Πετρέλαιο: Τι αναμένουν για την τιμή του «μαύρου χρυσού» μετά την συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού ηγέτη

07:16 20/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά από εβδομαδιαία άνοδο, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή (πχ Ιράν) επανήλθαν στο επίκεντρο μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου (18-19.05.24), αναφέρει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν κοντά στα 84 δολάρια το βαρέλι, αφού κατέγραψαν την

πρώτη εβδομαδιαία άνοδο αυτόν τον μήνα, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κάτω από τα 80 δολάρια. Η Ουκρανία συνέχισε χθες (19.05.24) τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της διύλισης της Ρωσίας, ενώ ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό την Κίνα χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.
Στο Ιράν, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι δεν υπήρχε «κανένα σημάδι ζωής» στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις υποθέσεις της χώρας» ως αποτέλεσμα του περιστατικού.

«Η αγορά έχει γίνει όλο και πιο μουδιασμένη στις γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη ποσότητα πλεονάζουσας παραγωγής του ΟΠΕΚ πιθανόν να συμβάλλει σε αυτό», δήλωσε ο Γουάρεν Πάτερσον (Warren Patterson), επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε περαιτέρω σαφήνεια από τον ΟΠΕΚ+ σχετικά με την πολιτική παραγωγής του για να ξεφύγουμε από το εύρος τιμών».

Η παγκόσμια τιμή αναφοράς Brent είναι περίπου 9% υψηλότερη φέτος λόγω των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, αλλά οι τιμές έχουν ψυχρανθεί από τα μέσα Απριλίου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μειώθηκαν.

Οι παρατηρητές της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση της ομάδας παραγωγών την 1η Ιουνίου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμένουν ανανέωση των υφιστάμενων περιορισμών.

Υπάρχει αυξημένη πτωτική διάθεση μεταξύ των hedge funds, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να μειώνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς στο Brent για δεύτερη εβδομάδα. Είναι πλέον οι λιγότερο ανοδικές από τον Ιανουάριο. Υπήρξε επίσης υποχώρηση των στοιχημάτων για αύξηση των τιμών της βενζίνης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ.

To άρθρο Πετρέλαιο: Τι αναμένουν για την τιμή του «μαύρου χρυσού» μετά την συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού ηγέτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πετρέλαιο, Ιρανού,petrelaio, iranou