Νέα Ζηλανδία: Σε μια ιστορική νίκη στις εκλογές βαδίζει η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν

17:04 22/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Τους πολίτες της Νέας Ζηλανδίας φαίνεται πως έχει κερδίσει για τα καλά η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντερν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα η Τζασίντα Άρντερν βαδίζει προς μια ιστορική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν σε έναν μήνα, καθώς οι Νεοζηλανδοί επικροτούν την επιτυχία της στην αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Η δημοσκόπηση

του 1News-Colmar Brunton έδειξε ότι το 48% των Νεοζηλανδών υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετό για να της εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η υποστήριξη για το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα έπεσε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 31%, υπό την νεοεκλεγμένη ηγέτιδά του Τζούντιθ Κόλινς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα θα εξασφαλίσει 62 από τις 120 κοινοβουλευτικές έδρες και θα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, κάτι το οποίο θα συμβεί για πρώτη φορά στη χώρα αυτή, η οποία υιοθέτησε ένα γερμανικού στυλ σύστημα μεικτής αναλογικής το 1994.

“Κάθε μέρα θα βρισκόμαστε εκεί έξω για να κερδίσουμε κάθε μία ψήφο. Δεν παίρνω καμία ψήφο ως δεδομένη”, δήλωσε η Άρντερν σε τηλεμαχία της με την Κόλινς.

Αυτή ήταν η πρώτη τηλεμαχία από τέσσερις που προγραμματίζεται να γίνουν μεταξύ των δύο γυναικών ενόψει των εκλογών, οι οποίες καθυστέρησαν κατά έναν μήνα λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Η Άρντερν σημείωσε ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να επιδιώκει “την εξολόθρευση” του νέου κορονοϊού, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε την βαθύτερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο η 40χρονη Άρντερν εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης χάρη στην αντιμετώπιση του περσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της υπεροχής της λευκής φυλής, της πολύνεκρης έκρηξης ηφαιστείου και την επιτυχία της στην αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο 54% η δημοτικότητα της Άρντερν ως η καταλληλότερη για  πρωθυπουργός

Ωστόσο η Κόλινς, πρώην δικηγόρος, καλεί τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν την οικονομική κατάσταση και την, σύμφωνα με την ίδια, αθέτηση των υποσχέσεων της Άρντερν για τη ρύθμιση μιας στεγαστικής κρίσης, την αντιμετώπιση της φτώχειας και την υιοθέτηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά το 90λεπτο ντιμπέιτ, η 61χρονη Κόλινς περιέγραψε τις εκλογές αυτές ως τις σημαντικότερες αυτής της γενιάς και δεσμεύτηκε για φοροελαφρύνσεις άμεσα, τη δαπάνη δισεκατομμυρίων σε υποδομές, την κατασκευή περισσότερων σπιτιών και την καλύτερη διαχείριση των εγκαταστάσεων καραντίνας για την COVID-19.

“Εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε πράγματα”, δήλωσε η Κόλινς.

Η δημοτικότητα της Άρντερν ως καταλληλότερης πρωθυπουργού παρέμεινε σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή σταθερή στο 54%, ενώ της Κόλινς μειώθηκε στο 18%.

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης ότι το Πράσινο Κόμμα λαμβάνει υποστήριξη 6%, και ότι το ACT New Zealand κάνει την έκπληξη με ποσοστό 7%.

Επίσης δείχνει ότι η υποστήριξη για το εθνικιστικό Κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία έπεσε στο 2%, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί από το κοινοβούλιο, αν δεν κερδίσει μια εκλογική έδρα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

To άρθρο Νέα Ζηλανδία: Σε μια ιστορική νίκη στις εκλογές βαδίζει η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα