Κορονοϊός θύματα: Ένας ακόμα νεκρός, στους 106 συνολικά

Κορονοϊός θύματα: Ένας άντρας 76 ετών είναι το τελευταίο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας. Οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 106. Ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 15.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.207, εκ των οποίων το 56,2% αφορά άνδρες. 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 13 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι γίνεται ανάλυση τεσσάρων κορονοϊών: «Ανιχνεύονταν από το Δεκέμβρη, ως τον Απρίλιο και Μάιο συμπεριφέρονταν σαν εποχικοί ιοί. Οι μελέτες με αντισώματα θα βοηθήσουν για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό». Και πρόσθεσε ότι «μελέτες δείχνουν τη σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα «μέτρα υγιεινής και η διατήρηση απόστασης είναι οι κύριοι βοηθοί μας».

Σημείωσε δε ότι «αυτές οι ημέρες έχουν έναν θρησκευτικό χαρακτήρα, “η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρέμασαν στο μπαλκόνι” μου είχε πει ένας μοναχός στο Αγιο Όρος» και τόνισε ότι «παίρνω το παράδειγμα μου από τα μικρά παιδιά που έχουν πολύ μεγάλη πίστη σε σχέση με εμάς. Τα παιδιά ξέρουν να συγχωρούν με θεϊκή απλότητα».

«Οι ηλικιωμένοι θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, όχι πολύ σύντομα όμως», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας: «Θα το ξεπεράσουμε και θα το νικήσουμε. Δίνουμε σαν χώρα το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη συγκρατεί την πορεία του ιού όταν εφαρμόζεται με τον σωστό τρόπο. (…) Δεν είμαστε προφήτες. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα δούμε», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για τη χλωροκίνη, βλέπουμε με ανησυχία τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Κρίσιμο είναι το ερώτημα για το πότε παίρνει κανείς θεραπεία».

«Δεν υπάρχει κάτι στα απροσδιόριστης πηγής κρούσματα που δεν έχουμε δει, αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα. Ο μαζικός έλεγχος χρησιμοποιείται σαν εργαλείο και αυξάνεται όσο προχωρούμε στην επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ερώτημα για τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία, είπε: «Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι συνθήκες υγιεινής και η απόσταση, δεν είναι τα παιδιά ο κύριος φορέας μετάδοσης, δεν αποδεικνύεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα». Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι πολύ πρόωρη αυτή η συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα