«Μαζεύαμε ανθρώπους από τη θάλασσα λες και ήταν ψάρια»

13:03 2/8/2018 - Πηγή: Protagon

Στην άβυσσο με βάρκα την ελπίδα. Φαινόταν σαν μια συνηθισμένη μέρα του καλοκαιριού. Ο Μαχμούντ αλ-Σαγέντ χαλάρωνε στον καναπέ του, όταν το τηλέφωνό του χτύπησε στις 18.30. Ηταν Δευτέρα, 23 Ιουλίου και στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Κώστας, το αφεντικό του, που με πανικόβλητη φωνή του έλεγε να πάει να τον συναντήσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε.

Ο 46χρονος αιγύπτιος ψαράς έδωσε συνέντευξη στο Al Jazeera για την περιπέτεια που έζησε την αποφράδα ημέρα των πυρκαγιών και για το πώς κατάφερε να δώσει 23 ανθρώπους

και 4 σκύλους που βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Ο Μαχμούντ αλ-Σαγέντ βγήκε τρέχοντας από το σπίτι, πήρε το ποδήλατό του και πέρασε μέσα από δρόμους που τους έπνιγε ο πυκνός καπνός, από φωτιές που μαίνονταν στις ακτές. Εφτασε όσο πιο γρήγορα μπορούσε στο λιμάνι της Νέας Μάκρης όπου επιβιβάστηκε μαζί το αφεντικό του στη βάρκα τους. «Ακούσαμε ότι υπήρχαν 150 άνθρωποι παγιδευμένοι μεταξύ φωτιάς και θάλασσας» λέει χαρακτηριστικά.

Πολύ μεγάλα κύματα χτυπούσαν τη βάρκα τους εξαιτίας των πολύ δυνατών ανέμων, οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους και σύννεφα μαύρου καπνού. Εβηχαν όλο και περισσότερο όσο πλησίαζαν τις παραλίες στο Μάτι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιωτικής επιχείρησης διάσωσης, ο Μαχμούντ τραβούσε βίντεο που πόσταρε στο Facebook λέγοντας αποφασισμένος ότι θα έσωζαν τους ανθρώπους που κινδύνευαν.

«Δεν μπορούσες να δεις μπροστά σου και δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Αν μπαίναμε μέσα στο σύννεφο καπνού, μπορεί να πεθαίναμε. Αν δεν μπαίναμε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν νεκροί» λέει στη συνέντευξη.

Μέσα από την μαύρη ομίχλη, ο Μαχμούντ και ο Κώστας άκουσαν φωνές γυναικόπαιδων. Κάλυψαν το στόμα και τη μύτη τους με πανιά για να περιορίσουν τον καπνό που εισέπνεαν. Εισήλθαν στη σκοτεινή άβυσσο με τη βάρκα τους, χωρίς να έχουν ιδέα τι τους περίμενε. «Ή θα τους φέρουμε πίσω μαζί μας ασφαλείς, ή θα πεθάνουμε μαζί τους, ο Θεός βοηθός» είπε στον Κώστα.

Οσο οι φωνές γίνονταν πιο δυνατές, ο Μαχμούντ έδεσε ένα σκοινί στη βάρκα και το έριξε στη θάλασσα. Κάποιοι άνθρωποι αμέσως γραπώθηκαν πάνω του. Πρώτος κατάφερε να ανέβει στη βάρκα ένας άνδρας.

Αρχισε να σκοτεινιάζει, καθώς εκτός από τον πυκνό καπνό της φωτιάς, δεν βοηθούσε και ο ήλιος που σε λίγο έδυε. «Μαζεύαμε ανθρώπους με το σκοινί, λες και τους ψαρεύαμε από τη θάλασσα. Ο κόσμος έτρεμε, έκλαιγε και μας αγκάλιαζε» λέει ο αιγύπτιος ψαράς. Οταν η επιχείρησή τους ολοκληρώθηκε, υπολόγισε ότι έσωσαν 23 ανθρώπους και 4 σκύλους. Επέστρεψαν με τους επιζώντες πίσω στην ακτή της Νέας Μάκρης.

Οπως αναφέρει το Al Jazeera, εκτός από τον Μούσα, υπήρξαν κι άλλοι εξίσου θαρραλέοι αιγύπτιοι ψαράδες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ακτοφυλακής και έσπευσαν να βοηθήσουν με τις βάρκες τους.

«Στο παρελθόν, οι αιγύπτιοι ψαράδες έχουν πέσει θύματα επιθέσεων από την εγκληματική παράταξη της Χρυσής Αυγής. Ομως η ανθρωπότητα δεν πρέπει να χωρίζεται με βάση την εθνικότητα και δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Ελληνες και Αιγύπτιους» τονίζει ο γενναίος ψαράς. Και καταλήγει: «Οσο οδυνηρή κι αν ήταν η εμπειρία που έζησα στις φωτιές, χαίρομαι πολύ που βοηθήσαμε στο να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Ηταν καθήκον μας να βοηθήσουμε».

The post «Μαζεύαμε ανθρώπους από τη θάλασσα λες και ήταν ψάρια» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα