Γιατί απέτυχε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Δεκάδες νεκρούς, ένα κύμα συλλήψεων στρατιωτών και αξιωματικών -αλλά και ένα κύμα εκκαθαρίσεων που θα έρθει στο προσεχές διάστημα- και χιλιάδες πολίτες στους δρόμους που αψήφησαν τα άρματα μάχης άφησε η -όπως όλα πλέον δείχνουν- αποτυχημένη προσπάθεια για πραξικόπημα και ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πραξικοπηματίες, παρά τις κινήσεις που έκαναν να ελέγξουν κρίσιμα σημεία και να αναλάβουν αυτοί τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων ή να σταματήσουν την μετάδοση τηλεοπτικών σταθμών, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν έχουν αρκετή ισχύ

για να επιβληθούν.

Εχασαν τη μάχη του χρόνου, δεν είχαν υπό τον έλεγχό τους όλο το στράτευμα, που στράφηκε μάλιστα εναντίον τους, πρακτικά αποδεικνύεται ότι δεν έλεγχαν ούτε την αστυνομία ή τις μυστικές υπηρεσίες που παρέμειναν πιστές στον πρόεδρο. Οταν και η διεθνής κοινότητα τάχτηκε με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, η κατάρρευση του κινήματος έγινε πλέον θέμα χρόνου.

Οι πολίτες, εν τω μεταξύ, βγήκαν στους δρόμους μετά την δραματική έκκληση του Ερντογάν μετά τα μεσάνυχτα να τον στηρίξουν και να σταματήσουν την κίνηση εναντίον του. Αυτό ζητά και το Σάββατο ο πρόεδρος καθώς αποστέλλει με την υπογραφή του μηνύματα SMS σε πολίτες καλώντας να βγουν στους δρόμους να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δημοκρατία έναντι ενός «στενού πυρήνα» που οργάνωσε το κίνημα.

Η εικόνα το Σάββατο

Με το ξημέρωμα του Σαββάτου η κατάσταση έμοιαζε να είναι αρκετά καθαρή στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος, αλλά μάλλον συγκεχυμένη στην Αγκυρα, την πρωτεύουσα που έγινε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και σε μονάδες πιστές στην κυβέρνηση.

Εχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά βομβαρδισμών -ακόμα και του Κοινοβουλίου και του Προεδρικού Μεγάρου στην Αγκυρα- και ανταλλαγής πυρών, που συνεχίζονταν ως το πρωί του Σαββάτου, αλλά σταδιακά οι πραξικοπηματίες έχασαν τον έλεγχο των περισσοτέρων σημείων τα οποία προσπάθησαν να καταλάβουν. Η συμβολική σημασία είναι βέβαια μεγάλη όπως και το ότι υπήρξαν αρκετά θύματα (ένστολοι οι περισσότεροι), αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών φαίνεται μάλλον μικρό υπέρ των πραξικοπηματιών.

Ο απολογισμός ως τώρα:

265 νεκροί εκ των οποίων οι 161 άμαχοι και αστυνομικοί και οι 104 στασιαστές, πάνω από 1.150 τραυματίεςΑπό τα θύματα, 16 είναι στρατιώτες που επιχείρησαν να καταλάβουν την διοίκηση της Στρατοχωροφυλακής στην Αγκυρα. Εκεί υπάρχουν και 250 συλλήψεις, ενώ άλλοι 13 στρατιώτες συνελήφθησαν κατά την προσπάθεια να καταλάβουν το (πανάκριβο και πολυτελέστατο) Προεδρικό Μέγαρο στην Αγκυρα. Ακόμη, στην προσπάθεια να επιτεθούν οι πραξικοπηματίες στην μυστική υπηρεσία MIT στην Αγκυρα, 17 πράκτορες έχασαν τη ζωή τους.Συνολικά, έχουν συλληφθεί περί τα 2.800 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, αξιωματικοί και στρατιώτες, μεταξύ τους 29 συνταγματάρχες, πέντε στρατηγοί και τουλάχιστον ένας αντιναύαρχος.

Το πραξικόπημα κρατήθηκε σχεδόν πλήρως μέσα στα όρια της Τουρκίας. Μοναδική -ως τώρα- περίπτωση διάχυσης η κίνηση επτά στρατιωτικών και ενός πολίτη που φέρονται να είχαν λάβει μέρος στο πραξικόπημα και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε γύρω στις 11:00 του Σαββάτου συνοδεία δύο μαχητικών. Οι επιβαίνοντες, που συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των οκτώ, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο.

Η αποτυχία

Αν και οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν με τον κλασικό τρόπο, καταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να ελέγξουν σημεία-κλειδιά και να συλλάβουν ανθρώπους σε θέση ευθύνης, η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς μέσα σε λίγες ώρες.

Τα βασικά αίτια της αποτυχίας τους είναι δύο, όπως τα καταγράφει η Repubblica, που μιλά για «αναχρονιστικές μεθόδους» εκ μέρους των πραξικοπηματιών, ο ελλιπής σχεδιασμός των οποίων είναι εμφανής.

Ενας πολίτης επιχειρεί να σταματήσει ένα τανκ στην Κωνσταντινούπολη (REUTERS/IHLAS News Agency)

Οι πραξικοπηματίες αφενός έχασαν τη μάχη με το χρόνο, αφού δεν κατάφεραν να συλλάβουν γρήγορα τον Ερντογάν ενώ δεν εμπόδισαν και τους οπαδούς του -ή οποίον άλλον- να βγει στους δρόμους.

Οι εικόνες των πολιτών που στέκονταν μπροστά στα άρματα και μπροστά στις ερπύστριες ή ανεβαίνουν πάνω τους είναι εξάλλου πολύ ισχυρές και καθόλου δεν δίνουν την εντύπωση ότι αυτά τα άρματα ήταν στους δρόμους για να επιβάλλουν το πραξικόπημα. Πολύ περισσότερο που το πρωί δεκάδες στρατιώτες στις γέφυρες του Βοσπόρου παραδόθηκαν μετά χέρια ψηλά.

Ακόμη, δεν άσκησαν βία κατά των πολιτών που βγήκαν στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον πρόεδρο, πράγμα που βάρυνε αποφασιστικά εναντίον των κινηματιών.

Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είχαν με το μέρος ούτε τον στρατό ξηράς, ούτε άλλα σώματα. Ο διοικητής της Πρώτης Στρατιάς στην Κωνσταντινούπολη πήρε το μέρος της κυβέρνησης και ανέλαβε προσωρινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μετά την σύλληψη του αρχηγού Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος νωρίς το Σάββατο απελευθερώθηκε, όπως δείχνει το βίντεο στο tweet του πρωθυπουργού.

"Genelkurmay Başkanımız Hulusi Akar sağ salim kurtarıldı ve şu anda Çankaya'da kriz merkezinde görevinin başındadır" pic.twitter.com/cVpDChEd1X

— T.C. Başbakanlık (@TC_Basbakan) July 16, 2016

Ο ρόλος του Ναυτικού και της Αεροπορίας ήταν περιορισμένος και ασαφής, αλλά σαφώς δεν εγκατέλειψαν τον Ερντογάν. Η κυβέρνηση μάλιστα προειδοποιεί ότι θα καταρρίπτει αεροσκάφη των πραξικοπηματιών (μέσα στη νύχτα κατέρριψε ένα ελικόπτερο). Το ίδιο πιστή φάνηκε και η πανίσχυρη Στρατοχωροφυλακή.

Και μια άλλη ισχυρή εικόνα από τα γεγονότα της Παρασκευής και του Σαββάτου: Οσο μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι εικόνες του πλήθος πάνω στο τανκ, άλλη τόση προκαλούν και αυτές των συλληφθέντων στρατιωτών και αξιωματικών που ημίγυμνοι, μόνο με το εσώρουχο και με τα χέρια στο κεφάλι, οδηγούνται υπό κράτηση (το βίντεο από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu).

[Video] Jandarma Genel Komutanlığı karargahındaki Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup askerler etkisiz hale getirildi pic.twitter.com/bmPZXzynCE

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) July 16, 2016

Εν τω μεταξύ, λιγότερη δραματική από την εκκαθάριση στο στράτευμα, εξελίσσεται μία και στη Δικαιοσύνη, με τουρκικά μέσα να αναφέρουν ότι έχουν απομακρυνθεί από τη θέση τους μετά το πραξικόπημα 2.745 δικαστές.

Πέντε μέλη του HSYK, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Τουρκίας, απομακρύνθηκαν επίσης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τις διαδικασίες για τον διορισμό νέων δικαστών οι οποίοι θα αναλάβουν να δικάσουν τους πραξικοπηματίες που έχουν συλληφθεί.

Από την άλλη πλευρά, οι πραξικοπηματίες υποτίμησαν την επιρροή του Ερντογάν στην αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο τούρκος πρόεδρος, που πάντα είχε τον φόβο ότι θα ανατραπεί από τον στρατό, ενίσχυσε την αστυνομία κατά τη μακρά θητεία του και την είχε με το μέρος του το βράδυ της Παρασκευής. Είναι εξάλλου αυτός που είχε προχωρήσει σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις και καταγγελίες για συνωμοτικές κινήσεις υψηλού επιπέδου και προχωρημένου σχεδιασμού για ένα πραξικόπημα εναντίον του ή μια γενικότερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας.

Είναι, όπως σημειώνει ο Telegraph, κάτι πολύ περισσότερο από ένα ακόμη επεισόδιο μια διαμάχης που συνεχίζεται –φανερά ή όχι- για πάνω από μία δεκαετία. Η σύγκρουση έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για το μέλλον της Τουρκίας και τον χαρακτήρα του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο στρατός ήταν πυλώνας και εγγυητής του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και σταθερά αντίθετος σε κάθε προσπάθεια ισλαμοποίησης – μέχρι που ο Ερντογάν μεθοδικά κατάφερε να αναστρέψει αυτήν την πορεία – αλλά προφανώς και σε προσπάθειες της κυβέρνησης να θίξει τον εν πολλοίς αυτόνομο ρόλο του στρατεύματος.

Οι πραξικοπηματίες, πάντως, προσπάθησαν να καταλάβουν την τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT αλλά και το CNN Turk και να χρησιμοποιήσουν για να μεταδώσουν μηνύματα υπέρ τους· αλλο ένα παλιό και δοκιμασμένο «κόλπο» των πραξικοπηματιών που αποτυγχάνει παταγωδώς στην εποχή των κοινωνικών δικτύων.

Ο Κάρλος βαν Μικ, διευθυντής ειδήσεων της αγγλόφωνης υπηρεσίας του TRT, είπε ότι ζητήθηκε από το προσωπικό να φύγουν από το κτίριο ενώ διέκοψαν και τη μετάδοση. Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες πήραν τα κινητά των δημοσιογράφων και εμπόδισαν με κάθε τρόπο την επικοινωνία. Ωστόσο δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το προσωπικό είναι ασφαλές στις κατοικίες του.

Πέρα από αυτό, μαζί με τις πληροφορίες που έρχονταν από τα μέσα ενημέρωσης, ένα τεράστιο κύμα πληροφοριών και φημών ερχόταν από πολίτες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, δίνοντας συνήθως μια εικόνα ριζικά διαφορετική από αυτήν που ήθελαν να δώσουν οι κινηματίες. Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την υπηρεσία Facetime των κινητών iPhone για ένα πρώτο, μεταμεσονύχτιο μήνυμα κινητοποίησης (το οποίο έχει και την αξία του για να δείξει ότι ήταν ζωντανός και καλά στην υγεία του). Ειρωνεία της ιστορίας, σε κάθε περίπτωση, για έναν πρόεδρο που έχει επιτεθεί πολλάκις στο Ιντερνετ και την κοινωνική δικτύωση…

Τι συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν με ταχύτητα από το βράδυ της Παρασκευής όταν καταγράφηκαν οι πρώτες ύποπτες κινήσεις. Μονάδες του στρατού προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο σημείων στην Κωνσταντινούπολη, όπως οι γέφυρες στον Βόσπορο και το αεροδρόμιο της πόλης, και στην Αγκυρα, με υπερπτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Εκείνη την ώρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να βρισκόταν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, αν και για αρκετές ώρες επικρατούσε σύγχυση για το πού είναι. Κυκλοφόρησαν πολλές φήμες για ταξίδια στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Ιράν) όπου θα αναζητούσε άσυλο.

Μετά τα μεσάνυχτα έκανε στο CNN Turk μία δραματική παρέμβαση μέσω κινητού τηλεφώνου όπου μιλούσε για κίνημα εναντίον του και καλούσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν υπέρ του. Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλου άρχισαν αμέσως να συγκεντρώνονται πλήθη, ενώ συνεχιζόταν η παρουσία στρατιωτών και αρμάτων μάχης σε κρίσιμα σημεία. Πολίτες στάθηκαν απέναντι ή πάνω στα άρματα μάχης, τα οποία δεν άνοιξαν πυρ.

Μέσα στη νύχτα η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται υπέρ του Ερντογάν και της κυβέρνησης. Με την επιστροφή του προέδρου στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 02:30, ο Ερντογάν στράφηκε αμέσως κατά των πραξικοπηματιών.

«Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», τόνισε και έκανε λόγο για προσπάθεια παρέμβασης του «παράλληλου κράτους» στα εσωτερικά της χώρας και πως η σχετική κινητικότητα ξεκίνησε μετά το μεσημέρι της Παρασκευής. Το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουεζίνογλου διευκρίνισε το πόσο βαρύ μπορεί να είναι αυτό το τίμημα προτείνοντας την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες. Περισσότερο προσεκτικός ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ υπενθύμισε ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και στο Σύνταγμα.

Αστυνομικοί προστατεύουν από το πλήθος στρατιώτη σε γέφυρα στην Κωνσταντινούπολη (REUTERS/Murad Sezer0Η επόμενη ημέρα

«Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη. Από μία άλλη οπτική, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε το ίδιο το μεσημέρι του Σαββάτου σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Η 15η Ιουλίου είναι μια ημέρα γιορτής για την Τουρκία» καθώς πολίτες, στρατιώτες, κόμματα, μέσα ενημέρωσης βγήκαν στους δρόμους και όρθωσαν το ανάστημά τους.

Είναι αναμενόμενο ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε ένα κύμα εκκαθάρισης του στρατού και του Δημόσιου από τα στοιχεία που πήραν το μέρος των πραξικοπηματιών. (Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν γίνει και αγριότητες -ακόμα και αποκεφαλισμοί- κατά πραξικοπηματιών στρατιωτών). Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση του και θα του δώσει πλέον και έρεισμα για την ολοκληρωτική μεταστροφή του πολιτεύματος προς την Προεδρική Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τα κεντρικά ερωτήματα για το ποιος και γιατί οργάνωσε αυτήν την απόπειρα, ο Ερντογάν έδειξε άμεσα προς την πλευρά του κληρικού Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο (όχι για πρώτη φορά) κατηγόρησε ότι έχει διεισδύσει στο Δημόσιο, τη Δικαιοσύνη και το στράτευμα με μακροπρόθεσμο στόχο να υπονομεύσει την πολιτική του και τον ανατρέψει. Ο Γκιουλέν αρνήθηκε, το κοντινό μέλλον όμως θα δείξει τι θα κοστίσει-ή, πολύ λιγότερο πιθανό- πόσο θα ωφελήσει και τον ίδιο.

The post Γιατί απέτυχε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ερντογαν, cnn turk, ισχύ, sms, αγκυρα, συλληψεις, mit, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, news, tweet, twitter, sabah, επιρροή, telegraph, στρατος, trt, cnn, βαν, iphone, ειρωνεία, ιντερνετ, συνταγμα, protagon, κινηση στους δρομους, αξια, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, κομματα, μιλα, μια ημερα, βιντεο, αστυνομια, δημοκρατια, εικονες, θεμα, θητεια, ιταλια, κινητα, κωνσταντινουπολη, υγεια, φημες, ωρα, cnn, cnn turk, news, protagon, αγκυρα, αεροδρομιο, ασυλο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γεφυρα, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, διοικητης, δωσει, δικτυα, εγινε, ειπε, ειρηνη, ειρωνεία, εκκαθαριση, επικοινωνια, επιρροή, εποχη, επτα, ερεισμα, ζωη, ζητα, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υπηρεσιες, θανατικη ποινη, εικονα, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κρατικο, κτιριο, λογο, μηνυματα, μικρο, νυχτα, ξενοδοχειο, ξημερωμα, παντα, οκτω, ορια, πεδιο, πιστη, υπογραφη, πρωι, ρολο, σαββατο, συλληψη, ταξιδια, τουρκια, ισχύ, χερια ψηλα, ωρες, βαν, εσωρουχο, χωρα, mit, μπροστα, νεκροι, tweet, πληροφοριες, protagon.gr, sabah, sms, σωματα, telegraph, trt, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα