Ερντογάν: «Περιμένω επαναφορά θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα»

Τι κι αν η Ευρώπη έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν νομοθέτηση της εσχάτης των ποινών θα σημάνει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας;

Σε ομιλία του σήμερα, Σάββατο, στο Τσανάκαλε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι θα υπογράψει την επαναφορά της θανατικής ποινής, εφόσον η τουρκική Βουλή υπερψηφίσει το μέτρο.

«Εάν ο λαός πει “θανατική ποινή”, τότε η συζήτηση θα έχει λήξει», είχε δηλώσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου και παραμένει ανυποχώρητος εν όψει του δημοψηφίσματος

της 16ης Απριλίου, που θα τον ανακηρύξει σε «σουλτάνο», μετατρέποντας το σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό.

Η Τουρκία είχε καταργήσει τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που σημαίνει ότι εάν υπάρξει επαναφορά της εσχάτης των ποινών, τότε η «πόρτα» της ΕΕ για την Αγκυρα θα κλείσει οριστικά.

«Οι οικογένειες των μαρτύρων, οι ήρωες (του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου) δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Πιστεύω ότι Θεού θέλοντος μετά τις 16 Απριλίου θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την απαίτηση σας για επιστροφή της θανατικής ποινής», δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά εμένα, θα υπογράψω την εντολή χωρίς δισταγμό», καθώς αν ψηφιστεί η σχετική διάταξη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Απαντώντας σε όσα κατά καιρούς έχουν διαμηνύσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι για διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν είναι σημαντικό τι λένε ο Τζορτζ και ο Χανς. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι τι λέει ο λαός και ο νόμος».

The post Ερντογάν: «Περιμένω επαναφορά θανατικής ποινής μετά το δημοψήφισμα» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα