Σε δίκη 28 για τα «στημένα» – Τι λέει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν 28 ποδοσφαιρικοί παράγοντες, για την υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ωστόσο, με το υπ’ αριθμόν 2050/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπεται τελικά για ένα μόνο κακούργημα, που αφορά αλλοίωση

ποδοσφαιρικού αποτελέσματος (από τα συνολικά τέσσερα που του είχαν αποδοθεί αρχικά).

Σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την παραπομπή των κεντρικών κατηγορουμένων για τέσσερα κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, οι εφέτες σχημάτισαν διαφορετική άποψη, αποδίδοντας στους βασικούς κατηγορουμένους το αδίκημα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα). Αναλυτικά για την κατηγορία αυτή υπόλογοι είναι οι: Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιώργος Σαρρής, Θεόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Νικόλαος Προύντζος, Γεώργιος Δούρος και Αθανάσιος Μπριάκος.

Επί της ουσίας, πρόκειται για παραπομπή που θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες με κατηγορίες πολύ πιο ελαφριές από τις αρχικώς αποδοθείσες, καθώς με το ίδιο βούλευμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που του είχαν αρχικά αποδοθεί για απάτη, εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη, σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης στον φούρνο του πρώην διαιτητή της Σούπερ Λίγκας -και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Πέτρου Κωνσταντινέα, στην Καλαμάτα.

Το βούλευμα δέχεται τη διάπραξη της κακουργηματικής κατηγορίας, της παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες, με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, με επίτευξη του επιδιωκόμενου αυτού σκοπού και που κατά περίπτωση ο ποδοσφαιρικός αγώνας περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις κατά συναυτουργία και μεμονωμένα και κατ’ εξακολούθηση αναλυτικά από τους: Ευάγγελο Μαρινάκη, Γιώργο Σαρρή, Θεόδωρο Κουρίδη, Αριστείδη Σταθόπουλο, Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, Νικόλαο Προύντζο, Γεώργιο Δούρο, Αθανάσιο Μπριάκο, Κωνσταντίνο Ιωαννιδη, Ιωάννη Καμπαξή, Απόστολο Αμπαρκιόλη, Αλέξανδρο Δημητρόπουλου, Αθανάσιο Γιαχο, Ηλία Σπάθα, Γεώργιο Αρβανιτίδη, Γεώργιο Λαναρή, Ricardo Manuel Dasilva Sapinto, Κωνσταντίνο Μπάρμπα, Δημήτριο Αμαραντίδη, Ηλία Ιωάννου, Αλέξανδρο Καλογέρη, Δημήτριο Μάνου, Χαράλαμπο Παυλίδη, Γεώργιο Σκαθαρούδη, Guilermo Perez Moreno, Γεώργιο Σπανό, Ιωάννη Αγγελόπουλο και Ιωάννη Κομπότη.

Οι περιοριστικοί όροι

Σε ό,τι αφορά την επιβολή περιοριστικών όρων, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη διατήρηση των περιοριστικών όρων για τον Βαγγέλη Μαρινάκη με την υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα και την απαγόρευση συμμετοχής του σε αθλητικές δραστηριότητες, σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο, απορρίπτοντας την πρόταση του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου ο οποίος είχε ζητήσει την προσωρινή κράτησή του για παραβίαση του όρου της απαγόρευσης συμμετοχής του σε αθλητικές δραστηριότητες. Διατηρήθηκε επίσης ο όρος της εγγυοδοσίας των 200 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την ποινική μεταχείριση του προέδρου του Ολυμπιακού ελήφθη κατά πλειοψηφία, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου να έχει μειοψηφήσει υπέρ της πλήρους απαλλαγής του.

Μαρινάκης: «Η διαδικασία θα αναδείξει την αθωότητά μου»

«Την αθωότητά μου και για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα αναδείξει η διαδικασία που θα επακολουθήσει, δικαιώνοντάς με απολύτως, επικυρώνοντας την εκφρασμένη γνώμη του Προέδρου του Συμβουλίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης

«Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ομόφωνα τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και ηθική αυτουργία σε έκρηξη, ως απολύτως αβάσιμες και απογύμνωσε, έτσι, όσους περίμεναν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι κατηγορίες, για να ικανοποιήσουν τον φθόνο τους.

Την αθωότητά μου και για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα αναδείξει η διαδικασία που θα επακολουθήσει, δικαιώνοντάς με απολύτως, επικυρώνοντας την εκφρασμένη γνώμη του Προέδρου του Συμβουλίου.

Μέχρι το τέλος αυτής της διαδικασίας και για τους λίγους μήνες που απομένουν για την πλήρη δικαίωσή μου, προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ ο Δήμαρχος Πειραιά και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιάννης Μώραλης».

The post Σε δίκη 28 για τα «στημένα» – Τι λέει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβουλίου Εφετών,symvouliou efeton