Pfizer vs AstraZeneca σημειώσατε; Ποιο δημιουργεί περισσότερα αντισώματα και γιατί είναι σημαντική η 2η δόση
Στο ερώτημα ποιο εμβόλιο, της Pfizer ή της AstraZeneca δημιουργεί πιο γρήγορα περισσότερα αντισώματα στον οργανισμό κλήθηκε να απαντήσει μέσω μελέτης η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η μελέτη κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η δεύτερη δόση των εμβολίων.
Η έρευνα για την κινητική των αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 έγινε σε εθελοντές που λαμβάνουν τα εγκεκριμένα εμβόλια από το υπουργείο Υγείας.
Τα αποτελέσματα της σύγκρισης της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca, σε εθελοντές ηλικίας 60-64 ετών (διάμεση ηλικία τα 61 έτη και με τα δυο εμβόλια) ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Όπως εξηγούν, η επιλογή της ηλικιακής ομάδας έγινε γιατί οι πολίτες ηλικίας 60-64 ετών ήταν οι πρώτοι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca. Η σύγκριση έγινε με υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.
Στη μελέτη μετρήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους είναι αυτά τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό), η ύπαρξη των οποίων σε επίπεδο άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού, ενώ επίπεδα άνω του 75% δηλώνουν πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού.
Η μέτρησή τους έγινε την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer), και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου). Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Οι επικεφαλής της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννης Τρουγκάκος (Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης του ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας.
Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca. Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων. Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Tην 50η ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.
Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.
To άρθρο Pfizer vs AstraZeneca σημειώσατε; Ποιο δημιουργεί περισσότερα αντισώματα και γιατί είναι σημαντική η 2η δόση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρευνα: Τόσα αντισώματα αποκτήσατε αν κάνατε εμβόλιο Pfizer ή Astrazeneca
- Γλυκά Νερά: Νέος κύκλος ερευνών - Καλείται για νέα κατάθεση ο σύζυγος της 20χρονης
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Κάνε τη να σταματήσει» – Οι εντολές του αρχηγού και ο ύποπτος που βρίσκεται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.
- Self-testing.gov.gr: Προβλήματα στη δήλωση αποτελέσματος - Η εναλλακτική λύση
- Φίδι έφερε τον τρόμο στα ΚΤΕΛ Κηφισού - Είχε τρυπώσει σε αυτοκίνητο - Δείτε βίντεο
- Τρεις ασκήσεις για δυνατή πλάτη και «ίσια» σπονδυλική στήλη
- Έλενα Ράπτη και Κίμωνας Μπάλλας: Παίρνουν διαζύγιο μετά από 2 χρόνια γάμου
- Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις του Ιουνίου ανά Ταμείο.
- Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Οι 10 «φοροανάσες»
- ΚΔΑΠ: Παράταση αναστολής μέχρι 24 Μαΐου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Για έναν καυγά η εκτέλεση στη Μεταμόρφωση; Ο «Κεφάλας», ο Καλαποθαράκος και η νέα (αδίστακτη) γενιά
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες ενισχύσεις του ’20 δεν θα φορολογηθούν
- Αυτό είναι το πρώτο 3D σπίτι στην Ευρώπη – Πώς θα μοιάζουν τα σπίτια του μέλλοντος
- Eurovision 2021: Ποιες αποστολές «χτύπησε» ο κορονοϊός και δεν βρέθηκαν στην επίσημη τελετή έναρξης
- Μεταμόρφωση – Μαρτυρία σοκ για την δολοφονία του 58χρονου πυγμάχου: Σταμάτησαν ακριβώς δίπλα του (vid)
- Έξαλλοι στο Ισραήλ με την Μπέλα Χαντίντ που διαδήλωσε υπέρ των Παλαιστινίων – «Ντροπή σου»
- Φρικτό τροχαίο στην Εγνατία – Νεκρός ο 49χρονος οδηγός (pics, vid)
- Survivor: Η αποχώρηση και του Νίκου Μπαρτζή φέρνει τα πάνω κάτω – Τι αλλάζει
- Σας δείχνουμε 5 εύκολους τρόπους να αποκτήσετε αβίαστο στυλ
- NBA: Τα ζευγάρια σε playoffs και play-in

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Συναγερμός στις ΗΠΑ: Εκτροχιάστηκε τρένο με επικίνδυνα υλικά – Εκκενώθηκε η περιοχή
- Ήττα χωρίς Αντετοκούνμπο για Μπακς και τώρα Χιτ
- Άγριες Μέλισσες: καταιγιστικές εξελίξεις στα επεισόδια της βδομάδας
- NBA: Τα ζευγάρια σε playoffs και play-in
- Eurovision 2021: Ποιες αποστολές «χτύπησε» ο κορονοϊός και δεν βρέθηκαν στην επίσημη τελετή έναρξης
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/5)
- NATO: Το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία θέλει να το… καταργήσει!
- Φρικτό τροχαίο στην Εγνατία – Νεκρός ο 49χρονος οδηγός (pics, vid)
- Για έναν καυγά η εκτέλεση στη Μεταμόρφωση; Ο «Κεφάλας», ο Καλαποθαράκος και η νέα (αδίστακτη) γενιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για ποιους είναι υποχρεωτικά από 17 Μαΐου
- Μια λαμπρή μουσική του μέλλοντος από το παρελθόν
- Ασπίδα ο νέος προπονητής στον Παναθηναϊκό – Διαρροή για Φινκ
- Γιατί αποκαλούμε το θάνατο μυστήριο
- Κοροναϊός: G7 και ΕΕ θα μπορούσαν να δωρίσουν 150 εκατ. δόσεις εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες
- Unicef για την εμβολιαστική ανισότητα: G7 και ΕΕ θα μπορούσαν να δωρίσουν 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες
- Τι λέει ο 35χρονος που έπαθε δύο θρομβώσεις σε έξι μέρες μετά το Astrazeneca
- Αλκοόλ: Πόσο καλό κάνει ένα… ποτηράκι στην καρδιά μας