ΕΚΠΑ: Επιστημονική εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων και μυελού

Tην Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 18:00, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργανώνει ειδική επιστημονική εκδήλωση εστιάζοντας στο πολύ μεγάλο ζήτημα της δωρεάς οργάνων και μυελού. Αυτό θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού 180 χρόνων από την ίδρυση του ΕΚΠΑ.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση

για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς, όμως, κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών δυστυχώς διευρύνεται συνεχώς και, μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση, λοιπόν, η ενημέρωση, η γνώση και εντέλει η συμμετοχή όλου του κοινωνικού συνόλου, καθώς και των κοινωνικών φορέων, μπορούν να αλλάξουν την «ισορροπία» στα παραπάνω προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό λόγο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε αυτή την ειδική επιστημονική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30), με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και φορέων.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00- 18:15

Α) Εισαγωγή-συντονισμός

-Μ.-Α. Δημόπουλος, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ.
-Μ. Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Χαιρετισμοί

Π. Σφηκάκης, Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

18:15 – 19:30

Β) Εισηγήσεις

-Α. Καραμπίνης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων / ΕΟΜ.
-Ι. Μπολέτης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».
-Π. Παναγιωτίδης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
-Δ. Καρακάσης, Αιματολόγος, Υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
-Σ. Γραφάκος, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
-Α. Καττάμης, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος της Μονάδας Αιματολογίας-Ογκολογίας της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

19:30 – 20:00

Γ) Ερωτήσεις – Συζήτηση – Προτάσεις.

The post ΕΚΠΑ: Επιστημονική εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων και μυελού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΠΑ, Επιστημονική,ekpa, epistimoniki