Προσοχή στις... αποδείξεις

Στην στήλη μας θα έχουμε και άρθρα ανώνυμα ή επώνυμα καλών φίλων που έχουν κάτι να πούνε... Κάτι δηλαδή που έχει αξία και θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και γι αυτό και με αφορμή το επικείμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημοσιεύουμε την άποψη φίλου οικονομικού αναλυτή.

"Με αφορμή τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 € και την αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων, στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο τομέα αυτό. Λέγεται ότι το σενάριο που εξετάζεται από τους "ειδικούς" στην Καραγέωργη Σερβίας προβλέπει ότι θα εκπίπτουν

κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου αφορολογήτου ορίου.

Και αυτό γιατί, με την έκπτωση κατά 100% συγκεκριμένων αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, ουσιαστικά οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα "νέου τύπου" αφορολόγητο αφού οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν θα περιορίζουν το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια και μαθηματικά των τελευταίων τάξεων δημοτικού; Ότι ο φορολογούμενος πολίτης θα πληρώνει φόρο από το πρώτο ευρώ που κερδίζει, στα 5.000 € με την ισχύουσα κλίμακα του 10% είναι 500 € αλλά αν ξοδέψει και τα χρήματα αυτά συλλέγοντας παράλληλα τις αποδείξεις απαλλάσσεται με μηδενικό φόρο. Ωραίο μέτρο θα πει κάποιος, αφού απαλλάσσεται ο φορολογούμενος, το κράτος εισπράττει ΦΠΑ και ο έμπορος - επιχειρηματίας αναγκάζεται να δηλώσει ολόκληρο το εισόδημα του.

Τα καλά κρατούν για λίγο όμως... αφού το συγκεκριμένο μέτρο έχει έναν αστερίσκο, κάτι σαν τα ψιλά γράμματα που έχουν οι τράπεζες στους όρους σύμβασης καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Κρατηθείτε και προσδεθείτε λοιπόν γιατί η πτήση έχει πολλές αναταράξεις....

Οι της ελληνικής τρόϊκας σκέφτονται ότι αυτό το μέτρο συλλογής των αποδείξεων θα ισχύει μόνο για δαπάνες "για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής", δηλαδή οι αποδείξεις που θα πιάνουν τόπο κατά το κοινώς λεγόμενο θα πρέπει να είναι από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους, από κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, από φυσιοθεραπευτές και γιατρούς, από δικηγόρους και συμβολαιογράφους, από μπαράκια, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Δηλαδή ρε παλικάρια μου, έχοντας εξαιρέσει τα έξοδα του ενοικίου, των ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο) και του Σούπερ Μάρκετ που αποτελούν τουλάχιστον το 70% ενός μέσου μισθού, με τους μειωμένους μισθούς και την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας πως περιμένετε να αποφέρει έσοδα ένα ανάλογο μέτρο αν δεν συνδυαστεί με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ή με την έκπτωση όλων των δαπανών διαβίωσης;

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια τετραμελή οικογένεια με μικτό εισόδημα 50.000

Keywords
Τυχαία Θέματα