«Ναι» στις συνεργασίες αλλά «όχι» στις κυβερνήσεις-σούπα λέει η Λέγκα του Σαλβίνι

16:29 5/3/2018 - Πηγή: Protagon

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, ήταν ένας από τους νικητές των εκλογών στην Ιταλία.

Το κόμμα του τα πήγε πολύ καλά σε ψήφους και, λόγω των ιδιοτροπιών του εκλογικού νόμου, μπορεί να έχει ακόμη και ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική ρητορική της Λέγκας «κέρδισε» και τα άλλα κόμματα, αν και όχι με τους ίδιους ακραίους τόνους.

Και τώρα ο Ματέο Σαλβίνι απλώς αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει αυτά που έλεγε τους τελευταίους μήνες: «Πρώτα οι Ιταλοί», «γίνεται εισβολή μεταναστών».

Δηλώνει

αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να κυβερνήσει και ότι οι αγορές δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», αλλά και ότι είναι «αδιανόητη» η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Με 18% στο σύνθετο εκλογικό σκηνικό, ο Σαλβίνι και η Λέγκα είναι πρόθυμοι να συνομιλήσουν με όλα τα κόμματα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συμμαχία «σούπα μινεστρόνε», προφανώς αναφερόμενος σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας.

Η επανεφεύρεση της εικόνας της Λέγκας

Η επιτυχίας της Λέγκας ήλθε μέσα από την ανανέωση της εικόνας του κόμματος.

Ο Σαλβίνι διαδέχτηκε τον ιδρυτή του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι στις εσωκομματικές εκλογές στον απόηχο μια εκλογικής πανωλεθρίας το 2013 εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς το 2012 στο οποίο ενεπλάκησαν ο Μπόσι, ο γιος του και ο πρώην ταμίας Φραντσέσκο Μπελσίτο, οι οποίοι καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση κομματικών πόρων.

Προχώρησε αμέσως σε συμμαχίες με άλλα ακροδεξιά κόμματα στην ΕΕ, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το κόμμα του ολλανδού αντιμουσουλμάνου πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς.

Από ένα αυτονομιστικό κόμμα που απευθυνόταν στον πλούσιο Βορρά της Ιταλίας, έκανε μια σαφώς εθνικιστική στροφή τα τελευταία χρόνια, βάζοντας στο οπλοστάσιό της το μεταναστευτικό/προσφυγικό που οξύνθηκε από το 2013. Μαζί και τον ευρωσκεπτικισμό λόγω των τριγμών στο ευρωοικοδόμημα.

Το αποτέλεσμα ήταν θετικότατο. Η Λέγκα ξεπέρασε την Κυριακή σε ψήφους ακόμη και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δυο τους είχαν συμφωνήσει ότι όποιο από τα δύο κόμματά τους συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στο πλαίσιο της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας, θα είχε το προβάδισμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Από ανανέωση πέρασε και τη δική του εικόνα.

To 2014 έλεγε ότι «η τρικολόρε (δηλαδή, η ιταλική σημαία) δεν με αντιπροσωπεύει, στο σπίτι μου έχω μόνο τη σημαία της Λομβαρδίας και του Μιλάνου». Ακόμη νωρίτερα, το 2009 είχε προτείνει στο μετρό του Μιλάνου να υπάρχουν κρατημένες θέσεις για τους Μιλανέζους γιατί «μέσα σε μια δεκαετία θα είμαστε μειονότητα».

Σήμερα πλέον έχει μαλακώσει κάποιες θέσεις και δείχνει από το Facebook και το Twitter εικόνα οικογενειάρχη που ανεβάζει φωτογραφίες από τα πιάτα που τρώει.

Αλλά η αντιμεταναστευτική ρητορική παραμένει στο προσκήνιο.

«Χαίρομαι πολύ που η μάχη μας για ασφάλεια, εθνική ταυτότητα και αυτονομία αφορά 60 εκατομμύρια Ιταλούς και όχι πια ένα τμήμα της χώρας», έλεγε πριν από τις εκλογές, ξεδιπλώνοντας το τυπικά δεξιό έως ακροδεξιό πρόγραμμά του.

Είναι αντίθετος στις πολιτικές ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών, έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει τους ξένους εγκληματίες και θέλει να κλείσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ρώμης.

Ο 17χρονος νεαρός που μπήκε στη Λέγκα το 1990, σήμερα 45 ετών είναι πλέον σχετικά κοντά στην πρωθυπουργία, αλλά πάντα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λέει ότι «κάποιοι λένε περισσότερη Ευρώπη, εγώ λέω περισσότερη Ιταλία»

The post «Ναι» στις συνεργασίες αλλά «όχι» στις κυβερνήσεις-σούπα λέει η Λέγκα του Σαλβίνι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα