Μονακό: Οικογενειακή υπόθεση η δολοφονία της Ελέν Παστόρ

Συμβαίνουν (και) στις «καλύτερες οικογένειες»: η Ελέν Παστόρ, η πλουσιότερη γυναίκα του Μονακό, από το δεύτερο τη τάξει «τζάκι» του παραμυθένιου πριγκιπάτου, εκτελέστηκε στα 77 της χρόνια από έναν μισθωμένο μαφιόζο, μαρσεγιέζο και παρακατιανό, κατόπιν σχεδίου που εξύφανε ο γαμπρός της.

Μπανάλ ιστορία ίσως, που αποδεικνύει όμως και πάλι ότι η (πραγματική) μπουρζουαζία έχει ξεμείνει από φανερές και κρυφές γοητείες: και εδώ το κίνητρο για το έγκλημα δεν είναι άλλο από το χρήμα. Χρήμα με ουρά φυσικά, αφού η περιουσία της δολοφονηθείσης ανέρχεται σε 10

δισ. λίρες Αγγλίας, όπως γράφει το ΒΒC, σε ακίνητα και διάφορες επενδύσεις.

Η κόρη Σίλβια και η μητέρα Ελέν ΠαστόρΟ κόουτς του φόνου

Ο γαμπρός της Παστόρ παρήγγειλε την εκτέλεσή της στον οικογενειακό γυμναστή και εκείνος φρόντισε η ζάπλουτη γυναίκα να δολοφονηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας από έναν τύπο του υποκόσμου που ταξίδεψε από τη γειτονική Μασσαλία με συγκεκριμένο επαγγελματικό πλάνο και πριονισμένη κάννη στην καραμπίνα του.

Κάπως έτσι η Κυανή Ακτή μάτωσε το 2014 σαν παλιά, σκονισμένη υπόθεση του ρομαντικού επιθεωρητή Μαιγκρέ.

Οι λεπτομέρειες έρχονται τώρα στο φως στο γαλλικό δικαστήριο που ασχολείται με την υπόθεση.

Βόιτσεκ Γιανόφσκι, ο γαμπρός

Ο γαμπρός (άνευ γάμου, ωστόσο) είναι ο Βόιτσεκ Γιανόφσκι, σύντροφος επί 28 έτη της κόρης της Πάστορ, της Σίλβιας. Ο 69χρονος Πολωνός, κοινωνιολόγος, φιλάνθρωπος και διατελέσας επίτιμος πρόξενος, άλλαξε τις καταθέσεις του προφασιζόμενος κακή γνώση της Γαλλικής. «Παρήγγειλα φόνο». «Δεν παρήγγειλα φόνο». Ομως η πεθερά του σταθερά «ήταν τύραννος που κακομεταχειριζόταν την κόρη της».

Οι Αρχές πάντως έβγαλαν γρήγορα από το κάδρο των υπόπτων τη Σίλβια.

Ο γυμναστής, κάποιος Πασκάλ Ντοριάκ, 49 ετών, παραδέχθηκε την ενοχή του και είπε ότι ο Γιανόφσκι τον πίεσε να «λύσει το πρόβλημα» μιας πεθεράς που ήταν αποφασισμένη να τον εμποδίσει να αποκτήσει οποιοδήποτε τμήμα της περιουσίας της – για την ακρίβεια: ούτε σέντσι δεν θα του έδινε αν η κόρη της πέθαινε.

Ο μαφιόζος, φυσικά, αρνείται την κατηγορία.

Οι προδικαστικές ανακρίσεις

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από το έγκλημα, η γαλλική Αστυνομία ξεδιάλυνε την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια θλιβερή οικογενειακή υπόθεση μεγαλοαστών από το Μονακό η οποία είχε τραγικό φινάλε επί γαλλικού εδάφους. Διαπίστωσε επίσης την οικονομική κατάσταση του Γιανόφσκι ο οποίος διέτρεχε τον βίο του ικανοποιητικώς μεν, όχι όμως από την επιχειρηματική δραστηριότητά του αλλά από το εξαψήφιο «επίδομα» που έδινε κάθε μήνα η πεθερά του στην κόρη της…

O Γιανόφσκι οδηγείται στο τμήμα για ανάκριση, στη Νίκαια, τον Ιούνιο του 2014 (EPA/STRINGER)

Οι επιθεωρητές πιστεύουν ότι ο Πολωνός αποφάσισε να ενεργήσει αφότου έμαθε ότι η σύντροφός του ήταν άρρωστη. Επειδή φοβήθηκε ότι η πεθερά του –η οποία τον απεχθανόταν- έτσι και πέθαινε η κόρη της θα τον πετούσε όχι μόνο στον δρόμο, αλλά κυριολεκτικώς έξω από το Μονακό και -εννοείται- χωρίς δεκάρα τσακιστή.

Η δίκη συνεχίζεται.

The post Μονακό: Οικογενειακή υπόθεση η δολοφονία της Ελέν Παστόρ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα