Ισπανία: Πρώτοι και με διαφορά 9,5 μονάδων οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ

16:14 2/8/2018 - Πηγή: Protagon

Το φαινόμενο Πέδρο Σάντσεθ άρχισε να επιδρά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Ισπανία, το οποίο θα εξασφάλιζε τη νίκη στις εκλογές αν γίνονταν αύριο στη χώρα. Νίκη ίσως δεν σημαίνει και αυτοδυναμία σε αυτή τη περίπτωση, αλλά το ισχυρό προβάδισμα έχει σε κάθε περίπτωση την πολιτική του αξία.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, όπως γράφει El Pais,

δείχνει ότι το PSOE θα κέρδιζε εύκολα τις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 29,9% των ψήφων.

Είναι η πρώτη έρευνα της κοινής γνώμης μετά την αλλαγή κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της πρότασης μομφής η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP). Είχαν προηγηθεί κατηγορίες σε δεκάδες στελέχη του στο πλαίσιο μιας μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς.

Το PP βρίσκεται στη δεύτερη θέση μαζί με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos. Και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν το 20,4% των ψήφων.

Το κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας, έχει πέσει στο 15,6%.

Στην προηγούμενη παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Μάιο, το PP συγκέντρωνε 24%, οι Ciudadanos 22,4%, το PSOE 22% και το Podemos 19,6%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νέος ηγέτης ανανεώνει ριζικά την εικόνα ενός κόμματος και βελτιώνει τις δημοκοπικές του προοπτικές, ακόμη και αν δεν έχει προλάβει να δώσει δείγματα γραφής.

Το έχουμε δει μεταξύ άλλων με την εκλογή του Τζέρμι Κόρμπιν στους βρετανούς Εργατικούς ή πώς ο Μάρτιν Σουλτς αναπτέρωσε τις ελπίδες των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

Το φαινόμενο δεν προοιωνίζεται και επιτυχία στις κάλπες – αυτό μας έδειξε εξάλλου η περίπτωση του Σουλτς που ξεφούσκωσε όσο θεαματικά έφτασε κοντά στην επιτυχία.

Ο Σάντσεθ από την πρώτη στιγμή είχε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της επίτευξης συναίνεσης για την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται. Οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα μια πιθανότητα στη χώρα, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει ότι μπορεί να διεξαχθούν με τα τέσσερα μεγάλα κόμματα σε διαφορετική θέση εκκίνησης.

The post Ισπανία: Πρώτοι και με διαφορά 9,5 μονάδων οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα