Νέα ΠΝΠ για 800 ευρώ σε περισσότερους εντός της ημέρας

Επίδομα 800 ευρώ: Σχέδιο  παρεµβάσεων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξύτατη κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού καταρτίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτο επίπεδο αναμένεται επανάληψη εντός του Μαΐου και του Ιουνίου των έκτακτων µέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και σταδιακά υλοποιούνται. Όσον αφορά στην «επόµενη µέρα», µετά τη λήξη της έκτακτης συνθήκης, αυτή αναμένεται να περιλαµβάνει µέτρα, τα οποία

προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2020.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει το αν θα εκδηλωθεί και δεύτερο κύµα πανδηµίας το φθινόπωρο, μια κατάσταση για την οποία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη η ελληνική οικονοµία. Μια πρόγευση για το μέγεθος τους προβλήματος αποτυπώνεται στα στοιχεία της «Εργάνης», τον περασµένο Μάρτιο οπότε και χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας (85.276 συγκριτικά µε τον Μάρτιο του 2019).

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, που προέκυψε κυρίως από τη µείωση κατά 50% των εποχικών προσλήψεων και παρά την εκτίμηση Βρούτση ότι πρόκειται για «παροδικά αποτελέσµατα» ωστόσο προοιωνίζονται τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

800 ευρώ για ακόμη ένα 45ήμερο

Η δεύτερη φάση της έκτακτης συνθήκης, µετά τον Απρίλιο, θα αντιµετωπιστεί µε το ίδιο µείγµα µέτρων, δηλαδή με έναν δεύτερο κύκλο ειδικών αποζηµιώσεων 800 ευρώ, για ακόµη ένα 45ήµερο. Στο σχήµα αυτό θα µπουν από τον Μάιο και οι επιστήµονες, που για τον Απρίλιο θα λάβουν επίδοµα τηλεκατάρτισης 600 ευρώ. Εκτιµάται πως η χρονική περίµετρος των έκτακτων οικονοµικών µέτρων θα επεκταθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο – πάντα ανάλογα µε την πορεία εξάπλωσης του ιού.

«Ο σχεδιασμός μας με βάση τα διαθέσιμα τα οποία έχουμε, είναι για να επαναληφθεί όλο αυτό το σύστημα, άλλη μία φορά, τον επόμενο μήνα», τόνισε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών για το επίδομα των 800, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το αν τα άλλα 800 ευρώ αντιστοιχούν στον Μάιο και τα μέσα Ιουνίου; απάντησε ότι σχετικά με την χρονική διάρκεια «θα δούμε ποιες θα είναι οι συμβουλές των ειδικών».

∆εν αποκλείεται στη δεύτερη φάση να ληφθεί πρόνοια και για ειδικές κατηγορίες που έµειναν λιγότερο ή περισσότερο εκτός στήριξης στο πρώτο πακέτο. Για παράδειγµα, στο… µικροσκόπιο έχουν µπει οι µη επιδοτούµενοι µακροχρόνια άνεργοι (12 µήνες και πλέον στο µητρώο του ΟΑΕΔ), ιδιαίτερα όσοι είναι ακόµη σε σχετικά πρώιµο στάδιο, πολλοί εκ των οποίων χάνουν το µηνιαίο επίδοµα των 200 ευρώ λόγω του εισοδηµατικού κριτηρίου.

Επιπλέον ο ΟΑΕ∆ ανακοίνωσε την ενίσχυση του προγράµµατος για τους µακροχρόνια ανέργους 55-67 ετών. Αµέσως µετά το Πάσχα αναµένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και για το πρόγραµµα της νέας κοινωφελούς εργασίας, που αφορά σε 36.500 θέσεις 8µηνης απασχόλησης σε δήµους, περιφέρειες κ.α., ενώ σε τροχιά βρίσκονται και άλλα προγράµµατα κατάρτισης και απασχόλησης. Η δίµηνη παράταση του επιδόµατος ανεργίας δεν αποκλείεται να επεκταθεί, συµπεριλαµβάνοντας αυτήν τη φορά και όσους έχασαν το δικαίωµα επιδότησης εντός Απριλίου.

Στον… προθάλαµο των µέτρων περιµένουν και άλλες κατηγορίες, όπως οι εργαζόµενοι σε επίσχεση, οι αγρότες, οι εποχικοί που δεν καλύφθηκαν, οι επισφαλώς εργαζόµενοι που δεν είναι δηλωµένοι στην «Εργάνη» κ.ά.

Ενίσχυση της απασχόλησης την επόμενη μέρα

Ειδικός σχεδιασμός για τη στήριξη της εργασίας απαιτείται την επόµενη µέρα της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτό προετοιµάζονται πακέτα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και προγράµµατα στήριξης της απασχόλησης.

Η χρηματοδότηση θα γίνει κατά κύριο λόγο από το πρόγραµµα SURE, τον κοινοτικό «κουµπαρά» 100 δισ. ευρώ που σχηµατίζεται για να υποστηρίξει εργαζόµενους έναντι των κινδύνων απόλυσης και απώλειας εισοδήµατος. Σε αυτό το πλαίσιο αναµένεται να αναπτυχθεί ένα πρόγραµµα που θα στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αναπλήρωση του εισοδήµατος των µισθωτών, οι οποίοι θα µπαίνουν σε ευέλικτα σχήµατα λόγω µετατροπής της σύµβασης εργασίας τους.

Αντίστοιχα θα καλύπτονται και οι εισφορές του µισθωτού. Η κρατική επιδότηση µισθού και εισφορών αναµένεται να υπολογίζεται ποσοστιαία, ανάλογα µε τη µείωση που θα έχει ο εργαζόµενος στις απολαβές του λόγω της αντίστοιχης µείωσης του χρόνου απασχόλησης. Η απώλεια δεν θα καλύπτεται στο σύνολό της -µέχρι, δηλαδή, το ύψος του εκάστοτε µισθού πλήρους απασχόλησης- αλλά σε ένα τµήµα της. Το µέτρο θα έχει περιορισµένο και συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και δεν αποκλείεται να «τρέξει» έως τα τέλη του 2020.

Στόχος είναι να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόµενοι σε όλο το φάσµα της µισθωτής απασχόλησης και όπου προκύπτουν µετατροπές συµβάσεων. Όπως άλλωστε έχει εξαγγελθεί, υπό διαµόρφωση βρίσκονται και κλαδικές πολιτικές για τοµείς όπως ο πρωτογενής τοµέας, ο τουρισµός, η ναυτιλία, η ενέργεια και οι µεταφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα