Κομισιόν: Εκτός επιτήρησης η Ελλάδα για το υπερβολικό έλλειμμα

Τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της Ελλάδας για το υπερβολικό έλλειμμα θα συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, έγινε γνωστό την Τετάρτη. Η έξοδος από τη διαδικασία δεν σχετίζεται με το δανειακό πρόγραμμα και τα μνημόνια.

Oπως εξηγεί η Κομισιόν, η απόφαση είναι «αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης

του ESM για την Ελλάδα».

Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία αντανακλά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009, το οποίο μετά από μεγάλη προσπάθεια μείωσε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της ΕΕ ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι είναι «μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Υστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτή η σύσταση της Κομισιόν, θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης μόνο τρία κράτη, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία (για όσο ακόμη είναι μέλος της ΕΕ). Συγκριτικά, το 2011, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, οι χώρες υπό επιτήρηση έφταναν τις 24.

The post Κομισιόν: Εκτός επιτήρησης η Ελλάδα για το υπερβολικό έλλειμμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα