Εργατική Πρωτομαγιά 2020: Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εργατική Πρωτομαγιά 2020: Κανονικά θα λειτουργήσουν την ημέρα της Πρωτομαγιάς μετρό (γραμμή 2 & 3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως «η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορονοϊού». Ωστόσο, ακινητοποιημένα

θα είναι ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι εργαζόμενοι στα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας, την Παρασκευή 1 Μαΐου λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στην 24ωρη απεργία. Σημειώνεται πως την ημέρα της Πρωτομαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών της αμαξοστοιχίας 3632. Την Παρασκευή 1η Μαΐου καταργούνται όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου. Το Σάββατο 2 Μαΐου στο τμήμα γραμμής μεταξύ Σερρών-Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας 3631.

Σε ανακοίνωση του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ τονίζει: «Ημέρα μνήμης και τιμής η Πρωτομαγιά για τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού την τιμούμε με διαφορετικό τρόπο. Συνεχίζουμε τον καθημερινό μας αγώνα για προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Φροντίζουμε για την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων που και εκείνοι συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης».

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Παρασκευή 1η Μαΐου, αλλά δεν θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο. «Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει η ΓΣΕΕ στη λιτή ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση μετέθεσε τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στις 9 Μαΐου. Έντονη αντίδραση από το το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε «προσχηματική» τη μετάθεση κατά περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχική άρση των περιοριστικών μέτρων στις 4 Μαΐου καθώς «η πανδημία του κοροναϊού δεν θα έχει εξαλειφθεί μέσα σε λίγες μέρες». Στο πλαίσιο αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι επιδιώκει την απαγόρευση των συμβολικών κινητοποιήσεων της 1ης Μάη, χαρακτηρίζοντάς το ανεπίτρεπτο. Το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας την διεξαγωγή των κινητοποιήσεων ανήμερα της Πρωτομαγιάς τονίζουν ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα», καθώς αυτές θα γίνουν με «όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους».

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του επίσης προς την ίδια κατεύθυνση καλεί τα εργατικά κέντρα τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα