Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου: Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 4/5 σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ

Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου: Από τις 4/5 ξεκινάει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, για την αποφγή της εξάπλωσης του ιού που έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός πολιτών εντός των οχημάτων αστικής συγκοινωνίας,

με σταδιακή αύξηση των δρομολογίων, αλλά και απαγόρευση εισόδου σε όσους δεν φορούν μάσκα.

Οι οδηγίες που απέστειλε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) σε ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, θα αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη και αφορούν και τους εργαζομένους, ενώ «στόχος είναι» όπως σημειώνει «η ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα».

Βάσει των οδηγιών, παραμένει ο περιορισμός του αριθμού των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό που να διασφαλίζεται η τήρηση της απαιτούμενης απόστασης των 1,5-2 μέτρων μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σταδιακή αύξηση των δρομολογιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, που θα είναι συνακόλουθη των αναγκών μετακινήσεων που θα προκύψουν ενώ το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την διασπορά και διαφοροποίηση/ κατανομή σε ζώνες, των ωρών αιχμής έναρξης των ωραρίων εργασίας των πολιτών: 07.00, 08.00, 09.00.

Επίσης οι εργαζόμενοι και χρήστες της αστικής συγκοινωνίας θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά την προστατευτική μάσκα κατά την επιβίβασή τους στα οχήματα αστικής συγκοινωνίας και όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΟΣΕΘ,«πολίτες δίχως την προστατευτική μάσκα δεν θα επιβιβάζονται (εκτός εάν υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγείται εντός του λεωφορείου). Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία».

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου σημειώνει ότι δεν θα λειτουργούν προσωρινά τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων, προς αποφυγήν συνωστισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η τοποθέτηση υπαλλήλου «ελεγκτή»/με ευθύνη του παρόχου στη θύρα ανόδου των επιβατών, ο οποίος θα ελέγχει και θα διευθετεί την τήρηση των μέτρων, αλλά και θα φροντίζει για την αποφυγή εισιτηριοδιαφυγής.

Με βάση τις οδηγίες που απέστειλε ο ΟΣΕΘ, προβλέπεται η σχολαστική και πλήρης απολύμανση των οχημάτων θα γίνεται μετά το τέλος της βάρδιας ακολουθώντας ειδικότερα «πρωτόκολλα» με ευθύνη των παρόχων,ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (κυρίως χειρολαβές, χειρολισθήρες και καθίσματα) θα γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου.

Στα μέτρα, που θα αλλάξουν τις μέχρι τώρα συνήθειες εργαζομένων και επιβατικού κοινού υπογραμμίζεται ότι οι επιβάτες κατά την είσοδό τους- η οποία θα γίνεται αποκλειστικά από τη δεύτερη πόρτα των οχημάτων- θα κάνουν χρήση του αντισηπτικού διαλύματος που θα βρίσκεται υποχρεωτικά στα συγκεκριμένα σημεία ενώ η θύρα του οδηγού δεν θα χρησιμοποιείται και θα υπάρχει ειδικό διαφανές διαχωριστικό πέτασμα μεταξύ του οδηγού και των επιβατών (plexiglas). Η αποβίβαση των επιβατών θα γίνεται από την τρίτη πόρτα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη πόρτα, θα προηγείται αυστηρά η αποβίβαση και στη συνέχεια θα ακολουθεί η επιβίβαση των πολιτών.

Ειδικά για το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών ο ΟΣΕΘ επισημαίνει την «απολύμανση των κλιματιστικών μονάδων και τον αερισμό των χώρων και την επακόλουθη επιβεβαίωση ότι δεν γίνεται ανακύκλωση-ανακυκλοφορία του αέρα (που υπάρχει εντός του λεωφορείου) ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα λειτουργούν οι μονάδες κλιματισμού και θα υπάρχει μέριμνα για άνοιγμα παραθύρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα