Χάος στην Τουρκία - Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι κατέστειλε το πραξικόπημα - Ο στρατός λέει ότι ακόμη μάχεται (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΚΟΣΜΟΣ

Συγκεχυμένη είναι ακόμη η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, αλλά οι υποστηριχτές της βίαιης ανατροπής του Ερντογάν επιμένουν ότι ακόμη μάχονται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια ανατροπής της εξουσίας είναι ακόμη αποφασισμένοι και μάχονται αυτούς που επιχείρησαν

να αντισταθούν. Οι αυτοαποκαλούμενοι Κίνημα για την Ειρήνη επιμένει ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για την δική τους ασφάλεια.

Συνεχής Ενημέρωση

8:40 Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος. Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

8:20 Τη στήριξη του Βερολίνου στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Ολα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στο Twitter. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Καγκελάριος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

8:11 Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

8:10 Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

"Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρόνια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικό το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. "Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν. "Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζει απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

Τουρκίαπραξικόπημα ΤουρκίαΕρντογάνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάος, Τουρκία -, Ερντογάν,chaos, tourkia -, erntogan