Της φυλακής τα σίδερα για τον Λούλα ντα Σίλβα

11:16 5/4/2018 - Πηγή: Protagon

Η πολυαναμενόμενη ετυμηγορία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ανακοινώθηκε, και με οριακή πλειοψηφία 6-5 ο πρώην πρόεδρος της χώρας -και φαβορί για τις επικείμενες εκλογές της 7ης Οκτωβρίου- Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα οδηγείται στις φυλακές, πιθανότατα ακόμη και εντός της ημέρας, ως τελεσίδικα καταδικασθείς πια για διαφθορά, δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό.

Ο ηγέτης της βραζιλιάνικης Κεντροαριστεράς ήλπιζε να

εξασφαλίσει το habeas corpus (την προνομιακή νομική θεραπεία που δύναται να άρει την ποινή του εφόσον αυτή κριθεί παράνομη) και να μείνει ελεύθερος μέχρι να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την απόφαση εφετείου που τον καταδίκασε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόφαση που ο ίδιος λέει πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Βραζιλιάνοι περαστικοί παρακολουθούν στις τηλεοπτικές οθόνες την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου / Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ωστόσο απέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Πέμπτης με οριακή διαφορά -έξι έναντι πέντε ψήφων- το αίτημα του πρώην προέδρου κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι ο 72χρονος ηγέτης της βραζιλιάνικης Κεντροαριστεράς θα οδηγηθεί στη φυλακή, πιθανόν ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Λούλα προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Ο Λούλα είχε οδηγηθεί ξανά στις βραζιλιάνικες φυλακές, το 1980, εν μέσω στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Ως προβεβλημένος συνδικαλιστής που πρωτοστατούσε τότε στο μαζικό κίνημα και στις απεργίες των εργαζόμενων της βιομηχανίας του μετάλλου, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 31 ημέρες, αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας περί «διατάραξης της εθνικής τάξης».

Η υπόθεση έχει ήδη ρίξει βαριά τη σκιά της στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, διχάζοντας τη βραζιλιάνικη κοινή γνώμη και προκαλώντας αναταραχή ακόμα και στα κορυφαία κλιμάκια του στρατού.

Οι πολέμιοι του 72χρονου Λούλα υποστηρίζουν ότι ήταν ανάμεσα στους επικεφαλής ενός τεράστιου κυκλώματος διαφθοράς που φρόντιζε να ανατίθενται κρατικές συμβάσεις σε αυτούς που δωροδοκούσαν πολιτικούς και κρατικούς λειτουργούς.

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι κάτεβηκαν τη Μ. Τετάρτη στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Βραζιλίας με βασικό αίτημα την άμεση εφαρμογή της ποινής 12ετούς κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον Λούλα Ντα Σίλβα.

«Είμαι θυμωμένη με την κατάσταση στη χώρα μου και δεν θέλω να γίνουμε Βενεζουέλα» δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους μια διαδηλώτρια. «Ο κόσμος διαμαρτύρεται και ζητεί δικαιοσύνη. Οι Βραζιλιάνοι δεν αντέχουν τόση βία, δεν μπορεί να μην τιμωρείται κανείς για όσα συμβαίνουν. Θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα μας» παρατήρησε μια άλλη Βραζιλιάνα που συμμετείχε στις συγκεντρώσεις.

Στην αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές του λένε ότι καταδικάστηκε άδικα από έναν δικαστή που αποφάσισε μεροληπτικά με στόχο να τον εμποδίσει να διεκδικήσει την εξουσία. Κάνοντας λόγο για σκευωρία, οι υποστηρικτές του δημοφιλούς πρώην προέδρου οργάνωσαν με τη σειρά τους μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης.

Esquerda unida no Circo Voador (RJ).

Fotos: Ricardo Stuckert pic.twitter.com/EOof5PYSZd

— Lula pelo Brasil (@LulapeloBrasil) April 3, 2018

Ο ίδιος ο Λούλα αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και καταγγέλλει επιχείρηση πολιτικής του εξόντωσης από τους δικαστές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή της επανόδου του στην εξουσία.

Circo Voador, Rio de Janeiro.

Fotos: Ricardo Stuckert pic.twitter.com/zvcLHqsPR6

— Lula pelo Brasil (@LulapeloBrasil) April 3, 2018

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει νόμου, σε περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης πολιτικού στη Βραζιλία από το Εφετείο, ο καταδικασθείς στερείται αυτόματα για οκτώ χρόνια το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Το τι τελικά θα γίνει στην περίπτωση του Λούλα, πάντως, θα κριθεί από το εκλογοδικείο όπου πλέον θα προσφύγει ο υποψήφιος πρόεδρος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Com @MarceloFreixo hoje no Circo Voador (RJ). Juntos pela democracia.

Foto: Ricardo Stuckert pic.twitter.com/pPfb2qPukn

— Lula pelo Brasil (@LulapeloBrasil) April 3, 2018

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010) καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό, απόφαση που ο ίδιος διατείνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα. Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται αφορά ένα παραθαλάσσιο εξοχικό που ανακαινίστηκε από εταιρεία η οποία επιδίωκε να εξασφαλίσει κρατικές συμβάσεις. Η υπόθεση συνδέθηκε με την έρευνα για το κολοσσιαίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς στη Βραζιλία με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Το Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Λούλα και αύξησε την ποινή που του επιβλήθηκε από τα 9,5 στα 12 χρόνια και έναν μήνα κάθειρξη. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι κανείς δεν θα καταφέρει να τον εμποδίσει και θα κάνει προεκλογική εκστρατεία ακόμη και μέσα από το κελί της φυλακής.

The post Της φυλακής τα σίδερα για τον Λούλα ντα Σίλβα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα