Γιορτάζει η ΑΕΚ και το Ελληνικό μπάσκετ (vid)

Κοντά στην αγωνιστική της αναγέννηση βρίσκεται η ΑΕΚ, η οποία φιλοξενεί αύριο (05/04) τον Κόροιβο Αμαλιάδας για το πρωτάθλημα της Α2, και θέλει τη νίκη ώστε να πλησιάσει εκεί που ανήκει...δηλαδή στην Α1!

Ωστόσο, η σημερινή ημερομηνία αποτελεί ορόσημο για την «Βασίλισσα» και δείχνει πόσο έντονο είναι το μπασκετικό DNA σε αυτό τον τεράστιο σύλλογο, καθώς πριν 46 χρόνια (04/04/1968) η Ένωση έχοντας την ώθηση 80.000 φιλάθλων που κατέκλυσαν το Καλλιμάρμαρο, επικράτησε

με 89-82 της Σλάβια Πράγας στον τελικό του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων, κι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο.

Χαρακτηριστική έμεινε η ραδιοφωνική περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου, όπως και τα ψυχικά αποθέματα των παικτών της ΑΕΚ, αλλά και του κόσμου ο οποίος έζησε το παιχνίδι κυριολεκτικά «κρεμασμένος» σε ένα κατάμεστο Καλλιμάρμαρο στάδιο.

Δηλώσεις για το σπουδαίο επίτευγμα της ΑΕΚ έκανε και ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος ο οποίος τόνισε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που οι Ενωσίτες γιορτάζουν χωρίς τον μύθο τους, τον Γιώργο Αμερικάνο:

«Πέρασαν 46 χρόνια από το πρώτο μεγάλο αθλητικό έπος στη χώρα μας. Επίτευγμα της ΑΕΚ, της μπασκετικής Βασίλισσας μας. Κόντρα σε όλους και όλα, σε δύσκολους καιρούς, δόξασε την Ελλάδα και τον σύλλογο. Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ θα έχει πάντα κιτρινόμαυρο χρώμα από αθλητές - ήρωες που θα τιμούμε πάντα και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που γιορτάζουμε χωρίς τον ΜΥΘΟ μας. Τον μεγάλο Γιώργο Αμερικάνο. Κανείς μας δεν τον ξεχνά και η επικείμενη επιστροφή της ΑΕΚ στην Α1 είναι αφιερωμένη σε αυτόν, όπως έχουμε δεσμευτεί.

Βήμα-βήμα, με σωστό πλάνο και ορθές επιλογές θα ξαναγίνει μεγάλη η ΑΕΚ. Έχοντας στο πλάι της τον κόσμο της, μπορεί να πετύχει πολλά. Όπως τότε, όπως και αργότερα… Η ΑΕΚ τιμά και σέβεται το παρελθόν της, για να μπορεί να βαδίζει σωστά στο μέλλον»

ΑΕΚ -ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ 89-82
AEK (Μήλας): Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3, Πετράκης, Νεσιάδης, Δημητριάδης
Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα