Βασίλης Δημάκης υπόθεση: Μην μετατραπεί η ποινή του σε θάνατο

Βασίλης Δημάκης υπόθεση: Ο Δημάκης είναι ένας αριστούχους φοιτητής που δεν σταμάτησε τον αγώνα του, παρά τα εμπόδια που βρήκε στον δρόμο του: τελείωσε το Λύκειο στις Φυλακές Πάτρας και στη συνέχεια, διαβάζοντας μόνος του, κατάφερε όχι μόνο να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και να επιλεγεί (πέρυσι και φέτος) ως υπότροφος.

Ο λόγος που είχε προβεί σε απεργία πείνας στις 21 Απριλίου, είναι να ανακληθεί η εκδικητική μεταφορά του, που ακολούθησε μια ειρηνική κινητοποίηση κρατουμένων στον Κορυδαλλό. Μάλιστα, η μεταγωγή

του έγινε σε μια στιγμή που είχαν αποφασιστεί το «πάγωμα» τέτοιων ενεργειών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.


Εικαστικό: Lifo

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης αθροίζει τη διαμαρτυρία του δίπλα σε πολλές άλλες. Χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: «Η Πολιτεία να μη μετατρέψει την ποινή του Βασίλη Δημάκη σε θάνατο! Ένας νέος άνθρωπος αξιοποίησε το δικαίωμα των φυλακισμένων στη μόρφωση. Τώρα του το στερούν. Ο απεργός πείνας και δίψας Β. Δημάκης πρέπει να γυρίσει στις φυλακές Κορυδαλλού, να σπουδάσει, να ζήσει!»

Η ΕλΕΔΑ (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) επίσης έβγαλε ανακοίνωση:
Η αιτιολογία της εξαντλείται σε μία φράση: [η μεταγωγή παραγγέλλεται] «κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης». Καμία όμως βίαιη ενέργεια δεν υπήρξε πρόσφατα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κανέναν, άλλως θα το είχαμε τάχιστα πληροφορηθεί, και κανένα πειθαρχικό παράπτωμα δεν καταλογίζεται στον κρατούμενο.

Συνεπώς, όσοι διέταξαν την εσπευσμένη μεταγωγή του εμφορούνται από την αντίληψη ότι, ακόμα και σε καιρούς επιβάρυνσης του καθεστώτος έκτισης των ποινών, με στέρηση αδειών, σε φυλακές που στενάζουν από τον υπερπληθυσμό, η ειρηνική διαμαρτυρία και διεκδίκηση δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται και πρέπει να αποτρέπεται δια της τιμωρίας ενός και του εκφοβισμού των υπολοίπων.

Η όλως αυθαίρετη – σύμφωνα με όσα ανωτέρω εκθέτουμε – μεταγωγή του, συνεπάγεται εν προκειμένω την αναγκαστική διακοπή της απρόσκοπτης φοίτησής του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τι είναι όμως πιο αποτελεσματικό μέσο για τον πραγματικό σωφρονισμό ενός κρατουμένου, αν όχι το δικαίωμα πρόσβασής του στην μόρφωση και η έμπρακτη άσκηση αυτού του δικαιώματος; Αυτός δεν είναι τρόπος προστασίας του πολίτη.

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε σε δική του παρέμβαση:
«Τα όσα έχουν συμβεί στην περίπτωση του Βασίλη Δημάκη μαρτυρούν μια ευθύτατα αντιδημοκρατική αντίληψη για το σωφρονισμό, η οποία είναι απολύτως αποκαλυπτική για τον τρόπο που σκέφτονται ορισμένοι παράγοντες είτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επειδή είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και μιλάμε για απεργία πείνας και δίψας είναι φανερό πως η ευθύνη βαρύνει τους επικεφαλής των Υπουργείων και γενικότερα της Κυβερνητικής πολιτικής.

Άμεσα θα πρέπει η Κυβέρνηση να «στρίψει» την πολιτική της συνολικά και συλλογικά ως προς αυτό το ζήτημα, με αιχμή βεβαίως τη μεταφορά του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη στον Κορυδαλλό. Επίσης να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσει να επανενταχθεί με την πολύ σωστή και σοβαρή έννοια που ο ίδιος επέλεξε τόσο στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας όσο και στο πλαίσιο της κοινωνίας μας αφού περαιώσει την υποχρέωση που από την ποινή του έχει υποστεί.

Σπαρακτική έκκληση και από τον Πέτρο Δαμιανό: Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή

“Έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον συνήγορό του Βασίλη Δημάκη κο Θανάση Καμπαγιάννη. Φεύγουμε χωρίς να δούμε τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κα Σοφία Νικολάου. Καταλαβαίνω το βαρύ πρόγραμμα…
Άλλωστε αυτό που ήθελα να της πω συνοψίζεται σε δυo γραμμές… “Η ζωή του Βασίλη Δημάκη κρέμεται από μια κλωστή”. Παύω ποια να αγωνίζομαι για τη συνέχιση των σπουδών του Βασίλη. Είναι σε δεύτερη μοίρα.”

 

Keywords
Αναζητήσεις
βασιλησ δημακησ υποθεση
Τυχαία Θέματα