Μόνιμη εξαίρεση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ζητούν οι «28» της ΕΕ

Την μονιμοποίηση της εξαίρεσης από τους δασμούς που πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο ζήτησαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ. Με τον τρόπο της η Ευρώπη θέλει να μείνει έξω από τον εμπορικό πόλεμο τον οποίο έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά της Κίνας.

Στην κοινή δήλωση των «28», την Παρασκευή κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την επίκληση λόγων

εθνικής ασφαλείας και η προστασία ολόκληρων τομέων στις ΗΠΑ δεν είναι μια κατάλληλη θεραπεία για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί η υπερπαραγωγή».

Προσθέτουν πάντως η ΕΕ δεν σκοπεύει να μείνει στην παράκληση αλλά και να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο» για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ενώσης.

Οι αποφάσεις του Τραμπ «μας βάζουν το όπλο στον κρόταφο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Η Süddeutsche Zeitung επιστράτευσε μια εικόνα από την αρχαία Ελλάδα για τις τακτικές του Τραμπ: είναι μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ευρώπη, δηλαδή ένα σπαθί που κρέμεται από μερικές τρίχες και αν πάσα στιγμή μπορεί να πέσει πάνω στο κεφάλι της.

Νωρίτερα, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως καλωσορίζει την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναστείλει προσωρινά την επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τα κράτη της ΕΕ.

Προειδοποίησε πάντως ότι δεν πρέπει «να τροφοδοτούμε τη φαντασίωση ότι θα ανοίξουμε ξανά από εδώ μια παγκόσμια επαναδιαπραγμάτευση όπως αυτή της διατλαντικής συνθήκης».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η Βρετανία και η Γαλλία, ο εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη.

Η αναστολή επιβολής δασμών στις ευρωπαϊκές πρώτες ύλες γίνεται προσωρινά, μόνο για 40 ημέρες (ως την 1η Μαΐου), εξήγησαν οι ΗΠΑ. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό και τη Νότια Κορέα.

Αφήνουν ακόμη ανοιχτό στην Ουάσινγκτον το παράθυρο να μονιμοποιηθούν σε περίπτωση που μία χώρα διαπραγματευθεί αμοιβαίες (ουσιαστικά διμερείς) εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

The post Μόνιμη εξαίρεση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ζητούν οι «28» της ΕΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα