Με ήρωα τον Μπράουν η Εφες!

Με νίκη (99-92) της Εφες επί της Ούνιξ στο Καζάν, στην παράταση, μετά από συναρπαστική μονομαχία, άνοιξε η αυλαία στο σημερινό πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής, για την Ευρωλίγκα. Και βασικό πρωταγωνιστή, όταν η μπάλα ζύγιζε κιλά κι έκαιγε, τον MVP Μπράουν από πλευρά Τούρκων, αλλά νωρίτερα, τους Γκρέιντζερ-Ντάνστον, παρά το ότι ο Ερτέλ δεν ήταν στα καλύτερά του. Σε ένα οριακό ματς, λοιπόν, παρά τις διαφορές που είχε χτίσει ανά διαστήματα η Εφες, όλα καθορίστηκαν στην λεπτομέρεια, τα λάθη στο φινάλε

κόστισαν, στοίχισαν, όπως σε κάθε κρίσιμη και κομβική αναμέτρηση, με τον χαρακτήρα του ντέρμπι στην διοργάνωση. H Eφες βλέπει για τα καλά μπροστά της τα πλέι οφ...

Το ματς διεξήχθη μπροστά σε 4.000 θεατές και με ρέφερι τους: Γκαρσία (Ισπανία), Γιάβορ (Σλοβενία) και την Γερμανίδα Πάνθερ.

Στα του αγώνα, το αρχικό 4-0 κι αργότερα 7-2, της Ούνιξ, θορύβησε την Εφες, με τους Ρώσους να ξεμακραίνουν (12-4)... έτσι ξαφνικά. Με 22-20 προσπέρασε η Εφες, δια χειρός Γκρέιντζερ, ανακτώντας ηθικό, λίγο πριν το φινάλε του α' δεκαλέπτου, με τις δυο ομάδες να συμβαδίζουν στο 10' (22-22). Δεν χάρηκε για πολύ το +3 η Εφες, σε ένα ματς που, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν και ποδοσφαιριστές της Καζάν, όπως ο Ισπανός Σάντσεθ, πρώην μπακ του Παναθηναϊκού. Οι Ρώσοι κρατούσαν το ματς στην ισορροπία και το προβάδισμα άλλαζε χέρια αστραπιαία. Εμφανής ήρωας στα μέσα της δεύτερης περιόδου... από το πουθενά ήταν ο Κερκ για τους Τούρκους, που κατόπιν, με τον Τόμας βρέθηκαν στο υπέρ τους 40-37 και έπειτα 43-39. Σταδιακά ήθελαν να ξεφύγουν οι φιλοξενούμενοι, που πόνταραν στο να μείνει -κατά το δυνατόν- σε χαμηλά επίπεδα ο Λάνγκφορντ.

Το 41-49 στο 19' ανησύχησε τους Ρώσους, με τον Μπράουν να έχει φτάσει ήδη τους 11 πόντους, στο σημείο εκείνο. Στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες πήγαν με το σκορ στο 49-43 για την Εφες, που πήρε ώθηση, μεταξύ άλλων, από τον Ντάνστον.

Φορτσάτη η Εφες στο 2ο ημίχρονο, προηγήθηκε με +15 και με το σκορ πια στο 46-61, η Ούνιξ είχε πολλή δουλειά ενόψει, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και η Εφες έπρεπε απλώς να ρχίζει αν διαχειρίζεται την κατάσταση, προς όφελός της. Οι πρωταγωνιστές των Τούρκων ήταν οι ίδιοι, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, δηλαδή, κυρίως, ο Γκρέιντζερ, ο Τόμας, ο ο Ντάνστον. Δεν θέλει και πολύ για να επιστρέψει μια ομάδα, όταν μιλάμε για ματς Ευρωλίγκας μάλιστα, με την Ούνιξ να απαντά (55-61), άμεσα. Ολοι, εκτός του Λάνγκφορντ, έβαλαν το λιθαράκι τους, ο Ουΐλιαμς (με νταμπλ νταμπλ), ο Βορόνοφ, ο Πονκρασόφ, ο Αντίποφ, ο Αντουσιτς. Ολοι από κάτι για τους αποφασισμένους Ρώσους. Μέχρι που ο Ερτέλ έδωσε έτοιμο καλάθι-κάρφωμα στον Κερκ, για ένα από τα χαϊλάιτ. Η Εφες έψαχνε τρόπο να ανοίξει ξανά την διαφορά, η Ούνιξ να μειώσει την απόσταση (58-63). Γκρέιντζερ και Χάνεϊκατ συνδυάστηκαν για ένα ακόμη χαϊλάιτ (61-69) στο 30'.

Μπράουν, Λάνγκφορντ, έξτρα χρόνος

Περίπου ένα δίλεπτο πέρασε την τελευταία περίοδο, για να βρει καλάθι κάποια μεριά, η Ούνιξ ειδικότερα, με τον τραυματία Καϊμακόγλου να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του. Ξανά σε διψήφια διαφορά η Εφες (63-73), επιχειρούσε να ελέγξει την αναμέτρηση,, πριν να είναι αργά. Τα περισσότερα ριμπάουντ της Ούνιξ ήταν κάτι που ευνοούσε το πλάνο τους, για να αντεπιτεθούν, έχοντας δεύτερες ευκαιρίες. Το 73-73 (ξεπέρασε τους 500 πόντους στην σεζόν ο Λάνγκφορντ) στον πίνακα, έφερνε ουσιαστικά τούμπα το παιχνίδι. Ολα ήταν ανοιχτά και οριακά. Mε νύχια και με δόντια η Εφες κρατούσε τη νίκη στο τσεπάκι της. Τρεις εύστοχες βολές του Λάνγκφορντ, όλα 80 στα τελευταία 19''... Με τον Μπράουν ήρωα κι εκτελεστή της ύστατης ώρας για την Εφες (80-82 στα 2''), αλλά ο Λάνγκφορντ, πάντα συνεπής στα δύσκολα, χωρίς να κρύβεται, έστειλε το ματς στην παράταση!

Με βολές του Ντάνστον (παραδόξως για τα ποσοστά του σε κάποια στιγμή μετρούσε 6/6) κι αφού προηγήθηκαν καλάθια από Μπράουν και Γκρέιντζερ η Εφες είχε το +6 στο 43'. O αριστερόχειρας Μπράουν ήταν σε μεγάλα κέφια, ο Λάνγκφορντ δεν έβρισε στόχο από το τρίποντο και η Εφες ήταν -ξεκάθαρα- σε θέση οδηγού (86-94). Ολα είχαν κριθεί πια, μέχρι το τελικό 92-99, παρά την ηρωική προσπάθεια της Ούνιξ, που η αλήθεια είναι, σε σχέση με την Ούνιξ, βαθμολογικά τουλάχιστον, δεν κυνηγούσε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από την επικράτηση για το γόητρό της.

Δεκάλεπτα: 22-22, 43-49, 61-69, 82-82 (κ. δ.), 92-99.

ΟΥΝΙΞ (Πασούτιν): Αντίποφ 3 (1), Κλαρκ 7, Λάνγκφορντ 23, Πονκρασόφ 6, Παραχούσκι 10, Κολόμ 16 (1), Κλιμένκο, Μπάνιτς 2, Βορόνοφ, Πάνιν, Ουΐλιαμς 16, Αντουσιτς 9 (2).

ΕΦΕΣ (Περάσοβιτς): Τόμας 8 (2), Χάνεϊκατ 4, Μπαλμπάι, Μπράουν 24 (1), Οσμάν 9 (1), Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 17 (1), Ερτέλ 6, Μουτάφ 3 (1), Πολ 6 (1), Ντάνστον 16, Κερκ 6.

Στατιστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα