Ντάισελμπλουμ

Το κλίμα ρήξης που φέρεται να έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς, έρχεται να επιβεβαιώσει μία ενημερωτική επιστολή που έστειλε στην ολλανδική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην επιστολή ουσιαστικά στέλνει ένα μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να εκπληρώσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, ούτως ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

Στην επιστολή ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «η Ελλάδα πρέπει

μέσα στις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα ώστε η Επιτροπή να συντάξει την τελική έκθεση προόδου για τα προαπαιτούμενα, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Επίσης εξηγεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά «είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ».

«Τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα για το χρέος που μπορούν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε με την πλήρη εφαρμογή τους να οδηγήσουν σε αποδεκτά επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup της 1ης Ιουνίου και τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η εφαρμογή τους στο τέλος του προγράμματος.

Με πιο αισιόδοξο αλλά εξίσου προειδοποιητικό τόνο είχε αναφερθεί στα προαπαιτούμενα μία μέρα πριν ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο ίδιος έκανε λόγο για στα πάνω από 140 «φιλόδοξα» προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε, ως συνήθως, ότι βρισκόμαστε στο «σωστό δρόμο» αλλά φρόντισε να διασαφηνίσει ότι πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

The post Ντάισελμπλουμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα