Ιερόθεος Ναυπάκτου: Όπως πάνε σούπερ μάρκετ έτσι θα ανάψουν κεράκι στην εκκλησία” [vid]

13:47 9/4/2020 - Πηγή: Flash.gr

Ιερόθεος Ναυπάκτου: Δεν υπάρχει ζήτημα, όπως πηγαίνει ο κόσμος στο σούπερ μάρκετ ή να κάνει μια εργασία, έτσι θα περνάει να ανάψει και ένα κεράκι στην εκκλησία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη απόφαση-εγκύκλιο  για τη λειτουργία των ιερών ναών, εν μέσω κρίσης κορονοϊού, τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ιδίως για το προσκύνημα του Επιταφίου.

Τόνισε, ότι εάν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει λόγος να στερήσει κανείς στους πιστούς έστω το άναμμα ενός κεριού. “Ας μη φθάσουμε στο άλλο άκρο. Όπως

πάει κανείς στο σούπερ μάρκετ, με όλα τα μέτρα προστασίας, μπορεί να προσέλθει και στο ναό” είπε

Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του σε περίπτωση που παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. “Δεν θέλουμε να γίνει διασπορά του κορονοϊού μέσω συγχρωτισμού” τόνισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος "Οπως πάνε στο σουπερ μάρκετ έτσι θα έρθουν και στις εκκλησίες"

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος "Οπως πάνε στο σουπερ μάρκετ έτσι θα έρθουν και στις εκκλησίες"Δεν υπάρχει ζήτημα, όπως πηγαίνει ο κόσμος στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, έτσι θα περνάει να ανάψει και ένα κεράκι στην εκκλησία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη απόφαση-εγκύκλιο (εδώ) για τη λειτουργία των ιερών ναών, εν μέσω κρίσης κορονοϊού, τη Μεγάλη Εβδομάδα, και ιδίως για το προσκύνημα του Επιταφίου.

Gepostet von Flash.gr Life am Donnerstag, 9. April 2020

«Ολίγον ανοιχτές» οι εκκλησιές

Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκύκλιος της Ιερά Συνόδου αναφέρει ότι οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές αλλά θα παραμένουν ανοιχτές για κάποιες ώρες. Συγκεκριμένα, οι ιερές λειτουργίες θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών όπως προβλέπει και η σχετική ΚΥΑ, ενώ η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών. Ωστόσο, οι πόρτες των ιερών ναών θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11 έως τη 1 το μεσημέρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές για 4 ώρες, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, επειδή όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών πρέπει να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και όπως ακριβώς αναφέρεται: «Ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους». Υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.

Επίσης:

η περιφορά του Επιταφίου κατά την Μεγάλη Παρασκευή θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναόη τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Καμία ευθύνη για το συνωστισμό λέει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες. Αλλά και αν γίνει, δεν θα είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «εάν φανεί ότι δημιουργείται πρόβλημα, εδώ είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις εκ νέου».

Επέμεινε ότι δεν θα γίνει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού κι έτσι «πηγαίνοντας στο φαρμακείο, ο κόσμος θα περνάει να ανάβει και ένα κεράκι από την εκκλησία».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί «παρότρυνση στο λαό να έρθει στις εκκλησίες», λέγοντας πως «εμάς ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημόσια υγεία».

Τέλος, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης: «Κοινοποιήσαμε την εγκύκλιο από την Δευτέρα στην υπουργό Παιδείας, στον υπουργό Υγείας και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Θα μπορούσαν εσωτερικά να επικοινωνήσουν με την Ιερά Σύνοδο και να εκφράσουν τις όποιες απόψεις τους για το θέμα».

Πέτσας: Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς

Την ίδια ώρα ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ως αβάσιμα και επικίνδυνα τα δημοσιεύματα που περιέχουν τις ημερομηνίες εξόδου από τα μέτρα. «Δεν είναι περίοδος για επικίνδυνα παιχνίδια» είπε και πρόσθεσε ότι αυξάνονται οι έλεγχοι στις εθνικές οδούς και τα πρόστιμα προς όσους παραβιάσουν τους περιορισμούς τις ημέρες του Πάσχα και θελήσουν να πάνε στα χωριά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Προειδοποίησε δε, ότι εάν κάποιοι παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και μετακινηθούν στην περιφέρεια θα μείνουν εκεί. Παράλληλα επανέλαβε ότι εφέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, «δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιερόθεος Ναυπάκτου, “Όπως, ” [vid],ierotheos nafpaktou, “opos, ” [vid]