χαρούμενος

Κι όμως, είναι. Μέσα σε μια στιγμή, όπως θα ταίριαζε σε μια υψηλής κωμικής τεχνικής θεατρική παράσταση, το σκηνικό ανετράπη. Κι έφερε ένα αποτέλεσμα που όσο λυτρωτικό είναι στην τέχνη, άλλο τόσο αμήχανο και καταστροφικό είναι στην πολιτική και μάλιστα σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας.

Αν ο Μπαν Κι Μουν κρατούσε το σωσίβιο με την αίσθηση ότι κρατάει στα χέρια του τις ζωές των προσφύγων, αν το κρατούσε δίνοντας μια υποσυνείδητη εικόνα βοήθειας και προστασίας, σα να τους σώζει, και αν στη συνέχεια έλεγε και δυο λόγια για την ευθύνη της ανθρωπότητας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους, τους αδύναμους και κατατρεγμένους, θα ήταν μια πολύ ωραία στιγμή με δυνατό, παγκόσμιο μήνυμα.

Ομως, όχι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει την ευφυή ιδέα να φορέσει το σωσίβιο. Σε δεύτερο χρόνο, συμπληρώνει τη γκάφα φορώντας το ανάποδα. Και ολοκληρώνει το φιάσκο, ποζάροντας γελαστός και χαρούμενος. Αν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο, από εκείνο το σημείο και μετά θ’ αρχίσει να γελάει. Εγώ ξεκαρδίστηκα.

Φυσικά, γελάει και ο Τσίπρας και με το δίκιο του. Αν προσέξεις το βίντεο, θα δεις ότι κάνει και μια χαρακτηριστική χειρονομία που συνήθως κάνουμε όταν κάτι μας εκπλήσσει. Δείχνει τον Μπαν Κι Μουν σα να λέει: «μα τι κωμικό ταλέντο είναι αυτός, ποιός να μου το ‘λεγε, χειροκροτήστε τον». Ενώ μοιάζει να σκέφτεται: «μα, δεν του το ‘δωσα για να το φορέσει. Ωχ, το φοράει κι ανάποδα. Ο τύπος το τερμάτισε».

ΥΓ: Και για να μη μας αφήσει χωρίς κερασάκι στην τούρτα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μας αποτελειώνει λέγοντας ότι το σωσίβιο είναι χρήσιμο δώρο γιατί δεν ξέρει κολύμπι. Τι στο καλό;;;

The post Το λάθος μήνυμα του γραμματέα του ΟΗΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα