Μπαγκάτσκις στο basketblog: "Ο Ολυμπιακός στα τρία φαβορί για την Ευρωλίγκα"

Το "έλα μωρέ μ' αυτή τη Νίζνι", έγινε σύντομα "μα ποιά είναι αυτή η Νίζνι τέλος πάντων;"! Ο άτυπος τίτλος της ευχάριστης έκπληξης στη φετινή Ευρωλίγκα έχει ήδη... κατακτηθεί από την ρώσικη ομάδα που συνεχίζει να απολαμβάνει το ευρωπαϊκό της ταξίδι. Την Πέμπτη, περιμένει στον Νόβγκοροντ τον Ολυμπιακό και με αυτή την αφορμή, ο Λετονός κόουτς Αϊναρς Μπαγκάτσκις μίλησε το basketblog για το "δημιούργημά" του και

τους στόχους που υπάρχουν.

- Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη Νίζνι σαν το μπασκετικό... θαύμα της χρονιάς. Εσείς όταν τη φτιάχνατε τι ακριβώς σκεφτόσασταν;

"Οταν καθίσαμε με τον τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας να στελεχώσουμε την ομάδα ο στόχος μας ήταν να πάρουμε τέτοιους Ρώσους και ξένους παίκτες που θα είχαν όρεξη να παλέψουν για να αποδείξουν πράγματα και να γίνουν καλύτεροι. Το δικό μου σκεπτικό για το μπάσκετ είναι να το διασκεδάζεις πάντα και όχι να είσαι κάπου μόνο για το συμβόλαιο ή για την ευκαιρία.
Ηρθαν παίκτες σε μια ομάδα που συμμετέχει στην κορυφαία διοργάνωση, την Ευρωλίγκα και σε μια εκ των κορυφαίων, τη VΤΒ και έπρεπε να το δικαιολογήσουν. Στα χαρτιά κανείς δεν μας θεωρούσε κάτι εντυπωσιακό στην αρχή, μάλλον επειδή είχαμε μόνο έναν έμπειρο παίκτη, τον Τέρενς Κίνσεϊ και άλλους που είχαν λίγα ή, καθόλου λεπτά συμμετοχής στο κορυφαίο επίπεδο. Βάλαμε όμως από την αρχή πολλούς παίκτες στο ροτέιισιον κι έτσι τώρα έχουμε αποκτήσει και ηγέτες και ρολίστες έτοιμους για κάθε απαίτηση.
Καταφέραμε επίσης να συνδυάσουμε ένα γρήγορο στιλ μπάσκετ με το μυαλό. Εχουμε πειθαρχία, τρέχουμε πολύ, πάρα πολύ αλλά χωρίς να είμαστε βιαστικοί ειδικά στην εκτέλεση. Το κυριότερο όμως είναι ότι πάντα το διασκεδάζουμε και έτσι, είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να... διασκεδάζουμε".

- Τις δύο μεγάλες νίκες που σας έδωσαν την πρόκριση για το Τοπ16 τις πετύχατε χωρίς τον Ρότσεστι, τον μεγάλο ηγέτη αυτής της ομάδας.

"Αυτές οι δύο νίκες ήταν μια επιβεβαίωση όσων είπα πριν, ότι στην πορεία αποκτήσαμε και πολλούς ηγέτες και πολλούς ρολίστες ικανούς να κάνουν όποια δουλειά τους ζητάμε, για όσο χρόνο τους το ζητάμε.
Ειδικά σε αυτά τα δύο παιχνίδια αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε λίγο την τακτική μας, αν και νομίζω ότι η Εφές δε μας πήρε πολύ σοβαρά. Παίζμε στην έδρα της, δεν είχαμε τον Ρότσεστι, είχαμε και τύχη στο τέλος όταν έχασε μερικά καλά σουτ και έτσι νικήσαμε.
Για τον Ούνικς, φαίνεται ότι ξέρουμε καλά πώς να τη νικάμε. Εχει μεγαλύτερα ονόματα από εμάς, είχαν προετοιμαστεί πολύ για να μας αποδείξουν ότι δεν αξίζαμε να τους έχουμε νικήσει ήδη δύο φορές μέχρι τότε και... τους νικήσαμε και πάλι. Μάλλον οι δύο προηγούμενες νίκες είχαν τονώσει την αυτοπεποίθησή μας. Μπορεί σε αυτά τα παιχνίδια να είχαμε κι λίγη τύχη, αλλά παίζοντας πέντε εβδομάδες χωρίς τον Ρότσεστι και πιο πριν άλλες τρεις χωρίς τον Κίνσεϊ, εγώ ξέρω ότι μπορώ να στηρίζομαι στην ομάδα μου και ότι αυτή μπορεί να μένει στο ίδιο επίπεδο ακόμα και όταν λείπουν οι ηγέτες ή, δεν είναι σε καλή μέρα".

- Περάσατε λοιπόν και βρεθήκατε σε ένα γκρουπ με μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ζωή είναι πλέον πιο δύσκολη ή, πιο ενδιαφέρουσα;
"Και τα δύο είναι. Ο καθένας καταλαβαίνει τις δυσκολίες, αλλά ο καθένας καταλαβαίνει και πόσο ενδιαφέρον είναι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με ομάδες που είναι πάντα στο Τοπ16, στα πλέι οφ, στα φάιναλ φορ. Είναι πολύ μεγάλη η πρόκληση να ανταγωνίζεσαι με τέτοιους αντιπάλους. Και μπορεί για εμάς που έχουμε και τα παιχνίδια στη VTB να έχρονται στιγμές που νιώθουμε άδειοι σωματικά και ψυχικά, αλλά πάντα βρίσκουμε τρόπο να είμαστε έτοιμοι και για το επόμενο παιχνίδι και να μη χάνουμε ούτε στιγμή από αυτή τη διασκέδαση".

- Περιμένετε τώρα τον Ολυμπιακό στην έδρα σας, πώς μπορείτε να τον "χτυπήσετε" και ποιό θεωρείτε το δυνατό του σημείο.

"Το πιο επικίνδυνο σημείο του είναι... ολόκληρη η ομάδα του Ολυμπιακού. Τι να πρωτοπείς, είναι μια πλήρης ομάδα αλλά ειδικά τα γκαρντ τους είναι σπέσιαλ. Από εκεί αρχίζει η επίθεσή τους και με αυτούς συνεχίζεται.
Πρέπει να επιδείξουμε τρομερή πειθαρχία στην επίθεση, να έχουμε σωστό τρανζίσιον και να μην πάμε σε τρελά σουτ. Ο Ολυμπιακός ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί όποιο δώρο του κάνει ο αντίπαλος, είναι έξοχος στο να τα εκμεταλλεύεται και γι' αυτό πρέπει να τα αποφύγουμε.
Μιλάμε για μια ομάδα που έχει κατακτήσει πρόσφατα δύο Ευρωλίγκες και που μπορεί πέρυσι να μην ήταν το ίδιο καλή, αλλά φέτος εγώ τη βάζω δίπλα σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ξαναλέω βέβαια ότι εμείς προσπαθούμε να μην σκεφτόμαστε το όνομα του αντιπάλου που έχουμε κάθε φορά, παρά μόνο το πώς θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας".

- Πιστεύετε λοιπόν σε άλλη μια πρόκριση; Θα δούμε τη Νίζνι και στα πλέι οφ;

"Γιατί όχι; Πες μου απλά, γιατί όχι... Ολα είναι πιθανά και όλα... απίθανα στο μπάσκετ. Είπαμε ότι κι εδώ που φτάσαμε ήταν μια επιτυχία που έπρεπε να τη χαρούμε, αλλά μπήκαμε στη δεύτερη φάση και χάσαμε στο σουτ από την πρωτοπόρο του ισπανικού πρωταθλήματος τη Μάλαγα, από ατυχία από τη Λαμποράλ, στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ. Ελα τώρα, αυτά τα ονόματα ούτε καν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με της ομάδας μας κι όμως δείξαμε ότι γίνεται να τους νικήσουμε. ΓΙατί να μην πιστεύουμε λοιπόν; Εμείς κοιτάζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δε μας νοιάζει πώς λέγεται ο αντίπαλος και έτσι, θα δούμε πού θα φτάσουμε".

- Σας έχει ανοίξει η όρεξη προσωπικά και για το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ; Θα καθοδηγήσετε την Εθνική Λετονίας σε έναν όμιλο που θα φιλοξενήσετε στη χώρα σας, λογικά υπάρχουν φιλοδοξίες.

"Είμαστε μια ομάδα με ένα καλό μίγμα. Εχουμε ταλέντο και μερικούς ανερχόμενους παίκτες, έχουμε κάποιος έμπειρους που παίζουν σε καλές λίγκες, έχουμε και αρκετή... τρέλα. Ολα αυτά μαζί μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι καλό. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε σωστά και μετά να κοιτάξουμε το κάθε παιχνίδι στη σειρά του. Θα έχουμε σίγουρα ένα γεμάτο γήπεδο και μεγάλη υποστήριξη από ους συμπατριώτες μας, θα έχουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ντέρμπι της Βατλικής με τη Λιθουανία και την Εσθονία και θα έχουμε την ευκαιρία να διακσεδάσουμε κυνηγώντας κάτι καλό".

Keywords
Τυχαία Θέματα