Από τις καταγγελίες για παρενόχληση στην αυτοκτονία, η πτώση ενός ουαλού υπουργού

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο Καρλ Σάρτζεντ ήταν στην κυβέρνηση της Ουαλίας υπουργός αρμόδιος για τις τοπικές κοινότητες και την φροντίδα των ανηλίκων. Το όνομά του ενεπλάκη σε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και μερικές ημέρες αργότερα αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουαλίας, Κάργουιν Τζόουνς.

Νωρίς την Τρίτη ο Σάρτζεντ βρέθηκε νεκρός, με την αστυνομία να μιλά για αυτοκτονία ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Ο θάνατος του 49χρονου πολιτικού σόκαρε την παράταξή του (ανήκε στους Εργατικούς) και την κοινή γνώμη.

Θα μπορούσε κανένας να την εντάξει

στην «ουρά» της υπόθεσης του αμερικανού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, η οποία αποδείχτηκε καταλύτης εξελίξεων σε όλο τον κόσμο για την ευρείας έκτασης σεξουαλική παρενόχληση που υφίστανται οι γυναίκες στον χώρο του θεάματος. Στη Βρετανία, άρχισαν να πυκνώνουν οι αναφορές και για τον χώρο της πολιτικής.

Εναντίον του Σάρτζεντ διατυπώθηκαν καταγγελίες από τουλάχιστον τρεις γυναίκες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Μετά από αυτό η παραίτηση ήταν θέμα χρόνου, ωστόσο η τραγική κατάληξη της υπόθεσης αιφνιδίασε τους πάντες.

Ο Σάρτζεντ έφυγε από τη ζωή πριν διατυπωθούν εναντίον του κατηγορίες και χωρίς να έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο Guardian γράφει ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των καταγγελιών, είναι δε πιθανόν ότι δεν χρειάζονταν διερεύνηση από την αστυνομία.

Το ότι οι πληροφορίες για τον υπουργό δεν ήταν καλά-καλά γνωστές ούτε στον ίδιο έχει προκαλέσει επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα το κόμμα των Εργατικών.

Πρόσωπα που ήταν κοντά στον Σάρτζεντ λένε ότι ο υπουργός γνώριζε «σε γενικές γραμμές και όχι με λεπτομέρειες» τις κατηγορίες εναντίον του. Αυτή η άγνοια «τον έτρωγε μέρα με την μέρα», λένε, αλλά σπεύδουν να πουν ότι δεν είναι ώρα να καταλογιστούν ευθύνες σε πρόσωπα στο κόμμα.

Οι Times προσθέτουν ότι λίγο πριν πεθάνει είπε σε φίλους του ότι το κόμμα δεν τού αποκάλυψε λεπτομέρειες της υπόθεσης και ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επισημαίνουν ότι το κόμμα, βάσει των εσωτερικών κανονισμών του, δεν αποκαλύπτει εξαρχής τη φύση των καταγγελιών τέτοιου τύπου στα κατηγορούμενα πρόσωπα για να προστατεύσει τα θύματα.

Ποιος ήταν ο Σάρτζεντ

Ο Σάρτζεντ, που ήταν πατρεμένος με δύο παιδιά, είχε εργαστεί σε εργοστάσιο χημικών πριν ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 2003 και στη συνέχεια ανέβηκε σταθερά στην ιεραρχία του κόμματος, ενώ κατέλαβε και θέσεις στην ουαλική βουλή και την κυβέρνηση. Εξακολουθούσε να ζει στην πόλη όπου εκλέχτηκε και σύχναζε ακόμη στους ίδιους χώρους διασκέδασης, ενώ ήταν και πρόεδρος ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Λίγο πριν πεθάνει φίλοι και συνάδελφοι τον είδαν πολύ ανήσυχο. Ο,τι και αν συνέβη, πήρε μαζί του πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

The post Από τις καταγγελίες για παρενόχληση στην αυτοκτονία, η πτώση ενός ουαλού υπουργού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα