Βουλή Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως λογοδοσία [vid]

Βουλή Τσίπρας: «Αυτούς που τώρα αποκαλείται ήρωες τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές αμοιβές . Η κυβέρνησή σας έπραξε το αυτονόητο, και το λέω με τη θετική έννοια του όρου. Το αυτονόητο όμως δεν αρκεί ειδικά όταν συνοδεύεται από παραλείψεις και προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης».  ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή

για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Gepostet von Flash.gr Life am Donnerstag, 30. April 2020

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι ξαφνικά γίνατε υπερασπιστές του ΕΣΥ ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις. «Ο κόσμος που έβαλε πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα , έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη . Ο ανώνυμος κόσμος δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε καμία εξουσιοδότηση και καμία λευκή επιταγή. Μας έδωσε χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες» τόνισε. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης να πράξει το καθήκον της και να πορευτεί με σχέδιο που εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια.

«Ποια είναι η λογική να ανοίξουν γυμνάσια , β και γ λυκείου και κυρίως τα δημοτικά. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική πήρατε αυτή την απόφαση» είπε για να προσθέσει. «Γιατί παίρνετε το ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων. Ίσως να οφείλεται στην επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψατε στην κανονικότητα ενώ γνωρίζετε ότι κανονικότητα για πολύ ακόμη δεν θα υπάρχει».

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση σχετικά με τα 20 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. «Αποφασίσατε να δώσετε χωρίς διαφάνεια 20 εκ. ευρώ στα μέσα ενημέρωσης . Χρειάζεται ενίσχυση ο Τύπος ; Προφανώς και χρειάζεται. Γιατί όμως αποκλείεται τα Μέσα που δε σας είναι αρεστά. Πρόκειται για απόπειρα εξαγοράς και εκβιασμού επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων. Αν δεν είναι αυτό ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε δεν καταλαβαίνουμε την έννοια της λέξης».

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα