Η Deutsche Bank ερευνά τον λογαριασμό του Τραμπ για διασυνδέσεις με τη Μόσχα

Κάθε ανακάλυψη ή «ροζ φάκελος» για τις συσκοτισμένες σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία διαψεύδεται από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την κυβέρνησή του ως «ψευδής είδηση». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τέτοιες αποκαλύψεις δεν λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Μία από αυτές, η γερμανική τράπεζα

Deutsche Bank, η οποία έχει δανείσει πολλά, πολλά εκατομμύρια στον αμερικανό πρόεδρο διενήργησε εσωτερική έρευνα στον προσωπικό του λογαριασμό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ίχνη από ύποπτες οικονομικές σχέσεις εκεί, εάν δηλαδή κάποιες από τις πιστώσεις υποστηρίζονταν από ρωσικές οικονομικές εγγυήσεις.

FAKE NEWS media, which makes up stories and "sources," is far more effective than the discredited Democrats – but they are fading fast!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 16, 2017

Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η τράπεζα έλεγξε τους λογαριασμούς όλων των μελών της οικογένειας Τραμπ που συνεργάζονται με τη συγκεκριμένη τράπεζα, δηλαδή της κόρης του Ιβάνκα και του συζύγου της, Τζάρεντ Κούσνερ.

Τελικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, δεν βρέθηκε τίποτα που να συνδέει τα χρήματα με ρωσικές εγγυήσεις. Την έρευνα τη διεξήγαγε η τράπεζα πριν καν εκλεγεί πρόεδρος ο αμερικανός μεγιστάνας. Οπως δήλωσε πηγή κοντά στην τράπεζα, η έρευνα αποφασίστηκε αφού λόγω της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Τραμπ έγινε «πολιτικά προβεβλημένο πρόσωπο», χαρακτηρισμός που απαιτεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Αλλά η τράπεζα δέχεται πιέσεις να συνεχίσει σε μεγαλύτερο βάθος τις έρευνες και μάλιστα να επιτρέψει σε έναν ανεξάρτητο, εξωτερικό παράγοντα να τις αναλάβει. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους αμερικανούς πολίτες να ξέρουν σε τι επίπεδο συνεργάζεται η τράπεζα με τον πρόεδρο και αν εμπλέκεται με κάποιον τρόπο η Ρωσία στα δάνεια που δίνει η τράπεζα στον πρόεδρο», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπιλ Πράσκελ Τζούνιορ.

Και η αλήθεια είναι ότι η Deutsche Bank δεν έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων. Τους τελευταίους μήνες έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα από (ρωσικά) σκάνδαλα που έχουν βγει στην επιφάνεια, ενώ έχει ήδη τεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο, μία αμερικανική αρχή, το τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο 425 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα για υπόθεση ξεπλύματος ρωσικού χρήματος – ύψους 10 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, η Αρχή Οικονομικής Διαχείρισης της Βρετανίας επέβαλε στην τράπεζα πρόστιμο 163 εκατ. λιρών.

Ο κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δωμάτιο Ρούζβελτ στον Λευκό Οίκο, στις 15 Φεβρουαρίου (REUTERS/Joshua Roberts)

Προς το παρόν, πάντως, η τράπεζα αρνείται να αποκαλύψει τα ευρήματά της σχετικά με πιθανές διασυνδέσεις των δανείων προς τον Τραμπ με τη Μόσχα – και ούτε πρόκειται να το κάνει. Αλλά δύο πηγές μέσα από την τράπεζα αποκάλυψαν ότι δεν βρήκαν κανέναν «ρωσικό δάχτυλο» στον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τραμπ οφείλει σήμερα περίπου 300 εκατ. δολάρια στην Deutsche. Η συνεργασία των επιχειρήσεων Τραμπ με τη γερμανική τράπεζα είχε κάποτε γερές βάσεις. Η Deutsche ήταν η μόνη τράπεζα που δέχθηκε να δανειοδοτήσει σημαντικά ποσά στον Τραμπ όταν αυτός είχε πληγεί από τέσσερις χρεοκοπίες.

Ολα ήταν ρόδινα ανάμεσά τους, μέχρι τον Νοέμβριο του 2008. Τότε, κάπως απροσδόκητα, η τράπεζα κατέθεσε αγωγή κατά του Τραμπ, ζητώντας τον να αποπληρώσει 40 εκατ. δολάρια από δάνειο 640 εκατ. δολαρίων το οποίο είχε λάβει για τη στήριξη του μεσιτικού του γραφείου. Ακόμη πιο απρόβλεπτη ήταν η αντίδραση του Τραμπ. Ο ίδιος απάντησε με αγωγή κατά της τράπεζας! Την κατηγόρησε ότι συνέβαλε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των ακινήτων, απαιτώντας αποζημίωση 3 δισ. δολαρίων!

Οι αποστομωμένοι δικηγόροι της τράπεζας χαρακτήρισαν την αγωγή ανόητη και απαίτησαν άμεση αποπληρωμή του δανείου. Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία δύο χρόνια αργότερα, το 2010.

Και έκτοτε, κατά έναν μαγικό τρόπο, οι σχέσεις ανάμεσα στον επιχειρηματία και την τράπεζα έχουν αποκατασταθεί! Κάτι που σύμφωνα με πρόσωπα του τραπεζικού κόσμου, δεδομένης της αγωγής που κατέθεσε ο κ. Τραμπ στην Deutche, δεν είναι φυσιολογικό. Πηγή με γνώση των εξελίξεων έχει δηλώσει ότι η συνεργασία συνεχίστηκε επειδή η τράπεζα προσέλαβε μία ομάδα τραπεζιτών που διαχειρίζονται ιδιωτικές περιουσίες και οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση του λογαριασμού τον Τραμπ.

Αλλά ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής τράπεζας, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, σχολίασε ότι «η άποψη ότι μία τράπεζα θα απέσυρε μία αγωγή σχετικά με ένα δάνειο που είχε κάνει σε έναν φιλόδικο δανειολήπτη απλώς επειδή προσέλαβε μία νέα ομάδα ατόμων είναι παράλογη». Τα συμπεράσματα σε αυτόν τον ανεξάρτητο παράγοντα που θα αναλάβει τις έρευνες στον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ.

The post Η Deutsche Bank ερευνά τον λογαριασμό του Τραμπ για διασυνδέσεις με τη Μόσχα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα