Επεισοδιακή ομιλία της Τερέζα Μέι και «mea culpa» για τις εκλογές

Την έχουν αποκαλέσει «Ρομποτική Μέι» για τον κοφτό και επίμονο τρόπο με τον οποίο μιλά και μεταφέρει τα πολιτικά μηνύματα. Την ίδια την Τερέζα Μέι δεν την νοιάζει – και λέει τώρα ότι δεν την πειράζει να την λένε «Παγωμένη Κυρία».

Μπορούν οι ατυχίες σε μια ομιλία να βοηθήσουν την πρωθυπουργό της Βρετανίας να δείξει μια περισσότερο ανθρώπινη, λιγότερο ρομποτική εικόνα; Ίσως και άθελα της να είχε σήμερα αυτήν την ευκαιρία.

Η ομιλία της στο συνέδριο των Τόρις χαρακτηρίστηκε από ατυχίες και ένα πρωτοφανές επεισόδιο, όταν ένας κωμικός κατάφερε να στήσει ένα χάπενινγκ

κυριολεκτικά δύο βήματα από την πρωθυπουργό.

Η Μέι αντιμετώπισε την έκπληξη που την περίμενε μάλλον ψύχραιμα ενώ σχετικά διακριτικά την αντιμετώπισε και η ασφάλεια που ήταν ακροβολισμένη στον χώρο.

Ενώ, λοιπόν, μιλούσε η Τερέζα Μέι, ο κωμικός Λι Νέλσον πλησίασε ως την πρώτη γραμμή και της έδωσε ένα έγγραφο P45, το οποίο στη Βρετανία είναι το έγγραφο απόλυσης του εργαζομένου.

Με τον τρόπο αυτό ήθελε να δείξει στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο τα ρεπορτάζ ήθελαν να είναι περίπου με το ένα πόδι έξω από την κυβέρνηση, αν και ο ίδιος δηλώνει ακόμα ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει.

Prankster Lee Nelson (real name Simon Brodkin) interrupts PM Theresa May's speech at the #CPC17 with a note that says "P45" #5liveDaily pic.twitter.com/homyY1SAiN

BBC Radio 5 live (@bbc5live) October 4, 2017

Η Τερέζα Μέι απλώς πήρε το χαρτί και το άφησε στο δάπεδο συνεχίζοντας την ομιλία της. Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε έξω από την αίθουσα και η Μέι έκανε μια μικρή παύση πριν οι σύνεδροι σηκωθούν όρθιοι και την επευφημήσουν.

«Εγώ θα έδινα το P45 στον Τζέρεμι Κόρμπιν!», είπε η πρωθυπουργός ενθουσιάζοντας το ακροατήριο.

"I was about to talk about someone I would like to give a P45 to and that's Jeremy Corbyn" says @theresa_may as protester is led from #CPC17 pic.twitter.com/Il2PH6gIkD

— Daily&SundayPolitics (@daily_politics) October 4, 2017

Οι κακοτυχίες όμως είχαν και συνέχεια.

Η ομιλία αποδείχτηκε βαρύ φορτίο για την ταλαιπωρημένη από τις υποχρεώσεις φωνή της πρωθυπουργού, η οποία την Τρίτη χρειάστηκε να δώσει 26(!) τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Ξέσπασε σε έντονο βήχα με αποτέλεσμα να διακόψει την ομιλία της την ώρα που έλεγε ότι η οικονομία είναι ξανά σε καλό δρόμο. «Φαίνεται ότι η φωνή μου δεν είναι σε καλό δρόμο», σχολίασε με χιούμορ. Χρειάστηκαν οι καραμέλες που της έδωσε ο υπουργός Οικονομικών για να ανοίξει ξανά η φωνή της, κάτω από τα ενθαρρυντικά χειροκροτήματα των συνέδρων.

"It sounds as if my voice is not on track" @theresa_may getting croaky during her #CPC17 speech before delegates rise and clap pic.twitter.com/EIkwHw3xXE

— Daily&SundayPolitics (@daily_politics) October 4, 2017

"You can't get something for nothing" says @theresa_may as she struggles with a cough during her #cpc17 speech pic.twitter.com/NXZ2pHf382

— Daily&SundayPolitics (@daily_politics) October 4, 2017

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ.

Την ώρα που μιλούσε η Μέι, έχοντας πίσω της το σλόγκαν «Χτίζοντας μια χώρα που θα λειτουργεί για όλους», έπεσε ένα από τα γράμματα της επιγραφής, το «F» από το «FOR» και μετά το τελευταίο «E» από το «EVERYONE» και μετά πολλά άλλα γράμματα.

Few problems with the set as Theresa May gives her speech! Watch behind the PM… #CPC17 pic.twitter.com/8kVC3lqDIO

BBC Newsnight (@BBCNewsnight) October 4, 2017

«Σχεδόν έκλαιγε όταν μετά την ομιλία αγκάλιασε τον σύζυγό της» λέει στο BBC η Κέιτι Πέριορ, η οποία ήταν πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Μέι, ενώ πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός «είναι δυνατό άτομο».

Οι κάμερες πράγματι έπιασαν την ιδιαίτερα θερμή αγκαλιά του Φίλιπ Μέι στη σύζυγό του μετά την επεισοδιακή, όπως αποδείχτηκε, ομιλία της.

PM Theresa May's husband Philip May hugs PM after keynote speech #CPC17https://t.co/LfRIUrNSEk pic.twitter.com/pxVPSCXBIY

BBC News (UK) (@BBCNews) October 4, 2017

«Εγώ φταίω για το εκλογικό αποτέλεσμα»

Με όλα αυτά, η ομιλία της Μέι, κατά την οποία έκανε ευρεία επισκόπηση της πολιτικής της, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Περιείχε ωστόσο μια ενδιαφέρουσα αυτοκριτική για την προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου, η οποία ήταν τυπικά και μόνο επιτυχημένη, καθώς το κόμμα κέρδισε μεν άλλα έχασε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Ημουν πολύ “στημένη”, πολύ προεδρική», είπε για να προσθέσει: «Εγώ ηγήθηκα της εκστρατείας, ζητάω συγγνώμη». Το κόμμα όμως δεν πρέπει να κοιτά πίσω σε όλα αυτά, αλλά στο μέλλον, διευκρίνισε.

Υπερασπίστηκε ακόμη το Brexit λέγοντας ότι θα σημαίνει «μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία», ξεκίνησε άλλωστε την ομιλία της μιλώντας για το βρετανικό όνειρο.

Σε άλλο σημείο ήταν εξομολογητική: «Πάντα ήταν θλιβερό για εμένα και τον Φίλιπ το ότι δεν είχαμε την ευλογία να έχουμε παιδιά. Φαίνεται ότι κάποια πράγματα στη ζωή απλώς δεν είναι να συμβούν», είπε εμφανώς συγκινημένη. Αναφέρθηκε και στον διαβήτη τύπου 1 από τον οποίο πάσχει και ο οποίος της διαγνώστηκε στο βρετανικό ΕΣΥ.

"Always a great sadness for me and Philip that we were never blessed with children. it seems some things in life are just never meant to be" pic.twitter.com/mtmiMKI4NY

— Daily&SundayPolitics (@daily_politics) October 4, 2017

Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο και για ένα ζήτημα που απασχόλησε ευρέως την βρετανική κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, αυτό της δημοσιογράφου του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ, η οποία είπε ότι προσέλαβε σωματοφύλακες για να την προστατεύουν στο συνέδριο των Εργατικών. «Υπάρχει πρόβλημα όταν μια κορυφαία δημοσιογράφος από τον δημόσιο φορέα πρέπει να προσλάβει σωματοφύλακες για να κάνει τη δουλειά της», είπε χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη δημοσιογράφο.

Τέλος, υπερασπίστηκε την ενότητα της Μεγάλης Βρετανίας θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην πράξη ακύρωσε τα επιχειρήματα των Σκοτσέζων για ένα δεύτερο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

The post Επεισοδιακή ομιλία της Τερέζα Μέι και «mea culpa» για τις εκλογές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα