Εργο του σπουδαίου έλληνα γλύπτη Takis εξαφανίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση

09:25 5/4/2018 - Πηγή: Protagon

Εξαφανίστηκε έργο έλληνα γλύπτη διεθνούς φήμης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οταν αυτό διαπιστώθηκε, σήμανε συναγερμός στις Αρχές του Παρισιού, καθώς την ίδια «τύχη» με το έργο του Takis, όπως είναι το ψευδώνυμο του καλλιτέχνη Παναγιώτη Βασιλάκη, είχαν και άλλοι τρεις πίνακες. Ανησυχητικός είναι, την ίδια ώρα, ο αριθμός των γαλλικών κειμηλίων που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τον δρόμο της εξαφάνισης.

Οπως ανέφερε ο Guardian, επικαλούμενος τις πληροφορίες της εφημερίδας Canard Enchainé, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα

της αστυνομίας του Παρισιού ώστε να βρεθούν τα τέσσερα έργα τέχνης, τα οποία εξαφανίστηκαν από τους τοίχους της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Η απώλεια των τεσσάρων έργων διαπιστώθηκε πριν από μήνες, στα τέλη του 2017, ύστερα από μια ετήσια απογραφή, και ακόμη τα έργα δεν βρίσκονται στη θέση τους, αναφέρει η Canard Enchainé.

O διεθνούς φήμης έλληνας γλύπτης Takis γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την εξάμηνη φυλάκισή του. Θεωρήθηκε ανανεωτής στη γλυπτική, καθώς με ιδιαίτερο στιλ πάντρευε την Τέχνη με τους νόμους της Φυσικής. Η αυτοβιογραφία του εκδόθηκε δύο φορές, στο Παρίσι το 1961 από τον εκδοτικό οίκο Julliard με τίτλο «Estafilades» και στα Ελληνικά το 2005 από τις εκδόσεις Φερενίκη, με τίτλο «Takis».

Τα τέσσερα έργα διακοσμούσαν το γραφείο του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και σε αυτά συγκαταλέγονταν δύο πίνακες των σύγχρονων γάλλων καλλιτεχνών Ερβε Τελεμάκ και Ρεσέρ Τεξιέ, αλλά και μια γκραβούρα άγνωστου καλλιτέχνη.

Περί τα 430.000 έργα τέχνης που θεωρούνται κομμάτι της γαλλικής κληρονομιάς, εκτίθενται σε υπουργεία, πρεσβείες, δημαρχεία και σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες, τόσο στη Γαλλία, όσο και στο εξωτερικό.

Το κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Οπως διαπιστώθηκε σε έκθεση που διενεργήθηκε το 2016, τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που συνολικά απουσίαζαν από τους δημόσιους χώρους ανέρχονται σε πάνω από 20.000.

Στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί, πέντε ταπετσαρίες πλάτους από δύο έως έξι μέτρα εξαφανίστηκαν, ενώ αξιωματούχοι του Ανακτόρου των Βερσαλλιών επισήμαναν ότι εξαφανίστηκε κρεβάτι δύο μέτρων του 19ου αιώνα.

Πριν από δύο χρόνια, πάντως, η εφημερίδα Libération κατηγόρησε αξιωματούχους για το γεγονός ότι δεν προσέχουν τα έργα τέχνης. Το δημοσίευμα ήρθε στο φως όταν εξαφανίστηκε θρανίο από την εποχή του Λουδοβίκου του 16ου από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας και διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε γραφείο που πουλά αντίκες, χωρίς όμως να έχει αναφερθεί ότι λείπει.

The post Εργο του σπουδαίου έλληνα γλύπτη Takis εξαφανίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα