Η κυβέρνηση που συζητάει, αλλά χωρίς μπλόκα, η νέα τρικυμία στο ποτήρι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το χρίσμα Μητσοτάκη σε Τσιόδρα, το IPO της Viva και ο Σπήλιος Λιβανός που πάει Υπερταμείο

06:00 7/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Ανοιχτές πόρτες, χωρίς μπλόκα

Οι αγρότες ανάβουν τις μηχανές τον τρακτέρ και ετοιμάζονται για να κλείσουν εθνικές οδούς για δύωρα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως αποφάσισαν στην συνέλευση τους. Η κυβέρνηση τους παρακολουθεί με προσοχή. Δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά. Το Μαξίμου διαμείνει ότι οι πόρτες του πρωθυπουργού είναι ανοιχτές αλλά όχι με την Ελλάδα να είναι κομμένη στα δυο και στα τρία με τα μπλόκα. «Δεν θέλουμε τη σύγκρουση αλλά δεν θα επιτρέψουμε το χάος» διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Κρας
τεστ

Η κυβέρνηση αναζητά κάποιες ανάσες που δεν θα έχουν όμως δημοσιονομικό κόστος. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί από τώρα μία προκαταβολή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο η επιστροφή του οποίου τοποθετείται προς το τέλος του χρόνου. Κρας τεστ θα είναι η σημερινή μέρα. Θα φανεί κατά πόσο οι αγρότες θα προχωρήσουν σε ακραίες αντιδράσεις που θα δημιουργούν πρόβλημα στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες αλλά και πως θα αντιδράσει η αστυνομία. Αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονταν από χθες προς τα μπλόκα με την εντολή να παρέμβουν ειρηνικά εάν γίνει απόπειρα παρεμπόδισης των συγκοινωνιών. Όλα θα κριθούν επί του πεδίου. Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να εκτονωθεί μέσα στις επόμενες μέρες η κατάσταση.

Τρικυμία στο ποτήρι

Από χίλια κύματα πέρασε η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη εκδήλωση με τίτλο «Μια συζήτηση που επείγει: απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», υπότιτλο «Για μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων» και ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. Υπήρξε σφοδρή ενόχληση στα επιτελεία των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Προκλήθηκε και σύγχυση. Μια αναφορά της Εφημερίδας των Συντακτών ότι «θα είναι παρούσα στην εκδήλωση μέσω του δημοσιογράφου Δημήτρη Τερζή που θα συντονίσει τη συζήτηση», προκάλεσε προβληματισμό στον Χριστοδουλάκη καθώς δημιουργήθηκε ευρέως η εντύπωση ότι δεν ήταν εκδήλωση της εφημερίδας αλλά ιδέα του Διονύση Τεμπονέρα. Υπήρξε παρασκήνιο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι εάν η εκδήλωση δεν διοργανώνεται από την Εφ.Συν δεν θα συμμετάσχει. Η εφημερίδα φαίνεται μα δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει οπότε σε αυτήν την περίπτωση η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ταύτιση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας τονίζει σε συνομιλητές του ότι κείμενο συμβολής με θέμα το Μέτωπο Δημοκρατίας ήδη κατέθεσε στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύει σε αυτό το προσκλητήριο χωρίς να θεωρεί ότι υπονομεύει τον Στέφανο Κασσελάκη που εξελέγη πρόεδρος με μεγάλη πλειοψηφία. Τονίζει επίσης ότι τώρα πρέπει να γίνει το προσκλητήριο στις προοδευτικές δυνάμεις. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης επίσης τονίζει ότι δεν αφορά πρόσωπα αλλά πρέπει ο πολιτικός χώρος να μεγαλώσει, δεν αρκεί το ΠΑΣΟΚ να βγει δεύτερο κόμμα και επειδή έχει τη δυναμική μπορεί να είναι και γενναιόδωρο. Και οι δυο, πάντως, θεωρούν τις ευρωεκλογές σταθμό για την επόμενη μέρα.

Πολλά μποφόρ

Η Κουμουνδούρου τονίζει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης συστήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ως ο πρόεδρος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια τέτοια συζήτηση στην εκδήλωση εκτιμήθηκε ότι θολώνει το αφήγημα. Η Χαριλάου Τρικούπη την υποβάθμισε σε εκδήλωση «τριών προσώπων» και επισήμανε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει δημόσια πως θα αναγεννηθεί η κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές, προγραμματικά και όχι με συγκόλληση κομμάτων. Και αυτή η διαδικασία δεν θα γίνει φερετζές για να λύσουν τα εσωτερικά τους στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε.

Δελφίνοι

Τεμπονέρας και Χριστοδουλάκης αναζωπύρωσαν τα σενάρια που τους θέλουν δελφίνους. Κρας τεστ ως προς το αν θα έχουν συνέπειες μετά τον εσωκομματικό χαμό, θα είναι αυτά που θα πουν στην εκδήλωση εφόσον γίνει τελικά. Παρά το βαρύ κλίμα, κανείς, πάντως, δεν τους είχε τηλεφωνήσει από τα κόμματα τους τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα όπως έλεγαν. Η μόνη που δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα είναι η Έφη Αχτσιόγλου που μάλλον θα αισθάνεται ανακούφιση που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χρίσμα!

Ανοιχτά την στήριξη του στον στενό του συνεργάτη και διευθυντή του γραφείου τύπου του Μαξίμου Δημήτρη Τσιόδρα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο για «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Περιπέτεια ενός Οράματος» και ήταν γενναιόδωρος στις φιλοφρονήσεις του. Έδωσε το «παρών» σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, γεγονός που σχολίασε με χιούμορ ο πρωθυπουργός. «Θέλω να συγχαρώ τον Δημήτρη για τη δημοφιλία του, ειδικά αν κρίνω από τον αριθμό των Υπουργών και Υφυπουργών που βρίσκονται σήμερα εδώ -είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι βρίσκονται στις δικές μου ομιλίες στη Βουλή» είπε. Έδωσε και επισήμως το χρίσμα του υποψήφιου για την ευρωβουλή στον στενό του συνεργάτη. «Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του» τόνισε. «Η χώρα μας έχει ανάγκη από φρέσκες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη.» Αρκετοί συνυποψήφιοι του Δημήτρη Τσιόδρα ξίνισαν αλλά τα έχει αυτά ο προεκλογικός αγώνας.

Διάδοχος

Είτε εκλεγεί είτε όχι, ο Δημήτρης Τσιόδρας δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές. Θα πάει είτε στις Βρυξέλλες είτε θα αναλάβει κάποιο άλλο ρόλο συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τον εκτιμά βαθιά. Ο διάδοχος του στην κρίσιμη θέση του γραφείου τύπου του Μαξίμου φαίνεται ότι θα είναι ο αναπληρωτής διευθυντής Χρήστος Ζωγράφος. Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Τον έχει χρόνια κοντά του και είναι παντρεμένος με την διευθύντρια επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Κύρα Κάπη με την οποία έχουν αποκτήσει και ένα κοριτσάκι. Ο Ζωγράφος γνωρίζει τα ΜΜΕ και είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει την εκτίμηση των δημοσιογράφων.

Ψάχνουν εξηγήσεις για το μούδιασμα στην αγορά

Με όποιον επιχειρηματία και να μιλήσεις πάντως, ακόμα και με έναν από αυτούς που επωφελήθηκαν από τα έργα και τα προγράμματα της τελευταίας πενταετίας, διαπιστώνεις πως υπάρχει ένα μούδιασμα στην αγορά, ένας υπόκωφος θόρυβος η προέλευση του οποίου δε μπορεί να εντοπιστεί. Το δείχνουν και οι αντιδράσεις των αγροτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, φαίνεται και από την περιορισμένη κίνηση στην αγορά, αν και πολλοί μιλούν για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μετά τις γιορτές που είναι πάντα δύσκολο. Αυτό που λένε οι επιχειρηματίες είναι πως «τα πάντα προχωρούν αργά ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πάνε σφαίρα!». Είτε πρόκειται για μια απλή αδειοδότηση, είτε για την ένταξη μιας μεγαλύτερης επένδυσης στις λεγόμενες «στρατηγικές».

Το IPO της Viva Wallet

Σενάρια επί σεναρίων κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες για το πως θα τελειώσει η διαμάχη του Χάρη Καρώνη της Viva Wallet με τη JPMorgan. Όσοι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τον …ασυμβίβαστο Καρώνη προβλέπουν πως στο τέλος θα αναγκαστεί να πωλήσει το πλειοψηφικό ποσοστό που διαθέτει (μαζί με τον συνεταίρο του) στους Αμερικανούς ώστε να ησυχάσει! Ο ίδιος, πάντως, δεν φαίνεται να να έχει τέτοια διάθεση. Πρόσφατα, έλεγε σε πηγαδάκι εκδήλωσης πως υπάρχει ήδη στα σκαριά ένα σχέδιο για εισαγωγή της Viva Wallet σε χρηματιστήριο και μέσω αυτής της εισαγωγής θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να αποκομίσουν κάποιες υπεραξίες. Πόσο κοντά είναι αυτό το IPO; Που θα εισαχθεί η Viva Wallet; Σίγουρα όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο λένε οι γνωρίζοντες που επισημαίνουν πως τον τελευταίο καιρό η εταιρεία έχει πετύχει σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της διαχείρισης POS.

Ο Σπήλιος Λιβανός πρόεδρος του Υπερταμείου;

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, που είχε μείνει εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) τώρα που τελειώνει η θητεία του Κων/νου Δερδεμέζη. Ο Σπήλιος Λιβανός, που ανήκει στους φίλους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε οδηγηθεί σε παραίτηση εξαιτίας της στάσης που είχε τηρήσει στις αρχές του 2022 όταν ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας εξηγούσε πως επί κυβέρνησης Καραμανλή μοίραζαν αποζημιώσεις για τις φωτιές της Πελοποννήσου και «γύρισαν το παιχνίδι» στις εκλογές του 2007! Σε εκείνο το βίντεο του 2022 εμφανίζονταν ο Π. Δούκας να υποστηρίζει πως «…είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…». Κάποιοι από όσους εμφανίζονται στο βίντεο υπερθεμάτιζαν λέγονταν πως «όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά» και πως «έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ενώ ο Π. Δούκας, που ήταν τότε υφυπουργός Οικονομίας, συμπλήρωνε πως «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% και θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Ο κ. Λιβανός συμμετείχε σε εκείνη τη σύσκεψη με τον κ. Δούκα στις αρχές του 2022 που καταγράφηκε στο βίντεο και είχε ακουστεί να μιλάει για «εποποιία»! Ο ίδιος είχε παραδεχθεί μετά την παραίτησή του πως κακώς δεν είχε αντιδράσει στα όσα ακούστηκαν από στελέχη της ΝΔ σε εκείνη τη σύσκεψη.

Τα πολυτελή resort της Πελοποννήσου και οι Ασιάτες

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας κινούνται αρκετοί κροίσοι οι οποίοι σχεδιάζουν πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα. Ένας από αυτούς είναι ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος Πολ Κόλσον που θέλει να αναπτύξει σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων και δέκα πολυτελείς κατοικίες, συνολικής αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, με ενοποίηση οικοπέδου της οικογένειας Αλεξίου με τα ξενοδοχεία «AKS Hinitsa Bay» και «AKS Porto Heli». Επένδυση 200 εκατ. θέλει να υλοποιήσει και η Scarlet Beach συμφερόντων του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιένταλ Ναϊάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η στήλη πληροφορήθηκε και για κάποιους άλλους βαθύπλουτους Ασιάτες οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγάλη έκταση γης σε παραθαλάσσια περιοχή της Αρκαδίας, στα σύνορα με την Αργολίδα, ώστε να προχωρήσουν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος. Το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο αλλά το ενδιαφέρον είναι ζωηρό λένε οι πληροφοριοδότες μας.

Εργαλεία κερδοσκοπίας

Διαβάζουν οι αφελείς για τις «μεγάλες αλλαγές» στη μετοχική σύνθεση κάποιων, δακτυλοδεικτούμενων, εισηγμένων και νομίζουν πως οι νέοι μέτοχοι ανακάλυψαν χρυσάφι και γι’ αυτό τοποθετούνται. Σπεύδουν κι αυτοί και ενίοτε μένουν με τον μουτζούρη! Βλέπετε οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μνήμη ή θέλουν να ξεχνούν και δυσκολεύονται να θυμηθούν πως οι ίδιες εταιρείες υπήρξαν στο παρελθόν εργαλεία κερδοσκοπίας από άλλες ομάδες «στρατηγικών επενδυτών» οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν. Με δύο – τρία τέτοια παιχνιδάκια στην πενταετία οι τυχεροί insiders βγάζουν καλά λεφτουδάκια. Και οι υπόλοιποι αναρωτιούνται για ποιο λόγο να επενδύσει κάποιος σε μια εταιρεία που αλλάζει συχνά βασικούς μετόχους!

To άρθρο Η κυβέρνηση που συζητάει, αλλά χωρίς μπλόκα, η νέα τρικυμία στο ποτήρι για τον ΣΥΡΙΖΑ, το χρίσμα Μητσοτάκη σε Τσιόδρα, το IPO της Viva και ο Σπήλιος Λιβανός που πάει Υπερταμείο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
σπηλιος λιβανος, νέα, συριζα, ipo, viva, νεα κυβερνηση, λιβανος, κυβερνηση, ipo, viva, ελλαδα, πετρελαιο, τεστ, συγκοινωνιες, ΠΑΣΟΚ, βουλη, εκλογες, βρυξέλλες, μμε, jpmorgan, εταιρεία, νεα δημοκρατια, aks, bay, porto, beach, μνήμη, newsit, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, μπλοκα αγροτων, ηλεια, κομματα, μνήμη, βιντεο, αστυνομια, δουκας, εργαλεια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, θητεια, μμε, ξενοδοχεια, σημερινη, τεστ, αγορα, αρθρο, αλεξιου, ανδρουλακης, αραβικα, εβδομαδες, βιβλιο, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερο, δοθει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εργα, ενιοτε, εταιρεία, εφυγε, εφημεριδα, ιδεα, ιδεες, υφυπουργος, μηχανες, θορυβος, καλημερα, καπη, κυματα, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, λαδι, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, παντα, παρουσιαση, πορτες, προγραμματα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, τεμπονερας, τρακτερ, τρια, τριτη, τσαντες, χιουμορ, χρηστος, αγωνας, ανηκει, beach, δημητρης, χωρα, η εφημεριδα, jpmorgan, κυριακου, μεινει, ομαδες, παιχνιδι, πηγες, porto, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Μητσοτάκη, Τσιόδρα, IPO, Viva, Σπήλιος Λιβανός, Υπερταμείο,syriza, mitsotaki, tsiodra, IPO, Viva, spilios livanos, ypertameio