«Αχτίδες φωτός» στο σκοτάδι! Συνεχίζονται οι διασώσεις στην Τουρκία για 4η νύχτα - Άντεξαν στα συντρίμμια πάνω από 80 ώρες

23:47 9/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Για τέταρτη νύχτα, συνεχίζονται οι έρευνες στις δέκα επαρχίες της Τουρκίας, που ισοπεδώθηκαν από τους δύο φονικούς σεισμούς τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.02023), καθώς παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι. 

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των διασωστών, που ψάχνουν ζωή στα χαλάσματα. Οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τους σεισμούς έχουν φτάσει τους 17.674, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Και

μπορεί να ξημερώνει η πέμπτη ημέρα της ασύλληπτης τραγωδίας, ωστόσο τα θαύματα συνεχίζουν να συμβαίνουν!   

Ο 8χρονος Γιαβούζ Τουρκμέν, που έμεινε 91 ώρες στα ερείπια πολυκατοικίας στην Αντιόχεια, αλλά και το -μόλις 10 ημερών- μωράκι που διασώθηκε με τη μητέρα του, στο Χατάι, ύστερα από 90 ώρες! 

BU KEZ MUCİZENİN ADI YAVUZ
91 saat sonra elinde kumbarasıyla kurtarıldı

NTV (@ntv) February 9, 2023

Yağız Ulaş bebek sadece 10 günlük. Depremden 90 saat sonra Hatay Samandağ’da annesi ile birlikte enkazdan çıkarıldı. pic.twitter.com/7jjjEXQfiV

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 9, 2023

Στο Καχραμανμαράς, η 65χρονη Χατιτζέ και η κόρη της, βγήκαν ζωνταντές ύστερα από 92 ώρες, ενώ στο Γκαζιαντέπ, διασώθηκε ο 23χρονος Yiğit Akar, που έμεινε εγκλωβισμένος για 89 ώρες.

Η 17χρονη Gülsüm Yeşilkaya, η οποία εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια οκταώροφου κτιρίου στο Adıyaman, διασώθηκε 89 ώρες μετά, ενώ η επιχείρηση απεγκλωβισμού της διήρκησε 27 ώρες. 

(VIDEO) A woman was rescued from under the debris 89 hours, nearly four days, after the devastating earthquakes hit Türkiye pic.twitter.com/qKlIJBonEl

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 9, 2023

Στο Καχραμανμαράς, ο 74χρονος Remzi άντεξε εγκλωβισμένος στα συντρίμμια 87 ώρες. 

(VIDEO) A 74-years-old man, Remzi, was rescued alive as massive search and rescue efforts continue in Türkiye's quake-hit areas

Rescued after 87 hours
Old man is from SE Kahramanmaras province
Taken to hospital by ambulance pic.twitter.com/sW8ZRL5yBH

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 9, 2023

Στη Μαλάτια, ο 7χρονος Miran Gül βγήκε ζωντανός ύστερ από 87 ώρες και ένω είχε καταπλακωθεί από τα ερείπια επταώροφου κτιρίου. 

Διασώστες της Τουρκίας, της Γαλλίας και του Κατάρ συνεργάστηκαν στο Γκαζιαντέπ και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον 74χρονο Μπεκίρ Γιλντιρίμ, ύστερα από 71 ώρες. 

Turkish, French, and Qatari rescue teams worked together to perform a 71st hour miracle, pulling 75 yr old Bekir Yildirim from the rubble of a collapsed building in Gaziantep.
pic.twitter.com/ghGHVd6udE

— Yusuf Erim (@YusufErim34) February 9, 2023

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πραις. Οι ΗΠΑ θα μπορούν σύντομα να πουν περισσότερα για τη βοήθεια που θα παράσχουν στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πράις, ο Τσαβούσογλου έδωσε λεπτομέρειες για τις ανάγκες της Τουρκίας και η Ουάσινγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες που ανέφεραν οι Τούρκοι».

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι αμερικανικά ελικόπτερα βοηθούν τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενη από 200 άτομα. Σχεδιάζεται επίσης η αποστολή γεννητριών, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνών για τους άστεγους, νερού και συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Ο Πράις είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και προέτρεψε την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει αμέσως να περάσει η βοήθεια μέσω των μεθοριακών διαβάσεων.

To άρθρο «Αχτίδες φωτός» στο σκοτάδι! Συνεχίζονται οι διασώσεις στην Τουρκία για 4η νύχτα - Άντεξαν στα συντρίμμια πάνω από 80 ώρες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα