Το λες και ''παύση πληρωμών''


Και ενώ οι κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως όλοι γνωρίζουν, αποτελεί την προϋπόθεση για να αρχίσει να κινείται έστω και στοιχειωδώς η οικονομία, μόνο γύρω στα 80 εκατομμύρια έχουν εκταμιευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση από τα δημόσια ταμεία.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών κατά 817 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το υπουργείο Οικονομικών έσφιξε πάλι τις στρόφιγγες των πληρωμών προβλέποντας διαπραγματεύσεις μακράς διαρκείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις εξαντλήθηκαν τα 1,8 δισ ευρώ από τις δόσεις που εκταμιεύθηκαν για την αποσυμπίεση των

οφειλών του Δημοσίου και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης- αυτή ήταν η λογική του ESM και αυτή είναι μια από τις προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% φέτος- η ροή των πληρωμών προς την αγορά σταμάτησε κι αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ για τον Ιανουάριο. Τι έδειξαν αυτά τα στοιχεία; Ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι συνέπειες αυτής της αδιέξοδης κατάστασης, δεν εξαιρούν και τα νοσοκομειακά χρέη. Ο ΕΟΠΥΥ, όπου τα χρέη αυξήθηκαν από τα 1,136 δις ευρώ στα 1,330 δις ευρώ, αλλά και τα νοσοκομεία, τα οποία παρά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή έχουν αρχίσει πάλι να συσσωρεύουν νέα χρέη. Συγκεκριμένα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στα 522 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα