Πως ψηφίζουν οι ΑμεΑ πολίτες - Οι προβλέψεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

09:56 25/6/2023 - Πηγή: NewsIt

Σε εξέλιξη είναι σε όλη την Ελλάδα η διαδικασία των εκλογών σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου.

Για τους πολίτες που είναι ΑμεΑ, υπάρχει ειδική πρόβλεψη προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές. (Δείτε εδώ live όλες τις εξελίξεις).

Συγκεκριμένα,

οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

To άρθρο Πως ψηφίζουν οι ΑμεΑ πολίτες - Οι προβλέψεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑμεΑ,amea