Υπουργείο Εξωτερικών: «Το θράσος της Τουρκίας δεν έχει όρια»

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων, σε επίπεδο υπουργών, ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, σχετικά με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην πενταμερή Διεθνή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο», τόνισε σε αυστηρό ύφος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, την Τετάρτη,

απαντώντας στην επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρικό υπουργείο Εξωτερικών. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες απέτυχαν γιατί ο Νίκος Κοτζιάς «δεν έδειξε καλή πίστη ούτε πολιτική βούληση εκ μέρους της πατρίδας του αλλά και των Ελληνοκυπρίων».

Αντιτείνοντας ότι στην Ελβετία ο τούρκος υπουργός δε επέδειξε εποικοδομητικό πνεύμα αλλά αδιαλλαξία, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της διάσκεψης αποτέλεσε «η νέα κυνική ομολογία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεών του από την Ακτή Ελεφαντοστού, ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη, μια “ανόητη πρόταση” που προέβλεπε κατάργηση του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τετάρτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει επιθετική ανακοίνωση για τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάτσιτς, τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, την αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η επισήμανση του έλληνα υπουργού ότι «η Τουρκία θέλει να μπορεί να επεμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

«Εμείς από την αρχή των διαπραγματεύσεων επιδείξαμε καλή θέληση με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, καλώντας τον κ. Κοτζιά «τουλάχιστον από εδώ και στο εξής» να φερθεί με υπευθυνότητα.

The post Υπουργείο Εξωτερικών: «Το θράσος της Τουρκίας δεν έχει όρια» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα