Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ έκλεισαν νέα ραντεβού, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μπορεί στη τριμερή της Βιέννης να δήλωνε έτοιμος για το μεγάλο βήμα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επετεύχθη ούτε στη συνάντηση της Οχρίδας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από τα χειροπιαστά αποτελέσματα της συνάντησης, ξεχωρίσει η ανανεώση του ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ για τις 3-4 Μαΐου στην τετραμερή της Θεσσαλονίκης

και αμέσως μετά στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα.

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα», παραδέχθηκε ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα».

«Κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση», είπε ο κ. Κοτζιάς και αφού ευχαρίστησε τους διπλωμάτες των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, μίλησε για σοβαρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί «στο πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού».

«Τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το θέμα της ονομασίας. «Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές», είπε, σημείωσε ωστόσο ότι για πρώτη φορά τέθηκε το χρονοδιάγραμμα -τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν- που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ξεκίνησαν στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Βίλα Οχρίδα, γνωστή ως βίλα του Τίτο στην περιοχή, ένα δημόσιο πλέον οίκημα δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά μεσημέρι με τις κοινές δηλώσεις Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

Αμέσως μετά ο έλληνας ΥΠΕΞ και τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναχώρησαν για την Πρίστινα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Μητσοτάκης: Mυστική διπλωματία από την κυβέρνηση – Μόνο έτσι δέχομαι λύση

Εντονα επικριτικός για τους χειρισμούς Κοτζιά στο Σκοπιανό εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στου ανταποκριτές ξένου Τύπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση, είπε, αγνόησε την κοινή γνώμη, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην όλους όσοι αντιτίθενται στη λύση, ως εθνικιστές και αντί να διαμορφώσουμε μία ενιαία θέση, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία, ενημερώνοντας εκ των υστέρων τα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δεσμεύεται από μια συμφωνία στο Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όπως και στα ζητήματα που αφορούν τα Μνημόνια, προφανώς και οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα. «Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού. Αλλά αυτό», διευκρίνισε, «αφορά τη στάση μας στη Βουλή όταν και εφόσον έρθει η συμφωνία».

Όσον αφορά εξάλλου τον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί παράθυρου ευκαιρίας για λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τη εκπεφρασμένη στάση του Πάνου Καμμένου που «διαφωνεί αυτή τη στιγμή οριζόντια και κάθετα με οποιαδήποτε λύση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ο κ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύεται σήμερα ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή, αλλά ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Τυπικά είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, αλλά ο κυβερνητικός εταίρος στον οποίο στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή έχει μία τελείως διαφορετική θέση για το ζήτημα αυτό», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης ενώ για το πλαίσιο μίας πιθανή λύσης είπε: «Έχω θέσει και δημόσια το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία… Αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, την αντιμετώπιση ζητημάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.»

The post Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ έκλεισαν νέα ραντεβού, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα