Κορονοϊός Ρομά Λάρισα: 20 τα κρούσματα στον οικισμό – Κίνδυνος ραγδαίας εξάπλωσης [vid]

Κορονοϊός Ρομά Λάρισα: Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική προστασία και στους τοπικούς φορείς στη Λάρισα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του Covid 19 σε οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη, στον οποίο διαβιούν περίπου 5.000 άνθρωποι καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί φόβους επιδημικής έξαρσης.

«Κρούσμα μηδέν» θεωρείται 32χρονος Ρομά, που βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό , ενώ

η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 32χρονος, αποδεικνύει το υψηλότατο ποσοστό μετάδοσης του Covid 19.

Από τις 29 δειγματοληψίες τα 20 είναι θετικά, το πρόβλημα είναι μεγάλο δήλωσε στον Ant1 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός για τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισα που μπήκε σε καραντίνα. Πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί ένας χώρος, η πολυκλινική «Αρωγή» που λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης και είχε κλείσει πρόσφατα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Όπως είπε το κτήριο είναι σε καλή κατάσταση και παραχωρήθηκε στην Πολιτική Προστασία από την τράπεζα Πειραιώς για να μεταφερθούν εκεί οι θετικοί στον κορονοϊό από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Καταγγελία δημάρχου Λαρισαίων: Φώναζα αλλά δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια» τονίζοντας «ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα».

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης» Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας».

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Πρόεδρος Ρομά Λάρισας: «Να επέμβει ο νόμος, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός»

Ο πρόεδρος Ρομά Λάρισας, Νίκος Παϊτέρης κατήγγειλε πως στην κοινότητα των Ρομά υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να πιστέψουν ότι υπάρχει ο κορoνοϊός, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά και καλύτερη ενημέρωση στους Ρομά σε όλη τη χώρα.

Δείτε το video μετά το 0′ 54”:

Σε καραντίνα η περιοχή

Μετά τη διαπίστωση του προβλήματος αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων ενώ τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί. Από το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020 απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Η καραντίνα ισχύει έως και τι 23 Απριλίου 2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό, τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Tο πρωί της Παρασκευής δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν σπεύσει στο σημείο από το βράδυ της Πέμπτης, βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων θα προχωρήσουνε σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία για να εντοπιστεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της διασποράς του ιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα