Η ΕΕ ανακοινώνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για το Brexit

Μετά τις ανακοινώσεις σε βαρύ κλίμα, αλλά με συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της.

Σήμερα Παρασκευή οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν στη Βρετανία πώς προτίθενται να διαπραγματευτούν την ομαλή αποχώρησή της από την Ενωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ

Τουσκ θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της ΕΕ τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, προτού παρουσιάσει τις βασικές αρχές από τη Μάλτα όπου παραβρέθηκε στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο θα εκφράζει την επιμονή των 27 για μια «ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της ΕΕ εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.

Ο Τουσκ προγραμματίζεται να μιλήσει στις 10:45 με τον μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ. Λίγο πριν, οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών.

Οι διαπραγματευτικές γραμμές θα εγκριθούν από τους 27 ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρτξέλλες στις 29 Απριλίου, οπότε και επίσημα θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Οι πρώτες συνομιλίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν τον Μάιο και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2018. Το χρονοδιάγραμμα που ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξο με δεδομένη την περιπλοκότητα του ζητήματος και του ότι η Βρετανία και οι Βρυξέλλες έχουν (τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων) εκφράσει διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι θέλουν και τι ζητούν από αυτή τη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, οι 27 μπορούν να συμφωνήσουν στο μέλλον την παράταση των συνομιλιών.

The post Η ΕΕ ανακοινώνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για το Brexit appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα