Νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται ταχύτατα – Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες

11:14 20/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Παραμένει αναμεσά μας ο κορονοϊός και οι νέες παραλλαγές που έχει δημιουργήσει μεταδίδονται ταχύτατα και προκαλούν ανησυχία διότι αυξάνουν τις νοσηλείες.

Οι νέες υποπαραλλαγές ανήκουν στο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊό και την παραλλαγή JN.1. Έχουν ονομαστεί  KP.2 και KP.1.1, αλλά μαζί είναι γνωστές με το παρατσούκλι FLiRT (φλερτ), λόγω της θέσης των μεταλλάξεων που φέρουν.

Οι υποπαραλλαγές αυτές ευθύνονται

ήδη στη Βρετανία για το τουλάχιστον 40% των κρουσμάτων της COVID-19. Από τότε που εμφανίστηκαν παρατηρείται αύξηση στις λοιμώξεις. Στην Αγγλία, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αυξήθηκαν κατά 17,9%. Επιπλέον, την τελευταία του Απριλίου αυξήθηκαν κατά 32,6% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω του ιού.

Στις ΗΠΑ οι υποπαραλλαγές KP.2 και KP.1.1 αντιπροσωπεύουν το 35,3% των κρουσμάτων. Η πιο συχνή είναι η ΚP.2 που έχει κυριαρχήσει και προκαλεί το 28,2% εξ αυτών. Η ΚΡ.1.1 προκαλεί το 7,1%, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Συνολικά, η υποπαραλλαγή ΚΡ.2 έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 23 χώρες του κόσμου. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ανάλογη είναι η διασπορά και της ΚΡ.1.1., αν και αυτή προκαλεί έως στιγμής αισθητά λιγότερα κρούσματα.

«Τα πιο πρόσφατα δεδομένα μας δείχνουν ότι τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται», δήλωσε η Dr. Mary Ramsay, διευθύντρια των Προγραμμάτων Δημοσίας Υγείας στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο διότι η COVID έχει 35% υψηλότερη θνησιμότητα από τη γρίπη, σύμφωνα με δεδομένα του τελευταίου χειμώνα».

Θα αυξηθούν τα κρούσματα το καλοκαίρι

Οι ειδικοί λένε ότι τα πρώτα δεδομένα για την υποπαραλλαγή ΚΡ.2 που δημιούργησε ο κορoνοϊός δείχνουν πως είναι πιο μεταδοτική από την πρόγονό της, την JN.1 (σ.σ. αυτή είναι που επικρατεί στην Ελλάδα).

«Γνωρίζουμε ότι ο κορoνοϊός έχει την ικανότητα να εξελίσσεται και είναι κάτι που περιμένουμε», δήλωσε ο Dr. John Brownstein, καθηγητής Παιδιατρικής & Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Δεδομένης της εποχικής διακύμανσης της COVID-19 περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι. Η επιτήρηση και οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστούν».

Στη Βρετανία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νέες υποπαραλλαγές έχουν αυξημένη ανοσιακή διαφυγή. «Η αυξημένη μεταδοτικότητά τους εξηγεί γιατί κυριαρχούν τόσο γρήγορα», είπε ο επιδημιολόγος Dr. Gregory P. Gasic. «Αυτό εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ικανότητα αυτών των ιών να διαφεύγουν της ανοσίας, ακόμα και από τα εμβόλια, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Νέες παραλλαγές του κορονοϊού εξαπλώνονται ταχύτατα – Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα