Παυλόπουλος: «Παράνομο και ανυπόστατο» το καταλανικό δημοψήφισμα

Την ώρα που η κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος για τα τεκταινόμενα στην Καταλονία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επέλεξε το βήμα του ετήσιου συνεδρίου προοδευτικής πολιτικής Greece Forward, στο Μουσείο της Ακρόπολης, για να τοποθετηθεί επισήμως έναντι της πρωτοβουλίας των καταλανών αυτονομιστών.

Χωρίς περιστροφές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε κατά την ομιλία του το πρωί της Τετάρτης, παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο το καταλανικό δημοψήφισμα,

εκτιμώντας πως «η Βαρκελώνη, ως πόλη, μπορεί να εκφράσει απείρως καλύτερα την κάθε είδους ιδιαιτερότητα της Καταλονίας, ακυρώνοντας έτσι τις ακραίες βλέψεις αυτονομιστών, που κατ’ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της».

Με αφορμή τη φετινή θεματική του συνεδρίου «Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο», ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η πόλη, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους κοινωνικών συνόλων, μπορεί, ιδίως σήμερα, να απορροφήσει τους κραδασμούς, τους οποίους παράγουν σύγχρονα αυτονομιστικά φαινόμενα -με στοιχεία επικίνδυνου εθνικισμού- τα οποία πλήττουν τη συνοχή του κράτους-έθνους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος υποστήριξε πως παρά την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από κρατικά όργανα σε διεθνείς οργανισμούς ή υπερεθνικές ενώσεις, όπως, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό κράτος-έθνος δεν εξαφανίστηκε, αλλά μετέβαλε φυσιογνωμία και ρόλο στην διεθνή πολιτική.

«Το κράτος», είπε, εξακολουθεί να παραμένει η κεντρική μονάδα του διεθνούς συστήματος» και «αν η Ευρώπη οδεύσει προς την πλήρη πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τόσο ως αυτόνομες κοιτίδες και μονάδες παραγωγής πολιτισμού, πολιτικής, καινοτομίας και τέχνης, όσο και ως κόμβοι ενός ευρύτερου δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας τους που θα απλώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Οι δηλώσεις του Προέδρου έρχονται σε αντιδιαστολή με την έκδηλη απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην Καταλονία, με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών να μην έχει προβεί ούτε καν σε μία τυπική ανακοίνωση για το θέμα του δημοψηφίσματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στον επίσημο δικτυακό τόπο του υπουργείου η τελευταία επίσημη ανακοίνωση είναι από τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ στην τελευταία συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη δημόσια τηλεόραση δεν υπάρχει καν αναφορά στο θέμα του καταλανικού δημοψηφίσματος, αφού οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουν επιμελώς αποφύγει να ρωτήσουν οτιδήποτε σχετικό τον υπουργό!

Ο χαρακτηρισμός τέλος, του δημοψηφίσματος ως παράνομου και ανυπόστατου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις -έστω και ατύπως- στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους άστοχους παραλληλισμούς με τη Βενεζουέλα του Μαδούρο.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στην Καταλονία την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ως ανεξάρτητος παρατηρητής. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι η Ευρωπαΐκή Ένωση θα έπρεπε να είχε παρέμβει χωρίς να πάρει θέση, για να διευκολύνει τον διάλογο και να προστατεύσει την δημοκρατική διαδικασία από γεγονότα, όπως τα πρωτοφανή επεισόδια την περασμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη.

«Εάν είχε κάνει το ίδιο ο Μαδούρο στη Βενεζουέλα θα έχει ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή, με ψηφίσματα και καταδικαστικές αποφάσεις να φθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Τώρα σιωπά. Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις. Όμως, θέλουμε μία Ευρώπη που να τους αντιμετωπίζει όλους ισότιμα και να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπου και αν πραγματοποιούνται», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «γιορτή της Δημοκρατίας» όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Βαρκελώνη, καθώς όπως είπε, «πλέον δεν μιλάμε για δημοψήφισμα του ‘ναι ή όχι’ στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα ‘ναι ή όχι’ στην Δημοκρατία» και επέρριψε την ευθύνη για την τροπή που έχει πάρει το θέμα, αποκλειστικά στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι,

Μάλιστα δεν παρέλειψε να προσαρμόσει το όλο θέμα και για εσωτερική κατανάλωση: «Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση και για τον Ραχόι», δήλωσε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Βενεζουέλα.

Παραίτηση Ραχόι ζητούν οι ευρωομάδες Αριστεράς και Πρασίνων

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι ευρωομάδες της Αριστεράς και των Πρασίνων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της βίας στην Καταλονία, έξω από την είσοδο του ημικυκλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σε συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της διαμαρτυρίας, οι εκπρόσωποι των δύο ευρωομάδων κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «παθητικότητα», ζήτησαν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και χαρακτήρισαν ως εμπρηστική την ομιλία του ισπανού βασιλιά με συνέπεια -όπως είπαν- να γίνει και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

Χαρακτήρισαν πάντως ως θετικό το γεγονός ότι τα άλλα -μεγαλύτερα- κόμματα της Ευρωβουλής δέχθηκαν, έστω και με καθυστέρηση, να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια. Η ισπανίδα ευρωβουλευτής, Μαρίνα Αλμπιόλ Γκουζμάν (Αριστερά), τόνισε ωστόσο πως η συζήτηση κινδυνεύει να αποδειχθεί επιφανειακή και να μην οδηγήσει πουθενά.

«Δεν είναι το είδος της συζήτησης που έχουμε ανάγκη σε αυτήν την κατάσταση, γιατί όπως καθορίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα θα έχουμε παρεμβάσεις μόνο των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι δεν είναι καν Ισπανοί. Είναι απαράδεκτο το ότι άλλοι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να πάρουν τον λόγο. Έχουμε ανάγκη από μια εκ βάθους συζήτηση και όχι από επιφανειακή», εξήγησε η ισπανίδα ευρωβουλευτής.

Η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη από την ομιλία του ισπανού μονάρχη. «Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για διάλογο, ούτε για τα θύματα της Κυριακής. Δεν καταδίκασε τη βία ούτε αναφέρθηκε στους 800 και πλέον τραυματισμένους. Έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλειστικός στόχος της ομιλίας του ήταν να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει όλα τα κατασταλτικά μέτρα που θα παρθούν στο μέλλον», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εμπρηστική χαρακτήρισε την ομιλία του βασιλιά της Ισπανίας ο επίσης αριστερός ευρωβουλευτής Μιγκουέλ Ουρμπάν Κρέσπο. «Πρόκειται», είπε, «για έναν μη εκλεγμένο βασιλιά που αντιτίθεται στην ψήφο των πολιτών… Από χθες έπαψε να είναι μια μορφή διαμεσολάβησης, ευθυγραμμίσθηκε με το Λαϊκό Κόμμα και γίνεται εκ των πραγμάτων μέρος του προβλήματος».

Την παραίτηση Ραχόι ζήτησε ο (ισπανός) εκπρόσωπος των Πρασίνων Ερνέστ Ουρτασούν. «Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι απέδειξε ότι είναι ανίκανο να οδηγήσει στο δρόμο του διάλογου. Είναι ικανό μόνο για καταστολή, κραδαίνοντας τον ποινικό κώδικα και επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ζητούμε την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι. Θεωρούμε αναγκαία μια μεσολάβηση των ευρωπαϊκών θεσμών για να ανοίξουν οι δυνατότητες διαπραγματεύσεων. Επείγει να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα είναι και αυτή υπεύθυνη για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν είναι μόνο ένα ισπανικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

The post Παυλόπουλος: «Παράνομο και ανυπόστατο» το καταλανικό δημοψήφισμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα