Εκρηξη με δεκάδες θύματα σε περιοχή με πρεσβείες στην Καμπούλ

Μια εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, σε περιοχή κοντά στη γερμανική πρεσβεία, αλλά και στο προεδρικό μέγαρο.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη που προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στην ενισχυμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, στις 8:25 το πρωί της Τετάρτης, ώρα αιχμής στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 350. Το υπουργείο Υγείας προειδοποιούσε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξανόταν…

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από Καμπούλ και συγκλονιστικές εικόνες αιμόφυρτων ανθρώπων που προσπαθούσαν ακόμη και μπουσουλώντας να απομακρυνθούν από το σημείο. Συγγενείς και περαστικοί βρίσκονταν σε πανικό προσπαθώντας να διασώσουν επιζήσαντες, ενώ πολλοί μετέφεραν τραυματίες σε «αυτοσχέδια ασθενοφόρα», δηλαδή καρότσες φορτηγών.

Η έκρηξη και το ωστικό κύμα που προκάλεσε ήταν τόσο ισχυρά ώστε έσπασαν τζάμια σε κτίρια που βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα μακριά, ενώ καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες της ευρύτερης περιοχής. Η πλατεία στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη αποκλείστηκε από την αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία.

Αυτοσχέδιο ασθενοφόρο απομακρύνει τραυματία από το σημείο της έκρηξης (REUTERS/Mohammad Ismail)

Λόγω της παρουσίας πολλών διπλωματικών αποστολών και άλλων κρατικών κτιρίων στην περιοχή, δεν είχε εξακριβωθεί ο ακριβής στόχος. Αλλά το γεγονός ότι σημειώθηκε επίθεση σε μία περιοχή με πρεσβείες και το ίδιο το προεδρικό μέγαρο, η πιο ασφαλής υποτίθεται ζώνη της πρωτεύουσας, η οποία μάλιστα προστατεύεται με ειδικούς τοίχους 3 μέτρων, αναμένεται να προκαλέσει ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου μεταφέρει πληροφορίες στο συγκεντρωμένο πλήθος… (REUTERS/Mohammad Ismail)

Δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, όπως υπενθύμιζαν ξένα μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν προανήγγειλαν μαζική επίθεση στην Καμπούλ «με στόχο ξένες δυνάμεις».

Όπως σημείωνε το BBC αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινώσει την ήδη κακή κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

The post Εκρηξη με δεκάδες θύματα σε περιοχή με πρεσβείες στην Καμπούλ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα