Αισιόδοξη η Μέρκελ για τις συνομιλίες με το SPD

12:09 8/1/2018 - Πηγή: Protagon

Μπροστά στην προσφυγική κρίση και τις μικρότερες ή μεγαλύτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που θα έφερνε στη Γερμανία, η απάντηση της Ανγκελα Μέρκελ ήταν απλή και αισιόδοξη: «Wir shaffen das», «Θα τα καταφέρουμε».

Εστω και αν το πλήρωσε (τουλάχιστον εκλογικά) η Μέρκελ, η καγκελάριος εμφανίζεται εξίσου αισιόδοξη με την προσπάθεια να υπάρξει ένας νέος Μεγάλος Συνασπισμός

με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Es kann gelingen», «Μπορεί να πετύχει», σχολίασε για τις συνομιλίες CDU/CSU και SPD που άρχισαν την Κυριακή στα γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών. Για την ακρίβεια πρόκειται για συνομιλίες που προπαρασκευάζουν τις κανονικές συνομιλίες και θα δώσουν, σε πρώτη φάση ως την Παρασκευή, μια κοινή διακήρυξη. Ως τότε, οι 15 ομάδες εργασίας(!) που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς.

Δεν υπάρχει ορατή ούτε προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης των συζητήσεων, αν και εκτιμάται ότι την νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένουμε στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, περίπου πέντε μήνες από τις εκλογές.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι, αντίθετα με τις συνομιλίες για τον συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU, FDP και Πράσινοι), αυτή τη φορά οι συνομιλίες γίνονται σε διαφορετικό πλαίσιο. Δεν θα γίνουν πολλές δηλώσεις ή καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου και άλλα σχόλια.

Η θέση των ηγετών είναι και αυτή διαφορετική από τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, πριν η «Τζαμάικα» καταρρεύσει χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί.

Η θέση της Μέρκελ είναι πλέον αποδυναμωμένη, αλλά όχι αρκετά για να κινδυνεύει από τους δελφίνους του CDU. Ο Χορτστ Ζεεχόφερ του CSU είναι πάλι, κατά το γλαφυρό σχόλιο των Financial Times, «σχεδόν σαν τον μελλοθάνατο» στο κόμμα του από τη στιγμή που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία στη Βαυαρία.

Ο Σουλτς παλεύει και αυτός να παραμείνει στην ηγεσία του SPD. Το κόμμα του, σημειώνει ο ίδιος, μπορεί να μην προσέρχεται με «κόκκινες γραμμές» στις συνομιλίες αλλά θέλει η νέα κυβέρνηση να είναι «όσο πιο κόκκινη γίνεται», υπονοώντας το χρώμα του SPD.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι από τώρα παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση κατάρρευσης αυτών των συνομιλιών.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε νέες συζητήσεις (ενν. για τον σχηματισμό κυβέρνησης) σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών CDU και SPD, διότι σε αντίθεση με την ηγεσία των Φιλελεύθερων, για μας έρχεται πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα» είπε ο Τσεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος των Πρασίνων σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στη «Saarbruecker Zeitung».

Στο ερώτημα για το αν η πρόθεση συνεργασίας ισχύει και για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, ο Εζντεμίρ απάντησε θετικά «εάν εξαιρέσουμε το θέμα της προστασίας του κλίματος. Με μας δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς κανένα τίμημα».

Σε κάθε περίπτωση, μια αποτυχία μπορεί να αποβεί πολιτικά καταστροφική και για τους τρεις ηγέτες. Η Μέρκελ θα αναγκαστεί να συρθεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας –μια λύση που δηλώνει ότι δεν θέλει- ή σε νέες εκλογές – μια λύση που δηλώνει ότι θέλει.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για την Γερμανία. Σε μια περίοδο όπου αρχίζουν να συζητιούνται ευρύτερες αλλαγές στην ΕΕ, η χώρα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή, προειδοποιούν πολιτικοί όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριέλ.

The post Αισιόδοξη η Μέρκελ για τις συνομιλίες με το SPD appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα