Όλα τα σενάρια... στο φινάλε του Top-16!

Ένας μεγάλος «μαραθώνιος» έφτασε στο τέλος του, και το Top-16 της Ευρωλίγκα μας «αποχαιρετά» την επόμενη εβδομάδα, για να δώσει τη θέση του στους best-out-of-five αγώνες των play-offs. Πριν οδηγηθούμε, όμως, στην φάση-προπομπό του Final-4 της Μαδρίτης, οφείλουμε να μάθουμε τις τρεις ομάδες που μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε και Ολυμπιακό, θα συγκαταλέγονται μεταξύ των οκτώ κορυφαίων. Μοναδική ομάδα,

παράλληλα, που γνωρίζει από ποια θέση θα βρίσκεται στα play-offs, είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος μετά την ήττα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, είναι και μαθηματικά τρίτος, καθώς υστερεί μεν μόλις μία νίκη από την Φενέρ, αλλά ακόμη κι αν την ισοφαρίσει στο τέλος, δεν έχει τη διαφορά των μεταξύ τους αγώνων υπέρ του.

Τα σενάρια πρόκρισης και τελικής κατάταξης, λοιπόν, στους δύο ομίλους, είναι τα εξής:

- Στον πέμπτο όμιλο, καμία θέση δεν είναι διασφαλισμένη, με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να διεκδικούν την κορυφή, και τρεις ακόμη ομάδες, να ψάχνουν δύο «εισιτήρια» για την φάση των «8». Στη «μάχη» της πρώτης θέσης, η Ρεάλ έχει υπέρ της, τη διαφορά των αγώνων με την Μπαρτσελόνα, κι έτσι με νίκη επί της Ζαλγκίρις στην έδρα της, τερματίζει πρώτη. Αν όμως ηττηθεί, με παράλληλο «διπλό» των Καταλανών στην Τουρκία, κόντρα στη Γαλατάσαραϊ, τότε η «Μπάρτσα» θα περάσει από την πρώτη θέση, με τους Μαδριλένους να καταλήγουν δεύτεροι.

Πιο περίπλοκη είναι η υπόθεση της πρόκρισης, την οποία διεκδικούν Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Άλμπα Βερολίνου. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, παίζουν μεταξύ τους στη Γερμανία, με τον νικητή να... τα παίρνει όλα, καθώς πέραν της πρόκρισης, θα έχει και την τρίτη θέση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο Βελιγράδι, στο ματς ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παναθηναϊκό. Σε περίπτωση νίκης, λοιπόν, των «πρασίνων» και της Άλμπα, έχουμε τριπλή ισοβαθμία, στην οποία περνούν κατά σειρά από τον τρίτο προς τον τέταρτο, Άλμπα και Παναθηναϊκός, καθώς οι Γερμανοί θα έχουν κάνει δύο νίκες επί της Μακάμπι, ενώ οι «πράσινοι» έχουν τη διαφορά των δύο αγώνων με τους Ισραηλινούς. Σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού και νίκης της Μακάμπι, τότε η ομάδα του Γκάι Γκούντες περνά τρίτη, και εκείνη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς τέταρτη. Σε περίπτωση ήττας του Παναθηναϊκού, όμως, καθώς και νίκης της Άλμπα, οι Γερμανοί περνούν τρίτοι και η Μακάμπι τέταρτη, ενώ αν χάσει ο Παναθηναϊκός και κερδίσει η Μακάμπι, τότε η ομάδα του Τελ Αβίβ περνά τρίτη και ο Αθηναϊκός σύλλογος τέταρτος. Το συμπέρασμα, είναι για τον Παναθηναϊκό, ότι ήδη 3/4 σενάρια τον ευνοούν, και δη αυτό της τριπλής ισοβαθμίας, ενώ αν περάσει, θα είναι οπωσδήποτε τέταρτος. Η Άλμπα χρειάζεται μόνο νίκη για να περάσει, ενώ η Μακάμπι αν ηττηθεί, χρειάζεται την νίκη του Ερυθρού Αστέρα.

- Μία «μάχη» κορυφής και μία άλλη... επιβίωσης, συναντάμε στον έκτο όμιλο, με πρωταγωνίστριες αρχικά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Φενέρμπαχτσε. Οι Ρώσοι έχουν μία νίκη παραπάνω, και με νίκη επί της Αρμάνι στο Μιλάνο, εξασφαλίζουν και μαθηματικά την πρόκριση από την κορυφή της βαθμολογίας. Αν, όμως, χάσει, θέλει ήττα της Φενέρ από την Αναντολού Εφές για να παραμείνει πρώτη, καθώς αν το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κερδίσει, τότε θα είναι αυτό στην πρώτη θέση, μιας και έχει υπέρ του τη διαφορά των μεταξύ τους αγώνων.

Νωρίτερα, αναφέραμε γιατί ο Ολυμπιακός είναι δεδομένα τρίτος. Σειρά, έχει το «μαινόμενο μέτωπο» μεταξύ των ισοβαθμουσών Αναντολού Εφές και Λαμποράλ Κούτσα, με τους Τούρκους να έχουν το προβάδισμα, λόγω της απόκτησης της διαφοράς στα μεταξύ τους ματς. Χρειάζονται, επομένως, απλά την εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, για να μην τους ενδιαφέρει τι θα γίνει στον ισπανικό «εμφύλιο», ανάμεσα σε Μάλαγα και Λαμποράλ. Ωστόσο, αν ηττηθεί, περιμένει σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα του αγώνα της Ανδαλουσίας. Αν κερδίσει η Μάλαγα, και πάλι περνά η Εφές στην ισοβαθμία, αλλά η νίκη της Λαμποράλ, φέρνει τους Βάσκους στην επόμενη φάση ως τέταρτους. Δεδομένα, λοιπόν, αυτός που θα περάσει εκ των δύο αντιπάλων, θα είναι τέταρτος. Η Εφές, όμως, περνά ακόμη και με ήττα, ενώ η Λαμποράλ θέλει μόνο νίκη- και αν- για να περάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα