Ξεχωρίζουν οι... ομάδες

Ο Ολυμπιακός ουδέποτε αμφισβητήθηκε, όσον αφορά στο κομμάτι των παικτών. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να το κάνει κάποιος, όταν ο κορμός παρέμεινε αναλλοίωτος μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος; Ο μόνος που αμφισβητήθηκε, οσάκις δόθηκε… αφορμή, ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Ο Ολυμπιακός ΔΕΝ έχει τσεκάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ. Είναι σαφέστατα το

ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΒΟΡΙ, η εικόνα του (σε συνδυασμό με την… καρικατούρα της Αναντολού Εφές) πείθει ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά θέλει άλλη μια νίκη, έχοντας τρία… ματς μπολ.

Όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι καλό είναι να μην… ξαναγυρίσουν. Να μην φτάσουμε στον πέμπτο αγώνα της σειράς για την ανάδειξη του νικητή, γιατί τότε όλα θα είναι διαφορετικά. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν δείξει στα δύο πρώτα παιχνίδια ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να κάνουν το "μπρέικ" στην Τουρκία, όμως όποιος περιμένει… παρέλαση στην Κωνσταντινούπολη ίσως και να απογοητευτεί.

Ο Ολυμπιακός μετράει 2-0 και χθες έπαιξε και όμορφο μπάσκετ. Επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις, την ίδια στιγμή που η Εφές είναι σκιά του εαυτού της. Τόσο κακή δεν την περίμενε κανείς, αλλά εδώ πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους "κόκκινους" που την κάνουν να μοιάζει τόσο κακή.

Αν συγκρίνει κανείς τις μονάδες, αν δει τα ονόματα, αν μετρήσει συμβόλαια και… συστατικές επιστολές και τα αντιπαραβάλλει με την εικόνα των δύο αντιπάλων, θα διαπιστώσει αναντιστοιχία. Κι είναι αλήθεια πως κανείς δεν περίμενε τόσο εύκολη (για την ώρα και χωρίς να ξεχνάμε ό,τι γράψαμε πιο πάνω, πως τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα) επικράτηση του Ολυμπιακού.

Ο Μαχμούτι (μοιάζει να) έχει χάσει τον έλεγχο. Όπως τον έχασε ο Πιανιτζιάνι στη Φενέρμπαχτσε, όπως τον έχασε ο Σκαριόλο στο Μιλάνο, όπως μοιάζει να τον χάνει ο Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα. Γιατί οι μεγάλες προσωπικότητες αν λειτουργήσει ατομικά μοιάζουν με… ατομικές βόμβες. Γιατί το μπάσκετ είναι άθλημα (και) του προπονητή. Γιατί το ταλέντο από μόνο του δεν φτάνει.

Όχι ότι δεν έχει και ο Ολυμπιακός προσωπικότητες. Όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας (δείχνει να) το… ελέγχει. Έχει πείσει τους παίκτες να βάλουν το "εγώ" κάτω από το "εμείς", δεν δίστασε να παραδεχθεί (εμμέσως πλην σαφώς) την αστοχία στην επιλογή του Πέρκινς και να ρίξει στα βαθιά τον Κατσίβελη, "δουλεύει" το παιχνίδι ως το τέλος.

Έχουμε δει φέτος και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να χάνουν. Δεν θυμάμαι ποτέ να στήνουν οι αντίπαλοι πάρτι και οι Έλληνες τεχνικοί να παίζουν παθητική ζώνη, να παρατάνε το παιχνίδι, να σταυρώνουν τα χέρια. Ναι, είχαν κακές βραδιές, αλλά το πάλεψαν ως το τέλος.

Φτάνοντας προς το τέλος ξεχωρίζουν οι ομάδες από τα σύνολα με ταλέντο. Ξεχωρίζουν οι ομάδες των προπονητών και ο Μπαρτζώκας (εν προκειμένω) έχει κάνει τον Μαχμούτι να μοιάζει… λίγος. Βεβαίως, οι παίκτες κάνουν τον προπονητή, αλλά και ο προπονητής είναι αυτός που θα μοιράσει ρόλους, θα εμπνεύσει τους παίκτες, θα τους πείσει να κάνουν αυτά που σιχαίνονται, θα διαλέξει τους κατάλληλους την κατάλληλη στιγμή.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποδεικνύει, όπως απέδειξε και ο Αργύρης Πεδουλάκης προχθές, ότι αδίκως (επι)κρίθηκε νωρίς. Λιγότερο από τον έτερο Έλληνα κόουτς, αλλά όχι λιγότερο άδικα. Οσάκις απαιτήθηκε η ομάδα του ήταν εκεί, πήρε όλα τα παιχνίδια που είχαν την ετικέτα "ΠΡΕΠΕΙ", εξαιρουμένου του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, τον οποίο όμως μόνο ένας εκ των δύο μπορούσε να κερδίσει.

Η Ελλάδα μοιάζει να έχει στα… προάστια του Λονδίνου μια ομάδα να περιμένει, ενώ κι η άλλη παλεύει (η μόνη που έσπασε έδρα) να είναι εκεί. Η Ελλάδα της κρίσης καμαρώνει για το μπάσκετ της. Κι οι δύο "πρεσβευτές" μας συνεχίζουν να μοιράζουν διαπιστευτήρια. Αυτή τη φορά (χωρίς κανένα σοβινιστικό σύνδρομο) με Έλληνες προπονητές στην άκρη των πάγκων τους κι αυτό μας αρέσει… διπλά.

Νιώθουμε δικαιωμένοι (ποιος ασχολείται με μας τώρα;), που πριν ακόμα συμφωνήσουν με τις ομάδες τους Μπαρτζώκας και Πεδουλάκης γράφαμε πως οι ελληνικοί σύλλογοι -και σε επίπεδο- κορυφής πρέπει να εμπιστευτούν τους Έλληνες προπονητές. Το αποτέλεσμα τους/μας δικαίωσε…

Υ.Γ.: Δεύτερη μέρα συνεχόμενη που οι αθλητικές εφημερίδες θα υποχρεωθούν να έχουν πρώτο θέμα μπάσκετ; Ας μοιράσει κάποια δωρεάν δραμαμίνες. Θα χρειαστούν στους κολλημένους με την μπάλα, αυτούς που ακόμα ασχολούνται με τον Έλληνα (μαρμαρωμένο) βασιλιά των σπορ.

Υ.Γ.1: Ας ελπίσουμε πως η ΕΡΤ θα συνεχίσει να μεταδίδει (με ήχο και όχι μόνο εικόνα) και το ελληνικό πρωτάθλημα. Γιατί, αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός από αυτό το πρωτάθλημα, που φέτος μόνο η κρατική τηλεόραση απαξιώνει, προέκυψαν οι δύο "πρεσβευτές".

Υ.Γ.2: Αν και καθυστερημένα, μπράβο στον ΕΣΑΚΕ που έδωσε στους δύο εκπροσώπους μας το δικαίωμα να πάνε απερίσπαστοι στις ευρωπαϊκές μάχες. Αυτό ήταν το λογικό κι όποιος δεν το καταλαβαίνει πρόβλημά του…

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα