Η Γερμανία τα βάζει με το ΝΑΤΟ για…χάρη της Ρωσίας

Οι σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας, ιστορικά, δεν ήταν ποτέ καλές. Και στη σύγχρονη εποχή, στην εποχή που δεν υπάρχουν τείχη να χωρίζουν πόλεις, χωρες και λαούς στη μέση, η διπλωματία θριαμβεύει και λύνει τα πάντα με τον δικό της τρόπο.

Εναν τρόπο που έκανε τις δύο παραδοσιακά αντίπαλες δυνάμεις να βρεθούν στην ίδια πλευρά. Και απέναντί τους να έχουν το ΝΑΤΟ.

Οχι ότι η Γερμανία, ξαφνικά, άλλαξε την πολιτική που ακολουθεί εδώ

και χρόνια, εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Απλώς κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν διαφορετικά.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, επέκρινε το ΝΑΤΟ για «πολεμοχαρή πολιτική έναντι της Ρωσίας», χαρακτηρίζοντάς την ως «φιλοπόλεμη». Ο Στάινμαγιερ στάθηκε στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με ανατολικά ευρωπαϊκά κράτη μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας στην Βαλτική. «Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι να οξύνουμε την κατάσταση με φιλοπόλεμη ρητορική και τον ήχο της μπότας», είπε στη Bild ο Στάινμαγιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το πρωί της Κυριακής, 19 Ιουνίου.

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε ασκήσεις στην Πολωνία στις 7 Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ρωσική πολιτική. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 31.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους 14.000 από τις ΗΠΑ REUTERS/Ints Kalnins

«Οποιος νομίζει ότι μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια της συμμαχίας με συμβολικές παρελάσεις αρμάτων κοντά στα ανατολικά σύνορα, κάνει λάθος», πρόσθεσε ο ανώτατος γερμανός διπλωμάτης, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά τόσο για το ύφος, όσο και για τη χρονική στιγμή που τοποθετήθηκε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει τέσσερα τάγματα στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία για να αντιμετωπίσει μια πιο διεκδικητική Ρωσία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής-ορόσημο στη Βαρσοβία τον επόμενο μήνα. Και οι τέσσερις χώρες κάποτε βρίσκονταν υπό τη διοίκηση της Μόσχας και παραμένουν βαθιά καχύποπτες των ρωσικών προθέσεων, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσίας το 2014.

Γιατί το ΝΑΤΟ αντιδρά έτσι

Σε συνέντευξη στη Bild, την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ δήλωσε πως η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει «μια ζώνη επιρροής με στρατιωτικά μέσα». «Παρατηρούμε μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του ΝΑΤΟ – στην Αρκτική, στη Βαλτική, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο νορβηγός αξιωματούχους, τονίζοντας, ωστόσο, πως δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ ξεκίνησε ασκήσεις στην Πολωνία στις 7 Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ρωσική πολιτική. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 31.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους 14.000 από τις ΗΠΑ, 12.000 από την Πολωνία και 1.000 από τη Βρετανία. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και πλοία λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, μαζί με 3.000 τεθωρακισμένα.

Τι λέει η Μόσχα

Η Ρωσία αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε πρώην δορυφόρους της σοβιετικής εποχής και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τρεις νέες μεραρχίες στην νοτιοδυτική περιοχή της για να αντιμετωπίσει αυτό που περιγράφεται ως μια επικίνδυνη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της.

Σε κάθε περίπτωση, διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο γενικότερο παιχνίδι τακτικής που εξελίσσεται στη Γηραιά Ηπειρο και έχει να κάνει μεταξύ άλλων και με τη Συρία. Η Ρωσία παίζει μεγάλο ρόλο στο Συριακό και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον πόλεμο κατά του ISIS, με τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ να μη θέλουν να μείνουν μακριά από τον… χορό.

The post Η Γερμανία τα βάζει με το ΝΑΤΟ για…χάρη της Ρωσίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα