Νίκος Αργυρόπουλος στο Basketblog: «Να το κάνουμε για τον κόσμο μας»! (pics+vid)

Ήταν 13 Απριλίου 1997, όταν ο Απόλλων Πατρών αγωνιζόταν στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι Αχαίοι είχαν νωρίτερα αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, ενώ ήταν έτοιμοι για άλλη μία υπέρβαση, πριν το σουτ του Δημήτρη Παπανικολάου φέρει τον πρώτο τίτλο, στο triple crown που είχαν κάνει οι «ερυθρόλευκοι» εκείνη τη σεζόν, μαζί με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκα.

Εκείνος

ήταν τότε νέος, 19 χρονών με ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. «Διψούσε» για διακρίσεις, όπως είναι λογικό, και εκείνο το σουτ τον έκανε ακόμη πιο σκληρό. Το αποτέλεσμα, ήταν πλέον να είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, ειδικά από το 2010, όταν και είχε επιστρέψει από τη θητεία του σε Ολυμπιακό, Πανελλήνιο και Άρη. Και 18 χρόνια μετά, επέστρεψε στο μεγάλο αυτό ραντεβού. Ο «αιώνιος» είναι άλλος, αλλά έτσι κι αλλιώς, η επιτυχία θεωρείται ίδια, καθώς και μόνο η συμμετοχή είναι κάτι σπουδαίο από μόνη της. Στις τάξεις μίας τόσο ιστορικής ομάδας της Περιφέρειας, όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό.

Ο Νίκος Αργυρόπουλος, μιλάει στο Basketblog.gr για το ιστορικό... déjà vu και τη μεγάλη πρόκληση απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός του Απόλλωνα, αναφέρεται με κάθε προθυμία στη σχέση του με τον προπονητή και συμπαίκτη του στον τελικό του 1997, Νίκο Βετούλα, ενώ δεν ξεχνά ποτέ τον φίλαθλο κόσμο του συλλόγου, θεωρώντας πως αυτή είναι η ευκαιρία να ανταμειφθεί για όλη του τη στήριξη, σε όλες τις ένδοξες ή δύσκολες στιγμές που βίωσε, από εκείνη τη μέρα-ορόσημο για την ιστορία του.

Συνέντευξη στον Ραφαήλ Αλαγά

Νίκο, βρίσκεσαι σε τελικό με τον Απόλλωνα, μετά από 18 χρόνια. Αν και κοινότοπη ερώτηση, τι συναίσθημα σου προκαλεί να βρίσκεσαι με την ίδια ομάδα στο μεγάλο τελικό, από τη στιγμή που είναι δύσκολο ένας σύλλογος της περιφέρειας να φτάσει μέχρι εκεί;

Μπορώ να δηλώσω ιδιαιτέρως χαρούμενος για το γεγονός, ότι βρίσκομαι για δεύτερη φορά σε τελικό Κυπέλλου με τον Απόλλωνα. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον τελικό ομάδα της περιφέρειας, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτήν την φορά. Ανυπομονούμε όλοι μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Προσωπικά, έχω ένα διαφορετικό ρόλο, καθώς το 1997 ήταν μόλις η πρώτη μου χρονιά ως επαγγελματίας. Τώρα, πλέον, έχω πρωταγωνιστικό ρόλο και πρέπει να βοηθήσω την ομάδα μου περισσότερο από ποτέ, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Πώς είναι να βλέπεις, έναν τότε συμπαίκτη σου, τον Νίκο Βετούλα, να σε κοουτσάρει στον αυριανό τελικό, την ίδια στιγμή που είστε οι δύο άνθρωποι που «ενώνουν» αυτές τις δύο επιτυχίες;

Μόνο ευχάριστο είναι κάτι τέτοιο για μένα. Η σχέση μας, είτε όταν ήμασταν συμπαίκτες, είτε όταν βρέθηκε ο Νίκος στη θέση του προπονητή, ήταν πάντοτε εξαιρετική. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, και η κατάσταση που υπάρχει είναι πλέον συνηθισμένη. Είναι εδώ και πέντε χρόνια προπονητής μου, και είναι κάτι ευχάριστο τόσο για εκείνον, όσο και για μένα.

Πώς βίωσες εσύ, τον τελικό του 1997, ως μία από τις πρώτες σου παραστάσεις κιόλας;

Μόνο όμορφες αναμνήσεις έχω από εκείνες τις μέρες. Είχαμε κάνει καταπληκτικό παιχνίδι στον ημιτελικό, κόντρα στον Παναθηναϊκό, επαναλαμβάνοντάς το και στον τελικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο τρόπος, με τον οποίο κατέληξε βέβαια, μας άφησε μία «γλυκόπικρη» γεύση, αλλά μόνο ωραία συναισθήματα έχω από εκείνο τον αγώνα. Ήταν, ωστόσο, η πρώτη μου χρονιά ως επαγγελματίας και δεν μπορούσα να διαχειριστώ ορισμένες καταστάσεις, όπως εκείνη στον τελικό. Ένα άλλο πράγμα που έμαθα, ήταν ότι στο μπάσκετ όλα μπορεί να συμβούν.

Στον τελικό του 1997, είχε τύχει να παίξετε με τον Ολυμπιακό, σε ένα ματς όπου φανήκατε πολύ ανταγωνιστικοί, χάνοντας στο τελευταίο σουτ. Στο αυριανό ματς με τον Παναθηναϊκό, ποια πιστεύεις ότι είναι η απόσταση μεταξύ σας;

Κακά τα ψέμματα, η απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων είναι σημαντική. Από εκεί και πέρα, όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε, έχοντας και την ανάλογη ενέργεια, τόσο περισσότερο θα αυξήσουμε τις πιθανότητές μας. Ανέκαθεν ήμουν αισιόδοξος σαν άνθρωπος, κι έχω να πω ότι το αυριανό ματς δεν έχει καμία σχέση με τις τελευταίες μας επιδόσεις στο πρωτάθλημα, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Είμαι πεπεισμένος, ότι θα εμφανιστούμε πολύ καλοί.

Δυσκολεύει κάπως το έργο σας, το γεγονός ότι το ματς είναι στο ΟΑΚΑ;

Σίγουρα, αλλά είναι ένα γεγονός που γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό, ενώ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε. Όλες οι ομάδες νιώθουν διαφορετικά, όταν παίζουν στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Είμαστε, όμως, συνειδητοποιημένοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτό που απομένει, είναι να εμφανιστούμε όπως οφείλουμε, μέσα στο παρκέ.

Ποια είναι τα βασικά κομμάτια του πλάνου σας, για να περιορίσετε από τον Παναθηναϊκό;

Είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένα σημεία, όταν παίζεις με μία τόσο μεγάλη ομάδα με πολλές λύσεις, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Δική μας φιλοσοφία, είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συγκέντρωσης και ενέργειας, τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι. Σίγουρα βρισκόμαστε απέναντι σε μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, αλλά έχει τόσες επιλογές αυτή η ομάδα που καθένας μπορεί να σου κάνει τη «ζημιά».

Θα θέλατε, άλλωστε, φαντάζομαι να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, προκειμένου να φέρετε έναν τίτλο σε μία μπασκετική πόλη, όπως η Πάτρα;

Η Πάτρα και ειδικά ο Απόλλων, έχει όντως προσφέρει στο μπάσκετ της πόλης μεγάλες διακρίσεις και σπουδαίους παίκτες. Ένας από τους βασικούς μας στόχους, είναι σαφώς να είμαστε ανταγωνιστικοί, ώστε να επιβραβεύσουμε τον κόσμο του Απόλλωνα που μας στηρίζει όλο αυτόν τον καιρό και θα μας υποστηρίξει και αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα