Μητσοτάκης: Μείζον εθνικό ζήτημα από την κυβερνητική διγλωσσία στα εθνικά θέματα

Εντονα επικριτικός για τους χειρισμούς Κοτζιά στο Σκοπιανό εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στους ανταποκριτές ξένου Τύπου (δείτε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ΕΔΩ ) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση, είπε, αγνόησε την κοινή γνώμη, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην όλους όσοι αντιτίθενται στη λύση, ως εθνικιστές και αντί να διαμορφώσουμε μία

ενιαία θέση, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία, ενημερώνοντας εκ των υστέρων τα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δεσμεύεται από μια συμφωνία στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όπως και στα ζητήματα που αφορούν τα Μνημόνια, προφανώς και οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. «Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού. Αλλά αυτό», διευκρίνισε, «αφορά τη στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία».

«Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κυβέρνησης»

Όσον αφορά εξάλλου τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί παράθυρου ευκαιρίας για λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τη εκπεφρασμένη στάση του Πάνου Καμμένου που «διαφωνεί αυτή τη στιγμή οριζόντια και κάθετα με οποιαδήποτε λύση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ για το πλαίσιο μίας πιθανή λύσης είπε: «Έχω θέσει και δημόσια το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία… Αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.»

«Αφόρητη και επικίνδυνη η κυβερνητική διγλωσσία»

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο πρόεδρος της ΝΔ έστρεψε και πάλι τα πυρά του στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τις ρητορικές εξάρσεις του.

«Δεν θα είχα τον κύριο Καμμένο υπουργό», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για μείζον εθνικό ζήτημα από την αφόρητη -όπως είπε- κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Το είδαμε στα Σκόπια. Το βλέπουμε διαρκώς στα Ελληνοτουρκικά», τόνισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα που «ως αδύναμος Πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο υπουργείο Αμυνας προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία».

«Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής» και «άλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλα λέει Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non-paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα, δεν είναι μια εικόνα σοβαρότητας», παρατήρησε χαρακτηριστικά κορυφώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση.

Απαριθμώντας μία σειρά από κρούσματα τουρκικής επιθετικότητας με αποκορύφωμα τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού στα Ιμια και την «παράνομη και απαράδεκτη» -όπως τη χαρακτήρισε- κράτηση των δυο έλλήνων αξιωματικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της επισκεψης Ερντογάν στην Αθήνα που αντί να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατέληξε στην επιδείνωση τους.

Ξεκαθαρίζοντας τέλος ότι ο ίδιος πιστεύει βαθιά στην ανάγκη να υπάρχει μια διαχρονική ελληνοτουρκική φιλία, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σοβαρότητα, στιβαρότητα και προσήλωση στις εθνικές γραμμές με έναν τρόπο που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης, επαναλαμβάνοντας ότι η εικόνα την οποία δείχνει η χώρα σήμερα συνολικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αυτή που της αρμόζει.

Αιχμές για τα ελληνικά ΜΜΕ

Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου τα περί κινδύνου «θερμού» επεισοδίου μεταξύ των χωρών στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία «συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση» της έντασης, παίνροντας μάλιστα σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τις εκατέρωθεν λεκτικές αντιπαραθέσεις και διαρροές.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις Μητσοτάκης για τον τρόπο παρουσίασης που επιλέγουν τα μέσα ενημέρωσης:

«Δεν νομίζω ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, οι εφημερίδες οι οποίες καθημερινά μας παρουσιάζουν στα πρόθυρα πολέμου, τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αφιερώνουν συχνά, ανά 15λεπτο στην ένταση η οποία υπάρχει, εξυπηρετούν κατ’ ανάγκη αυτή τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς. Προφανώς όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται.»

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης και να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης με την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. «Είναι σημαντικό», τόνισε, «να αντιληφθεί και η Τουρκία ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν αφορούν μόνο στην αυτονόητη εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου. Αφορούν και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, μιλάμε, χρησιμοποιούμε την εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία, είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Οι χαμηλότεροι τόνοι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή -πόσο μάλλον όταν η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται στα πρόθυρα μίας καινούριας ανάφλεξης- νομίζω ότι είναι επιβεβλημένοι και πιστεύω ότι αυτό τελικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και της Τουρκίας».

The post Μητσοτάκης: Μείζον εθνικό ζήτημα από την κυβερνητική διγλωσσία στα εθνικά θέματα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα