Παραδόθηκε με «ανταλλάγματα» στη Βόρεια Κορέα η σορός του Κιμ Γιονγκ-Ναμ

Περίπου ένα μήνα μετά τη δολοφονία του στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, η κυβέρνηση της Μαλαισίας παράδωσε στη Βόρεια Κορέα τη σορό του Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Πιονγιάνγκ Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η σορός του Κιμ θα μεταφερόταν στην Πιονγιάνγκ μέσω Πεκίνου, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στην απελευθέρωση εννέα Μαλαισιανών που κρατούσε. Οι εννέα, που έχουν ήδη φτάσει στη Μαλαισία, είπαν στον Τύπο ότι

«δεν παρενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις Αρχές» της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ δολοφονήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου με τη χρήση του απαγορευμένου χημικού παράγοντα VX, όταν τον πλησίασε μία γυναίκα μέσα στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ και ψέκασε το πρόσωπό του με τη δηλητηριώδη ουσία. Εχασε τις αισθήσεις του και πέθανε μέσα σε λίγη ώρα, ενώ και η γυναίκα που εκτέλεσε την επίθεση εμφάνισε κάποια συμπτώματα.

Δύο γυναίκες, ινδονησιακής και βιετναμικής υπηκοότητας αντίστοιχα, έχουν συλληφθεί και έχουν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες. Μία από αυτές ισχυρίστηκε ότι την πλησίασαν δήθεν για να κάνει μια φάρσα και την πλήρωσαν με περίπου 90 δολάρια.

Η επίθεση εξόργισε τη Μαλαισία και κατέληξε σε διπλωματικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες και να δοκιμαστεί η μακροχρόνια φιλική τους σχέση.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ναμ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος γιος του τέως βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, είχε πέσει σε δυσμένεια από το βορειοκορεατικό καθεστώς. Αργότερα είχε εκφραστεί δημόσια εναντίον του δυναστικού ελέγχου της οικογένείας του στην χώρα.

The post Παραδόθηκε με «ανταλλάγματα» στη Βόρεια Κορέα η σορός του Κιμ Γιονγκ-Ναμ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα